Posjetio sam Roslyn, gradić gdje se snimala legendarna serija “Život na sjeveru”


Nedavno sam posjetio Roslyn, maleni gradić nekih 150km udaljenom od Seattlea. Sigurno se sjećate legendarne serije “Život na sjeveru” i poznate scene kako los prolazi pokraj natpisa Roslyn Cafe 😃

Moram vas razočarati, serija nije snimana na Aljasci, već ovdje. Serija je bila ultra poznata u 90-ima i mnogima je bila jedna od najdražih serija tog razdoblja. Natpis i kafić su još uvijek tu, losa više nema 😁, a postoji i ured dr. Joe Flesichmana koji je sada dućan sa suvenirima pod nazivom Cicelys koje je bilo ime fiktivnog grada na Aljasci iz serije.

U gradu možete popiti pivu i to u najstarijem baru ove savezne države. Legendarni Brick Tavern najstariji je bar u Washingtonu koji kontinuirano radi od 1889. godine., a ima i orginal pljuvaonicu ispod šanka iz tog doba koja još uvijek radi.

VIDEO:

@putoholicari Evo me u Roslynu, malenom gradiću nekih 150km udaljenom od Seattlea. Sigurno se sjećate serije “Život na sjeveru” i poznate scene kako los prolazi pokraj natpisa Roslyn Cafe 😃 Eto moram vas razočarati, serija nije snimana na Aljasci, već ovdje 😁 Serija je bila ultra poznata u 90-ima i mnogima je bila jedna od najdražih serija tog razdoblja. Natpis i kafić su još uvijek tu, losa više nema 😁 a postoji i ured dr. Joe Flesichmana koji je sada dućan sa suvenirima pod nazivom Cicelys koje je bilo ime fiktivnog grada na Aljasci iz serije 😁 Da čujem tko se sjeća serije Život na sjeveru? #northernexposure #roslyn #usaroadtrip #putoholicari ♬ original sound – Putoholicari

Život na sjeveru (Northern Exposure) američka je dramska televizijska serija koja se od 1990. do 1995. prikazivala na CBSu, a mnoga godina kasnije i na našim TV ekranima. 

Serija je tijekom petogodišnjeg emitiranja zaradila 57 nominacija za razne nagrade te osvojila njih 27, uključujući tri Emmyja i dva Zlatna globusa. 1992. je osvojila Primetime Emmy za najbolju dramsku seriju.

Serija je nastala u produkciji Brand-Falsey Productions, a istaknula se dvjema Peabody nagradama 1991. i 1992. za “prikaz kulturnog sukoba njujorškog liječnika i građana izmišljenog Cicelyja na Aljaski na humorističan, ponekad i poetičan način i za svoje priče o tome kako “ljudi raznolikih pozadina i iskustava teže prihvaćanju svojih razlika i koegzistenciji.” Većinu zapleta serije pokreću likovi, a radnja se vrti oko ekscentričnosti građana. Kritičar John Leonard nazvao je Život na sjeveru “najboljom televizijskom serijom u posljednjih 10 godina.”

Osnovni zaplet je vrlo jednostavan: neurotični njujorški liječnik židovskog porijekla, Joel Fleischman, vezan ugovorom o financiranju studija koji je potpisao sa saveznom državom Aljaskom, mora poslije završetka školovanja “odraditi” 4 godine medicinske prakse, i to ne u nekom gradskom aljaskom središtu, nego u Cicelyju, maloj naseobini (oko 800 stanovnika) u planinskoj zabiti.