Vulkani blata – Azerbajdžan


Prilikom putovanja Azerbajdžanom imali smo prilike posjetiti malo drugačije vulkane, vulkane blata

Ako se kojom prilikom zaputite u Azerbajdžan nemojte propustiti posjetiti mjesto Qobustan koje se nalazi nekih 60 km od Baku-a. Otprilike 20 minuta vožnje od ovog grada stižete do mnogobrojnih minijaturnih vulkana iz kojih eruptira blato, a osim blata iz njih izlazi i nafta i jednostavno se prolijeva – dokaz je to da je ima u izobilju i ukoliko se nešto prolije nije bitno. Vulkani blata se večinom pojavljuju na mjestima gdje su tektonski rasjedi i gdje ima jako puno nafte i plina.

Zanimljivo je i to da se u Azerbajdžanu nalazi gotovo polovica svih blatnih vulkana u svijetu, njih oko 400. Iako su visoki samo nekoliko metara, ovdje se može naći i najviši blatni vulkan na svijetu koji je visok oko 400m.

Blatni vulkani poznati i kao “sedimentni vulkani bliski su rođaci magmatskih vulkana ali umjesto lave izbacuju mulj, slanu vodu i metan, ali to ne mora biti pravilo pa je tako 2001. godine nedaleko od Baku-a zabilježena erupcija blatnog vulkana koji je izbacivao vatru i blato do visine od 300 metara.

Kako doći do tamo:

Iz Baku-a do tamo možete doći kombinacijom autobusnih linija 120 (0,30AZN, polazak sa bilo koje stanice kod Bulevara) i linija 195 (0,80AZN). Bus vas ostavlja točno kod znaka Qobustan odakle vam preporučamo da uzmete taxi koji će vas voziti kroz cijelo ovo područje za 15-40AZN ovisno o vašim sposobnostima pregovaranja. Turista nema puno, ali ukoliko naletite na nekog, dogovorite se pa podijelite taxi kako bi si smanjili cijenu.

IMG_4753IMG_4758

Blatni vulkani pojavljuju se u mnogim dijelovima svijeta, najčešće u područjima gdje postoje i nafte i plina, te u blizini tektonskih rasjeda.Blatni vulkani poznati i kao “sedimentni vulkani bliski su rođaci magmatskih vulkana ali umjesto lave izbacuju mulj, slanu vodu i metan. Iako su veličinom mali, mnogi otoci na azerskom djelu Kaspijskog mora nastala su usljed stoljetnih aktivnosti ovih vulkana.

IMG_4751IMG_4748

IMG_4710IMG_4743

Također pročitajte naše putopise iz Azerbajdžana:

AZERBAJDŽAN – zemlja vatre (1/2 – Baku, Qobustan)

AZERBAJDŽAN – zemlja vatre (2/2 – Xinaliq)