Vikend putovanje u susjednu Mađarsku


Ponekad vam trebaju ideje za jednodnevni ili vikend izlet. I ponekad ne morate odlaziti daleko – susjedne zemlje nam nude zanimljive lokacije za posjetiti.

Nekoliko puta smo posjetili Mađarsku, onako brzinski, ili smo samo prolazili kroz nju, a onda smo odlučili istražiti je mrvicu detaljnije. Pa evo jedne super ideje za jednodnevni izlet ili čak vikend putovanje.

Prva postaja u Mađarskoj nam je Nagykanizsa. Ako na izlet idete nedjeljom onda definitivno ne smijete preskočiti sajam u Nagykanizsi koji radi samo nedjelju prijepodne. Izreka “od igle do lokomotive” se ovdje bez problema može primijeniti. Prodaje se stvarno svašta, od novih do rabljenih stvari, svatko si može pronaći nešto. Bilo da šopingirate ili samo razgledavate, sigurno ćete ogladnjeti. Preporučujemo prave mađarske kobasice na jednom od štandova. Kad ste već u Nagykanizsi prošećite i lijepom uređenim centrom grada.

          

Na izlazu is grada Nagykanizsi nalazi se restoran Berényi Fogadó kojeg toplo preporučujemo za ručak ili večeru u povratku. Restoran nudi raznoliku ukusnu hranu, vrlo jeftino i imaju konobare koji pričaju hrvatski jezik.

Nastavite prema jezeru Balaton. Uz Balaton imate nekoliko zanimljivih malih mjesta i mnogobrojne vinograde. Uglavnom puno aktivnosti koje se mogu iskoristiti ovisno o broju dana koliko se ovdje zadržavate. Ono što mi preporučamo da definitivno ne preskočite su tri mjesta: Keszthely, Heviz i Tapolca.

Keszthely je grad koje definitivno ne smijete preskočiti. Nalazi se na samom početku jezera Balaton pa ima i plaže i šetnice uz jezero. Ono što je najzanimljivije u ovom gradu je prekrasna palača Feštetić. Ali tu su i zanimljivi muzeji, kao npr. muzej lova, željezničkih modela, radija i TV-a, igračaka, marcipana, kadilaka, erotski muzej ili pak Balaton muzej koji prikazuje nekadašnji život uz jezero.

dvorac Keszthely

dvorac Keszthely

Nedaleko od grada, nekih 8km, nalazi se malo mjesto Heviz s najvećim termalnim jezerom u Europi (drugim najvećim u svijetu) gdje se možete odmoriti i okupati. Jezero ima podzemni izvor vode temperature do 40 stupnjeva, a zimi temperatura vode ne pada ispod 24 stupnjeva.

Nastavite li put prema unutrašnjosti stići ćete u mjesto Tapolca. U samom centru grada nalazi se malo jezerce, odnosno Malom-tó, mlinski ribnjak. No, ono što je ovdje glavna atrakcija je podzemna špilja dugačka 5km, od kojih je 3km jezero. Podzemna špilja i jezero otkriveni su davne 1903. godine, a nalaze se 20m ispod samog centra grada. Špiljski zrak, s gotovo 100% vlagom, visokim udjelom kalcija i stalnom temperaturom od 20°C, koristi se za liječenje respiratornih bolesti u gradskoj bolnici koja se nalazi u neposrednoj blizini špilje pa su iskoristili i dio špilje pretvorili u malo lječilište. Cijena ulaznice u špilju je 50kn, uključuje muzej iznad špilje, te vožnju čamcem po podzemnom jezeru. 

Ne smijemo zaboraviti i mnogobrojne terme kao npr. Zalakaros, Letenye, Lenti, koje se nalaze u ovom kraju i mogu zaokružiti cijeli ovaj izlet. 

Tapolca