U svijetu čokolade – Zotter


Iskoristili smo slobodan dan i krenuli na izlet u Austriju s ciljem da saznamo kako nastaje čokolada. 

 

Kao veliki ljubitelji čokolade već dugo planiramo posjetiti Zotter – tvornicu čokolade u Austriji. Zotter se nalazi oko 100km od Hrvatske granice, te nekih 50km od Graza, što super možete ukomponirati u jednodnevni ili dvodnevni izlet. Ovaj izlet je super ukoliko putujete s djecom, jer osim Zottera možete posjetiti i Styrassic Park s dinosaurima koji je također u blizini. Kako smo Graz posjetili već više puta, ovaj put smo ga preskočili i odlučili se samo za Zotter i neka okolna mjesta. 

Cijena ulaznice:

Odrasli – 17,90€

Od 11-17 godina – 14,90€

Od 6-10 godina – 11,90€

Od 4-5 godina – 5,90€

Od 0-3 godina – besplatan ulaz 

Ulaznicu možeš kupiti i online –> OVDJE

Tko ili što je Zotter?

Tvornicu čokolade Zotter pokrenuo je Josef Zotter sa svojom obitelji. Cijela proizvodnja temelji se na načelima zdrave bio prehrane, te se radi s manjim obiteljskim farmerima iz slabije razvijenih zemalja, proizvodi se više od 300 različitih čokoladnih proizvoda. Zotter je jedina tvornica u Europi koja proizvodi čokoladu od zrna kakaovca do gotovog proizvoda, znači kompletni proces se odvija u tvornici. Osim što je fina, izgledom je drugačija od ostalih. Nije čokolada u kockicama i svaka vrsta je posebno dizajnirana, i čokolada i omot.

Kod nas ju je malo teže pronaći, a cijena im nije baš niska.

Kak izgleda posjet tvornici?

Posjet počinje filmom, ali dok čekate red na film možete posjetiti Flugelbar – tu smo isprobali čokoladu s egzotičnim dodacima – crvima. Tamo gdje raste kakao – naziv je filma koji vas uvodi u svijet čokolade, odnosno pokazuje gdje raste kakaovac i kako Josef Zotter dolazi do njega.

Nakon filma dobiti ćete svoju keramičku žlicu i možete krenuti u čokoladnu avanturu. Na početku možete vidjeti, opipati, ali i probati razna zrna kakaovca iz različitih zemalja svijeta. A odmah nakon toga evo i prve fontane. I tu svi odmah posežu za žlicom i krenu u degustiranje – naša preporuka – preskočite ovaj korak. Izgledom podsjeća na čokoladu i onda očekujete fini, slatki, čokoladni okus, a kad ono baš suprotno, gorko i fuj. Naime, to je čisti kakaovac bez ikakvih dodataka i nije baš jestiv.

Već u slijedećoj prostoriji dolazite na svoje. Ogromne čokoladne fontane, s različitim okusima i različitim postocima kakaa. Uzmite si vremena i isprobajte sve, al ostavite si mjesta, jer do kraja ima još puno degustiranja.
Nakon tekuće vrijeme je da se proba i ona u krutom stanju. U dugačkom hodniku nalaze se čokolade u staklenim vitrinama koje padaju pod sjekač kada povučete ručicu pa možete probati komadić svake od njih.

Čokoladni bar s čokoladnom gondolom – tu je najveća gužva. Prvo degustirate čokalade koje se nude i vrte u krug oko cijele prostorije. Zatim na šanku dobijete čašu mlijeka i malu miješalicu te sjednete i čekate mini gondolu da vam donese čokoladicu koja vam se najviše svidjela i koju onda otapate u mlijeku. I dok uživate u vrućoj čokoladi pogled vam seže na prekrasnu prirodu i životinje oko tvornice.

U slijedećoj prostoriji nalaze se tzv. Flic Floc – čokoladne pahuljice opet u desetak različitih okusa. A za kraj vas čeka još tzv. Running Chocolate – čoklada na traci gdje morate biti brzi i uloviti je prije nego ode.

Cijela tura završava u dućanu gdje možete kupiti ono što vam se najviše svidjelo. Nama su recimo za oko zapele Chocolate shots – čokoladne injekcije – ono kad vam padne razina šećera pa vam treba doza, dvije, tri, četiri..

Cijelo ovo vrijeme prolazite kroz tvornicu i dok vi uživate u čokoladi kroz staklo možete pratiti cijelu proizvodnju uživo. I tu nije kraj!

Edible ZOO

Kad izađete iz tvornice pogled vam se pruža na ogroman ZOO s domaćim životinjama gdje možete prošetati ili otići na ručak. U ovome djelu najviše nam je za oko zapelo groblje čokolade. Spomenici su u obliku čokolada, a na njima piše vrsta čokolade i godina od kad do kad je bila u proizvodnji. Znači, tu su neke vrste čokolada koje nisu bile toliko uspješne pa su povučene iz proizvodnje. Kao npr. čokolada sa špekom.

Riegersburg

Nedaleko od Zottera, svega par kilometara nalazi se mjesto Riegersburg iznad kojeg, na visini od 450m, se smjestio Riegersburg Castle, srednjovjekovni dvorac kojeg ćete primjetiti i prije nego stignete u Zotter. Pa kad ste već ovdje posjetite i dvorac.

Više fotki pogledajte u galeriji —> OVDJE