Koze na Red Bullu u Maroku se penju po drvećima


Jedinstven slučaj u svijetu – Koze u Maroko se penju po drveću

 

Nakon istraživanja kaotičnog Marrakesha put nas vodi prema gradu Eassauira, malo ribarsko mjesto na obali Atlantskog oceana poznato po dobroj ribi, a za one koji gledaju filmove i serije, tu se snimala i ultra poznata serija Game of Thrones.

Nekih 60 km prije ovog grada ulazite u područje argana gdje možete vidjeti ogromne plantaže ovog drveta, a ako imate sreće možete naletjeti i ajmo reći na malo neobičan prizor. Ovdje možete vidjeti koze koje se penju po drvećima argana, a mogu dosegnuti visinu i do 10 metara. Koze privlači sočan plod argana koji je sličan plodu masline, a pošto koza ne može probaviti košticu ploda, pastiri koji paze na svoje koze skupljaju te koštice koje poslije prodaju za proizvodnju arganovog ulja i ostalih kozmetičkih proizvoda. Arganovo ulje je danas prepoznato kao jedno od najkvalitetnijih kozmetičkih biljnih ulja.

Arganovo ulje je danas dosta skupo jer se u posljednih 100 godina površina na kojoj raste argan smanjila čak za 50%, a UNESCO je šume argana u sjevernoj Africi stavio i pod zaštitu.

Naravno da su pastiri nanjušili dodatnu zaradu na svojim kozama, pa ćete za kratko druženje s njima morati ostaviti i koji dirham 🙂

Foto by Putoholičari