Kako posjetiti DMZ ili demilitariziranu zonu između Južne i Sjeverne Koreje…


Famozne plave kućice na granici gdje se oči u oči gledaju Korejci, oni sa Sjevera i oni sa Juga. Posjetili smo demilitariziranu zonu i donosimo vam detalje kako to izgleda.

Posjet granici dviju Koreja jedna je od „atrakcija“ u Južnoj Koreji koje možete napraviti kad putujete u Seoul. Do same granice, i stati preko granice ne možete bez organizirane ture, a taj dio je najzanimljiviji dio. Dakle, obično vam se nudi DMZ tura, pažljivo čitajte da li ta tura ima uključen posjet JSA (ili Panmunjom), jer većina ih nema. I bitno je napomenuti da ponedjeljkom i nedjeljom nema tura.

Nešto više od sat vremena busom od Seoula i stižete u DMZ (prije toga ima par check pointa gdje će vam provjeriti putovnicu). DMZ je demilitarizirana zona dugačka 240km, a široka oko 4km, pod kontrolom je vojske Južne Koreje, Sjeverne Koreje, SAD-a i UN-a, u ovo područje ne možete ući bez dozvole.

Prvo stajalište u DMZ zoni je Bonifas camp, kamp UN-a, gdje nas je dočekao i “preuzeo” američki vojnik. Ispričao nam je priču o dvjema Korejama i ovom području. Potpisali smo izjavu da u ovo područje ulazimo na vlastitu odgovornost, odnosno da shvaćamo da se nam se može nešto loše dogoditi i da oni neće za to biti krivi. Zatim se prebacujemo u njihov autobus i s vojnikom krećemo do JSA područja (Joint Security Area) udaljenog 2,4km od kampa. JSA je jedino područje unutar DMZ gdje se oči u oči gledaju vojnici obje Koreje, ali i mjesto pregovora. I tad stižete na pravu granicu, poznate plave kućice. U jednoj od njih smijete proći liniju i tako kročiti u Sjevernu Koreju.

Sredina ovog stola je granica između Sjeverne Koreje i Južne Koreje da bi kod sastanka svaki sjedili na svoji strani

Sredina ovog stola je granica između Sjeverne Koreje i Južne Koreje da bi kod sastanka svaki sjedili na svoji strani

Sve je vrlo strogo, vrlo oprezno, ne možete lutati kud hoćete, ne možete slikati što želite, uglavnom držite se uputa američkog vojnika. Prije ulaska morate paziti i na odjeću, poderane traperice, kratke hlače ili mini suknje, maskirni uzorak, natikače, japanke itd su zabranjeni. Navodno, da Sjevernokorejci fotkaju turiste i pokazuju svojim stanovnicima kako se loše živi izvan Sjeverne Koreje.

Evo nas par metara u Sjevernoj Koreji 🙂

Evo nas par metara u Sjevernoj Koreji 🙂

U sklopu ture je bio i posjet Freedom bridge, a ako uzmete duže ture onda možete na nekoliko vidikovaca s kojih se vidi u Sjevernu Koreju i/ili prošetati tunelima.

Zanimljivo iskustvo, ali čuli smo priču samo s jedne strane, sad bi bilo zanimljivo čuti što kaže ekipa iz Sjeverne Koreje. Ako planirate ući u Sjevernu Koreju to ćete morati napraviti iz Kine jer samo iz te zemlje možete ući u nju. Imate dvije opcije, vlak ili avion i naravno samostalno putovanje ne dolazi u obzir već su sve ture organizirane i pod budnim okom vodiča.

Naše putovanje u Sjevernu Koreju možete vidjeti ovdje –> Propaganda na svakom koraku – Idemo u Sjevernu Koreju

Foto by Putoholičari – Fotke su snimljene sa Canon 5D i mobitelom Xiaomi Mi Mix 2S