Na današnji dan prije 19 godina prvi puta je poletio najveći avion na svijetu – A380


Na današnji dan prije 19 godina, zrakoplovna industrija zabilježila je jedan od svojih najvažnijih trenutaka. Airbus A380, najveći putnički avion na svijetu, poletio je na svoj prvi testni let, označivši početak nove ere u međunarodnom putovanju. Prvi let A380-841, registracijske oznake F-WWOW, odvijao se iznad Toulousea u Francuskoj 27.4.2005.

Airbus A380, poznat kao „leteći hotel“, može prevesti između 525 i 853 putnika, ovisno o konfiguraciji sjedala. S dvije potpune putničke palube i širinom raspona krila od 79,8 metara, A380 nije samo simbol inženjerskog umijeća već i ikona luksuznog putovanja. Unutar aviona nalaze se inovacije poput prvih komercijalnih tuševa na letovima te barova i salona koji služe kao društvena mjesta za putnike viših razreda. Ukupna dužine svih žica, kablova i instalacija u zrakoplovu čija bi dužina, kad bi ih se razvuklo, iznosila bi preko 500 kilometara. 

Bussines klasa A380

Prvi komercijalni A380 dostavljen je Singapore Airlinesu u listopadu 2007., nakon čega je započeo svoju uspješnu karijeru u komercijalnim letovima. Unutrašnjost A380 bila je voljena zbog svoje prostranosti i niske razine buke, a zrakoplovne kompanije iskoristile su priliku postaviti nove standarde u iskorištavanju velikog prostora koji im je bio na raspolaganju.

Ulaz na gornju palubu aviona gdje se nalaze 1. klasa i bussines klasa

Tijekom godina, A380 je otvorio nove rute, smanjivši potrebu za presjedanjima i učinivši dugolinijske letove izravnijima i ugodnijima. Na primjer, na liniji između Dubaija i Los Angelesa, Emirates je koristio A380 kako bi pružio neusporedivu razinu komfora i usluge.

Lounge – Ovdje tijekom cijelog leta možete uživati u besplatnoj hrani i piću

Unatoč svom uspjehu, A380 se suočio s izazovima, uključujući visoke operativne troškove i potrebu za prilagodbama zračnih luka njegovoj veličini pa je tako njegova proizvodnja službeno završila 16. prosinca 2021. godine.

Unatoč smanjenju broja aktivnih A380 i zrakoplovnih kompanija koje ih koriste nakon pandemije COVID-19, A380 i dalje privlači pažnju gdje god se pojavi. Većina ovih zrakoplova još uvijek je u službi, a posljednji je isporučen Emiratesu u prosincu 2021. Kraj proizvodnje ne znači da A380 neće još godinama krstariti svjetskim rutama. Predviđa se da će u komercijalnoj uporabi biti još gotovo 30 godina.

Shower Spa ilitiga tuširanje na 10 000m – Mogućnost korištenja ove usluge imaju samo putnici prve klase

No, njegova sposobnost da poveže velike svjetske čvorišta s manjim potrebama za presjedanjem i dalje ostaje nenadmašna. Sve to čini Airbus A380 ne samo remek-djelom tehnologije već i pravim čudom koje je unaprijedilo način na koji svijet putuje.

Radili smo Flight Review – Business class vs Economy – A380 vs Boeing 777-300 – Emirates