Kraj – Isporučen zadnji Airbus A380


Emirates je 16. 12. 2021. preuzeo svoj zadnji Airbus A380, ujedno i zadnji proizvedeni zrakoplov tog tipa. S tim završava era proizvodnje najvećeg putničkog zrakoplova na svijetu. Zrakoplov nosi registraciju A6-EVS i to je 123. A380 isporučen Emiratesu. Zračni prijevoznik je bio povezan s programom A380 zadnjih 21 godinu. Airbus je do sad isporučio 251 zrakoplov A380

piše: avioradar.hr

Isporuka ovog zrakoplova se događa usred pandemije, te unatoč svemu, Emirates vidi njegov potencijal kao što i optimistički gleda na oporavak tržišta putovanja.

Emirates je prvi zračni prijevoznik koji je naručio A380 na Farnborough Air Showu 2000. Tada je još uvijek taj zrakoplov nosio oznaku A3XX. Na Dubai Air Showu 2001. Emirates je naručio dodatnih 15 zrakoplova, svega 6 tjedana nakon velike krize zrakoplovstva koja se dogodila 11. 9. 2001. rušenjem blizanaca u Sjedinjenim Američkim Državama.

Emiratesova predanost A380 je bila krucijalna za pokretanje tog programa koji je nastao u zajedništvu europskih tvrtki i globalnog lanca opskrbe dijelovima, te je tako nastao najveći putnički zrakoplov na svijetu.

Od trenutka kad je poletio pa sve do danas, taj zrakoplov uvijek golica maštu i donosi uzbuđenje gdje god se pojavi, a putnike privlači svojom tihom, prostranom i udobnom putničkom kabinom.

Sir Tim Clark, predsjednik Emiratesa, rekao je: „A380 je poseban zrakoplov na mnogo načina. Emiratesu je dao mogućnost za poboljšanje putničkog iskustva, efikasno leteći na zračne luke sa slotovima te je podupirao povećanje naše mreže. A380 će ostati Emiratesov flagship u godinama koje dolaze i jedan od glavnih stupova u planiranju naše mreže. Zrakoplov koji preuzimamo ima našu najnoviju kabinu koja uključuje i premium economy razred. Ako ga usporedimo s našim prvim A380 isporučenim 2008., možete vidjeti mnoštvo poboljšanja koja omogućuju iskustvo bez premca u Emiratesovom A380. Želimo se zahvaliti Airbusu i svim partnerima koji su sudjelovali na ovom projektu, a koji su nam ispručivali najbolji proizvod za putnike.”

Zadnji A380 za Emirates ima famozni tuš, bar, suite first class, novi premium economy razred i najnoviju generaciju sustava za zabavu tijekom leta.

Na zadnjem airshowu u Dubaiju, Emirates je objavio kako će obnoviti unutrašnjosti u svoja 52 zrakoplova A380 novim premium economy razredom kao i ostalim poboljšanjima kako bi iskustvo u A380 ostalo bez premca.