Naučite kako snimiti savršenu fotografiju na svojim putovanjima


Petar Krešimir Furjan naš je mladi fotograf koji je svoj hobi i ljubav prema analognim fotoaparatima i procesima razvijanja fotografija odlučio pretvoriti u karijeru.

Tijekom proteklih nekoliko godina radio je za različite fotografske studije, gdje je teorijsko znanje iz fotografske škole primijenio u praksi. Njegov rad i trud prepoznala je i publika, te trenutno broji više od 45.000 pratitelja na društvenima mrežama, gdje svakodnevno objavljuje svoje fotografije.

Zbog popularnosti i kvalitetnih radova ove je godine dio žirija lokalne verzije Huawei Next Image natječaja na kojoj će se birati najimpresivnije fotografije hrvatskih korisnika Huawei pametnih telefona. Petar Krešimir je tom prilikom odlučio s natjecateljima podijeliti neke trikove koji će im pomoći snimiti impresivne fotografije koje će oduševiti žiri.

  1. Upoznajte mogućnosti svog telefona i kamere:

Prije samog fotografiranja, dobro je proučiti svoj telefon i kameru s kojom planirate fotografirati, kako bi ste znali koje sve funkcionalnosti vaš uređaj posjeduje. Huawei je zadnjih nekoliko godina unaprijedio svoje kamere AI tehnologijom što ga ističe od drugih proizvođača pametnih telefona. Umjesto da sami namještate najbolje postavke za vašu fotografiju, umjetna inteligencija će sve sama odraditi te će prepoznati objekte koje planirate fotografirati i automatski će podesiti željene parametre za što kvalitetniju fotografiju.

  1. Očistite objektiv kamere na svom telefonu:

Obavezno provjerite u kakvom se stanju nalazi vaš telefon kako biste bezbrižno mogli okidati nove snimke. Prije okidanja fotografija svakako provjerite je li objektiv kamere očišćen jer nikad ne znate jesu li se možda na njemu nakupile čestice prljavštine ili otisci prstiju. Također, prilikom čišćenja objektiva probajte koristiti krpicu od mikrofibre kako bi bio besprijekorno čista, a vaše će fotografije izgledati puno bolje.

  1. Pronalazak lokacije i traženje savršenog kuta:

Sada kada ste upoznali svoju kameru na telefonu, vrijeme je da ju i isprobate. Potražite u svojoj blizini nekoliko lokacija koje će vam odgovarati za fotografiranje – park, jezero ili ulica, izbor je na vama. Ako kojim slučajem ne možete pronaći lokaciju koja bi vam odgovarala, pokušajte putem Instagrama ili karti na pametnom telefonu istražiti lokacije u blizini kako biste vidjeli kako koja lokacija izgleda i u koje doba dana je najbolje tamo doći jer pojedine lokacije znaju biti bolje za vrijeme izlaska ili zalaska sunca. Ja bih vam predložio da odete na lokaciju za vrijeme zlatnog sata (golden hour) ili plavog sata (blue hour) jer tada je svjetlo uvjerljivo najljepše i najmekše za fotografiranje.

Pronašli smo lokaciju, odredili smo u koje doba dana je najbolje doći, sada je vrijeme da pronađemo savršeni kut za našu fotku. Pronalazak savršenog kuta uvijek je pravi izazov za fotografa, bio on profesionalac ili početnik, stoga ćemo s vama podijeliti svoja top 3 kuta fotografiranja koje Petar Krešimir Furjan često koristi.

  • Žablja perspektiva (low position) daje zanimljiv i drugačiji kadar zbog niskog položaja kamere. Prilikom fotografiranja ovih kadrova možete doista uhvatiti čarobne snimke jer takav kadar nije u razini onoga što vidimo s naše uobičajene visine.

  • Skrivena pozicija (hidden position) je perspektiva u kojoj pokušavate uklopiti dva detalja u jednoj fotografiji kako fotografija ne bi bila monotona. Ono što ostavlja dojam profesionalne fotografije jest da je jedan motiv u fokusu, a drugi je više zamućen.

  • Razina očiju (eye-level position) je najčešće korišten kadar u amaterskoj fotografiji, no to ne znači da je najmonotoniji jer se uvijek možete poigrati s nekim drugim elementima (npr. sa zumiranjem).

4.Postavke za fotografiranje:

Istina je da se s pravim profesionalnim fotoaparatom mogu napraviti najbolje fotografije, ali fotoaparat nam nije toliko često pri ruci kao pametni telefon. Petar Krešimir Furjan zato u zadnje vrijeme često poseže za svojim Huawei P40 Pro telefonom kako bi ovjekovječio svoje omiljene trenutke. Posebno ga veseli da je Huawei uveo PRO mode u kojem može ručno podešavati ISO, ekspoziciju, fokus i ostale parametre, kao na profesionalnom fotoaparatu. Najviše ga je oduševilo to što može fotografirati u RAW formatu, što daje veću fleksibilnost prilikom obrade fotografija.

  • Prilikom svakog fotografiranja uključite gridove jer ćete na taj način napraviti bolju kompoziciju fotografije, a i moći ćete odrediti položaj horizonta, posebno prilikom fotografiranja zalaska sunca na moru kako vam se ne bi dogodilo da vam more ”curi” s fotografije. Osim kompozicije i položaja horizonta, vaše će fotografije izgledati vizualno i pravilno odrađene. Možda će vam na prvu ti svi pravokutnici na vašem ekranu izgledati iritantno i čudno, ali kada se naviknete na njih vidjet ćete koliko su vam zapravo pomogli da pozicionirate vaš kadar.
  • Ekspozicija i ISO vrijednosti nešto su za što smo svi čuli. U Huaweijevom PRO modu imate mogućnost ručnog podešavanja dužine ekspozicije i ISO vrijednosti, osim ekpozicije i ISO-a možete upravljati i ručnim namještanjem fokusa, te balansom bijele boje (WB). Za one kojima su ovi pojmovi još uvijek nepoznanica, predlažemo da isprobaju savladati svaku postavku zasebno, kako bi vidjeli u kojim se situacija ona koristi.
  • Huawei iz godine u godinu unapređuje svoju AI tehnologiju, tako je i ove godine izbacio nekoliko zanimljivih AI funkcionalnosti na novom Huawei P40 Pro telefonu koji će vam zasigurno pomoći u određenim situacijama.
    • AI Best Moment – Uz pomoć algoritma pokreta umjetne inteligencije prepoznat će svaki vaš pokret lica u svega nekoliko sekundi, a zatim opcija uređivanja preporučuje jednu do tri najbolje fotografije.
    • AI Remove Passersby – Pomoći će vam da uklonite slučajne prolaznike koji su se tom trenutku našli u vašem kadru.
    • AI Remove Reflection – Omogućit će vam da refleksija na staklu ne uništi dobru fotografiju.
    • Zoom – Većina pametnih telefona nema kvalitetan zum, no Huawei se potrudio da i to bude na razini. S 5x optičkim, 10x hibridnim i 50x maksimalnim zumom, Huawei P40 Pro vam omogućuje da približite stvari koje volite uz izvrsnu razlučivost i s bogatim detaljima.
    • Portrait mode – Korištenjem portretnog načina, moći ćete snimiti fantastične fotografije ljudi, gdje ćete istaknuti glavni motiv dok će pozadina oko subjekta biti zamućena, kao da ste fotografirali s profesionalnim fotoaparatom.

5.Obrada fotografija:

Obrada fotografija brojnim je fotografima najdraži dio posla. Preuzmite neku od aplikacija za obradu fotografija u AppGallery trgovini ili je preuzmite direktno sa stranice proizvođača i uredite svoje fotografije kako bi ih učinili još boljima.