Pivovara Guinness u Dublinu


Jedan od najpoznatijih simbola Dublina ali i cijele Irske je definitivno pivo Guinness. Ako ste u Dublinu i ne posjetite pivovaru Guinness to vam je isto ko da ste u Parizu i ne popnete se na Eiffelov toranj. E, pa mi se nismo dali nagovarati pa smo ušli u svijet tog tamnog i gustog piva sa kremastom pjenom. 

GuinnessGuinnesova priča počinje 1759. godine kada je Arthur Guinness unajmio pivnicu, zamislite, na čak 9000. godina za koju je plačao 45 funti godišnje. Tura počinje upravo na tom mjestu, gdje u staklenom podu možete vidjeti kopiju tog ugovora. Cijeli kompleks koji se proteže na 7 katova podsjeća na jednu veliku staklenu pintu u koju ako bi je napunili, stalo bi 14.3 miljuna pinta pive.

Na početku priče upoznajete se sa 4 glavna sastojka od kojih se radi pivo Guinness, a to su voda, kvasac, ječam i hmelj. Nakon toga možete nešto naučiti o osnivaču Arthuru Guinnessu. Na ostalim katovima možete vidjeti razne stare reklamne materijale preko kojih se promoviralo pivo Guinness, cijeli proces kako se stvara Guinness te naučiti kako se pravilno toči i pije pivo Guinness.

Najbolji dio, kao i kod svake pivovare, je bar, u ovom slučaju Gravity bar koji se nalazi na sedmom katu i gdje možete pijuckajući svoje Guinness pivo uživati u 360° panoramskom pogledu na Dublin.

GuinnessGuinnessGuinness

Ako ulaznicu kupujete online dobivate 10% popusta, te je tada cijena 14,85€. U cijenu ulaznice je uračunata jedna pinta Guinnessa koju možete popiti u Gravity baru. Pivovara je otvorena svaki dan od 9.30 do 17.00 sati, odnosno u srpnju i kolovozu do 19.00 sati.

Do Guinness pivovare najlakše ćete doći busom broj 123 sa O’Connell ulice i to za desetak minuta ili pa laganom šetnjom od centra što će vam trebati otrpilike pola sata.

A kakve veze imaju Guinness pivo i Guinnessova knjiga rekorda? Ne tako davne 1951. godine, tadašnji direktor sir Hugh Beaver shvatio je da ne postoje zapisi o rekordima i odlučio sakupiti sve rekorde u jednoj knjizi, na taj način stvorio je Guinnessovu knjigu rekorda koja je po prvi puta izašla 1955. godine, ali o tome ćemo u nekoj drugoj priči.

GuinnessGuinnessGuinness

Vratimo se pivi. Za kraj jedan mit i jedna činjenica. Legenda kaže da su za savršen okus Guinnessa krivi štakori. Naime, prvi Guinness nije bio tako dobar kao danas, okus se promijenio kada su pronašli uginule štakore u bačvi zbog kojih se navodno okus popravio. Ali, naravno, to je opovrgnuto i za odličan okus je zaslužena kombinacija ječma, hmelja, kvasca i vode sa planina Wicklow.

Činjenica pak je da Guinness Draught ima manje kalorija od soka od naranče.

Pivili!

Guinness