Otkrijte Slavoniju: Što vidjeti u Slavonskom Brodu i okolici u dva dana


Dobrodošli u srce Slavonije, gdje bogata povijest, očaravajuća priroda i srdačni domaćini stvaraju nezaboravno putovanje.

Smješten na obali rijeke Save, Slavonski Brod i okolica nude savršen spoj kulturnih znamenitosti i prirodnih ljepota koje će vas očarati na prvi pogled. Istražite povijesne lokalitete, uživajući u ukusnoj slavonskoj kuhinji te se opustite u prirodnim oazama. U nastavku vam donosimo neke naše najbolje lokacije i favorite koje morate obavezno posjetiti ako putujete u ovaj kraj i za što će vam biti dovoljno dva dana.

Što sve vidjeti?

Franjevački samostan

Vaše putovanje započnite kod Franjevačkog samostana. Opuštajuća šetnja popularnim brodskim kejom pruža priliku za uživanje u mnogobrojnim muralima koji krase ovu šetnicu. Posebno se ističe kip Potjeha, lika iz bajke Ivane Brlić-Mažuranić “Kako je Potjeh tražio istinu”.

default

Kuća Ivane Brlić-Mažuranić

Nezaobilazno mjesto je kuća Ivane Brlić-Mažuranić, slavne spisateljice koja je stvarala svoje najpoznatije priče u ovoj lijepoj neoklasicističkoj jednokatnici izgrađenoj 1882. godine na glavnom gradskom trgu, popularnom Korzu. Danas je kuća spomenik kulture pod zaštitom. Unutrašnjost kuće gdje je Ivana stvarala svoje najpoznatije priče će vas vratiti u djetinjstvo, a možete vidjeti i “Domaće” i original kamin koji je bio inspiracija Ivani za pisanje jednu od najpoznatijih bajki – Šuma Striborova.

Tvrđava Brod

Krenite prema najznačajnijoj povijesnoj građevini ove županije. Tvrđava se ponosi jedinstvenim postavom austro-ugarskog zatvora smještenom u jednom od obnovljenih kazamata. Njena veličina i monumentalnost čine je impresivnom, a smještena je u samom središtu Slavonskog Broda. Projektirana za smještaj 5000 vojnika, tvrđava je rijetko kad bila puna, a ogromni opkopi, bastioni, kurtine, hornverk, kavalir i popratne zgrade prostiru se na površini od dva kvadratna kilometra, čime je tvrđava nadmašivala grad Brod koji se prostirao istočno od nje.

Bicikliranje kroz Jelas polje

Rentajte bicikl i istražite ovaj kraj na dva kotača. Od jezera Petnja, kroz Jelas polje, koje je zaštićeno područje i dio ekološke mreže NATURA 2000, pa kroz vinograde, možete uživati u prekrasnim krajolicima.

default

 Ranč Ramarin

Ako tražite super hranu i odlične aktivnosti, ranč Ramarin je top mjesto. Ono što nam je zapelo za oko je vožnja sportskim avionom. Ako želite vidjeti dio Slavonije iz zraka ovdje možete isprobati panoramski let avionom. Cijena leta manjeg kruga je 25€, a ako želite malo duži let to ćete platiti cca 40€. Osim vožnje avionom, na ranču možete isprobati jahanje, pecanje, degustirati vina, rentati bicikl i još mnogo toga. Što još sve nude i što sve možete isprobati pogledajte na njihovim stranicama –> ranc-ramarin.hr

DCIM100GOPROGOPR1781.JPG

Adrenalinska šuma Bebrina

Ovo mjesto promiče zdrav i aktivan način života, boravak u prirodi, te kroz aktivne sadržaje i igru educira o prirodnim vrijednostima, očuvanju okoliša kao i o šumi i šumskim staništima. adrenalinskog parka na dva nivoa 3 i 6 metara visine sa 22 elementa za vježbanje te stijena za penjanje i zipline duljine 243m.

Park obuhvaća i tematsko edukativnu stazu kroz šumu te šumsku učionicu i tematsko dječje igralište koje obuhvaća razna dječja igrala, trampolin, mrežu za penjanje i sprave za najmlađe. Projektom je također realizirana drvena promatračnica uz ribnjak kod mjesta Kaniža na području Jelas polja na Svjetskoj migracijskoj ruti ptica močvarica te nekoliko odmorišta i poučnih šetnica.

Jezero Petnja

Umjetno jezero Petnja je idealno odredište za šetnju prirodom, kupanje ili ribolov, nalazi se na južnoj strani Dilj-gore, 7 km sjeverozapadno od Slavonskog Broda. Jezero oduševljava svojim izgledom, šumskim okruženjem, pješačkim stazama, mogućnostima ribolova, veslanja i drugih vodenih sportova, te čistim zrakom. Na malom cestovnom putu do jezera nalazi se nekoliko lokalnih vinara koji će vam rado prodati vrhunsko vino.

Poseban šarm jezera daje spajanje plavetnila vode s zelenilom šume, što joj je donijelo epitet “planinsko oko”.

default

Gdje fino pojesti i popiti u Slavonskom Brodu i okolici?

Restoran Stupnički Dvori

Smješten na obroncima stupničkih brda, restoran Stupnički Dvori poznat je po odličnoj hrani i vrhunskim vinima. Ovdje možete uživati u pravom odmoru za dušu. Prepustite se gastronomskim užicima i iskusite pravi gurmanski doživljaj restorana Stupnički Dvori uz tradicionalnu slavonsku hranu i vrhunska vina vinarije Galić.

Hedonist Street Food Slavonski Brod

Ljubitelji burgera svakako trebaju posjetiti Hedonist Street Food i isprobati jedan od njihovih izvrsnih burgera. Domaći burgeri i sendviči – Bogati okusi i beskompromisna kvaliteta.

Restaurant & Pizzeria Papo’s

U centru Slavonskog Broda, Restaurant & Pizzeria Papo’s nudi odličnu hranu. Preporučujemo da isprobate punjenu pljeskavicu u umaku od vrhnja.

Funky Pipa Bar

Za ljubitelje craft piva, Funky Pipa Bar je nezaobilazno mjesto. Ovdje možete uživati u raznim vrstama craft piva.

Kulturna baština Brodsko-posavske županije

Bogata kulturna baština Brodsko-posavske županije će vam otkriti mjesta koja pričaju priče prošlosti i sadašnjosti ovog dijela Slavonije pa evo nekoliko mjesta koje morate posjetiti ako vas zanima kulturna baština ovog kraja.

Eko-etno kuća Vrpolje 

Stanite u Eko-etno kući Vrpolje, gdje se možete upoznati s tradicionalnim načinom života i običajima ovog kraja.

Spomen galerija Ivana Meštrovića

Odmah preko puta Eko-etno kuće se nalazi i Spomen galerija Ivana Meštrovića, jednog od najvećih hrvatskih kipara čija djela krase prestižne lokacije diljem svijeta. Meštrovićev doprinos umjetnosti nije samo nacionalnog, već i međunarodnog značaja, a njegov opus može se diviti u galeriji koja čuva djelić njegovog stvaralačkog duha.

Danas je u Spomen galeriji Ivana Meštrovića izloženo 35 radova velikog kipara u gipsu i bronci, nastalih u razdoblju 1904.-1946. godine. Odljevi u gipsu posudba su iz Atelijera Meštrović (12) i Gliptoteke HAZU Zagreb (2), a brončane odljeve Spomen galeriji darovale su umjetnikova supruga Olga i kći Marija Meštrović.

Spomen galerija sagrađena je uz crkvu sv. Ivana Krstitelja, u kojoj je Meštrović 16. kolovoza 1883. kršten i u kojoj su danas izložena su četiri njegova rada, vlasništvo župe Vrpolje. Zgrada Spomen galerije Ivana Meštrovića u Vrpolju ima svojstvo kulturnog dobra i 2021. godine upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu zaštićenih kulturnih dobara. 

Muzej Brodskog Posavlja

Muzej Brodskog Posavlja upravo obilježava 90 godina postojanja. Ovaj muzej predstavlja kulturni i povijesni razvoj regije, s bogatim zbirkama koje obuhvaćaju arheološke, etnografske i umjetničke predmete. Svaka izložba priča priču o životu u ovom dijelu Hrvatske kroz različite epohe, pružajući posjetiteljima duboki uvid u bogatu povijest Slavonije. Ovdje možete vidjeti i lubanju s kljovama stepskog mamuta koja je stara malo više od 96 000 godina.

Spomen dom Dragutina Tadijanovića

U Spomen domu Dragutina Tadijanovića, jednog od najplodnijih hrvatskih pjesnika, posjetitelji mogu osjetiti duh i ambijent prostora u kojem je stvarao. Tadijanovićeve pjesme reflektiraju duboku povezanost s rodnim krajem, a ovaj dom čuva uspomene na njegov život i rad, pružajući intiman pogled u njegov stvaralački svijet.  Sobe su uređene zanimljivim elementima autentičnog namještaja, memorabilijama, bogatim arhivom, rukopisima, skulpturama, fotografijama, pismima, velikim brojem knjiga i umjetnina, koji posreduju na taj način između nas i vremena u kojem je pjesnik živio.

Slavonski Brod i njegova okolica pružaju savršen spoj povijesnih znamenitosti, prirodnih ljepota i kulturnih iskustava. U samo dva dana možete uživati u impresivnim tvrđavama, opuštajućim šetnjama uz rijeku, bogatoj gastronomskoj ponudi te jedinstvenim kulturnim institucijama koje pričaju priče ovog dijela Hrvatske. Bilo da tražite avanturu, mirnu prirodu ili duboko uranjanje u lokalnu povijest i kulturu, Slavonski Brod i cijela okolica imaju nešto za svakoga. Dođite, istražite i otkrijte čari Slavonije!

Još više detalja, ideja i mjesta možete vidjeti na stranicama turističke zajednice Brodsko – posavske županije.