Top 5 prirodnih atrakcija Požeško-slavonske županije


 

Na istoku Hrvatske sa svoje dvije prostorne cjeline Požeškom kotlinom i Pakračko-lipičkim krajem smjestila se Požeško-slavonska županija. Iznimno zanimljiv geografski izgled duguje svojim planinama i gorama koje ju okružuju, Psunju, Papuku, Krndiji, Požeškoj gori i Dilju, ravnicama koje se s tim gorama izmjenjuju te rijekama koje ju presijecaju. Požeško-slavonska županija krije prave prirodne dragulje: šume, zelene livade, planine, gore, rijeke, vinograde i zlatne doline, a ovo je top 5 prirodnih atrakcija koje morate istražiti.

1. Vinorodni brežuljci Klikun i Starac

Pogled na pleterničke ravnice, šume i vinograde pruža se s brda Klikun i Starac. Njih je moguće posjetiti i u sklopu Ceste vina i ruža, enološke priče od 3.5 kilometara koja kreće iz centra Pleternice i vodi kroz pleterničke vinograde. Na uređenim odmorištima brežuljaka zastanite i uživajte u pogledu u kojem je nekoć davno uživala i Udovica Clicquot, prema kojoj je navodno Klikun dobio ime, odnosno prema načinu na koji su mještani izgovarali njeno ime.

2. Izletište Omanovac

Na 655 metara nadmorske visine smjestio se Planinarski dom Omanovac okružen gustim šumama te protkan uređenim biciklističkim i planinarskim stazama. Izletište Omanovac nalazi se na istoimenom brdu iznad Pakraca, a odmor, okrjepu i smještaj nudi u Planinarskom domu. Mnogobrojni sadržaji za odrasle i djecu te nezaboravan pogled odlični su razlozi za posjet Omanovcu.

3. Sovsko jezero

Jedinstveni primjerak prirodnog jezera u brežuljkastom području Požeško-slavonske županije predstavlja Sovsko jezero, ostatak nekadašnjeg Panonskog mora. Nalazi se na sjevernoj padini Dilja, na nadmorskoj visini od 430 metara. Okružuju ga šume hrasta kitnjaka i običnog graba te bukve. Istočno od jezera pronađite uzvišenje Jezero Brdo, na vrhu kojeg je piramida Vidikovac.

4. Perivoj u Lipiku

Stoljetni perivoj u Lipiku smatra se jednim od najljepših u istočnoj Hrvatskoj. Zaštićen 1965. godine kao „spomenik parkovne arhitekture“ idealno je mjesto za relaksaciju. Vrijednost perivoja, uz bogatstvo brojnih biljnih vrsta, očituje se i u tome da palme na splitskoj rivi potječu iz lipičke vrtlarije u kojoj je godinama radila obitelj Kostlivy. Skriva brojne znamenitosti poput Jelkinog brijega, klupe grofice Jelke, natkrivenog paviljona izvora termalne vode „Antunovo vrelo“, ostatke natkrivene šetnice Kursalon, Wandelbahn, fontane i brojne vrtne ukrase.

5. Park prirode Papuk

Najznačajnija prirodna atrakcija jest Park prirode Papuk, brdsko-planinsko područje koje se prostire na području Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije. Njegovu površinu veličine 336 km² obilježava geološka i biološka raznolikost te vrijedna kulturno-povijesna baština zbog čega je postao član Europske i Svjetske mreže Geoparkova, a time prvi i jedini Geopark u Hrvatskoj pod zaštitom UNESCO-a. Velika, naselje na južnim obroncima Papuka predstavlja glavnu polazišnu točku za planinu Papuk iz Požeško-slavonske županije. Nalazi se 12 km sjeverno od Požege na nadmorskoj visini od 273 m i dio je Parka prirode i Geoparka Papuk. Iznad Velike izdiže se stari Velički grad, a uz nju prolazi rijeka Veličanka. Birajte između šetnje, planinarenja, vožnje biciklom ili trčanja, a u blizini Velike pronađite Stijene Sokoline i isprobajte sportsko penjanje.

Svi željni aktivnog odmora, adrenalina i zabave, svoju spretnost mogu testirati na dva vrhunski opremljena poligona u novootvorenom Adrenalinskom parku Duboka, također u blizini Velike. Onaj namijenjen odraslima sastavljen je od 12 elemenata u sklopu kojeg je i zipline, a djeca i oprezniji mogu se okušati u poligonu s devet elemenata. Penjanje po umjetnoj stijeni, trčanje po drvenim gljivama koje vise između drveća, prelazak preko drvenih visećih mostova, mreža, zipline i pregršt drugih izazova začinit će vaš odmor u Slavoniji.

Posjetite Požeško-slavonsku županiju, istražite je, upoznajte njezinu prirodu i zabavite se.