TOP 5 Slavonskih jela zbog kojih trebate razmisliti o posjeti Slavoniji


Požeško-slavonska županija spretnost u pravljenju hrane velikodušno dijeli sa svakim nepcem željnim tradicionalnih, domaćih okusa. Nema šanse da tamo ostanete gladni ili žedni.

Naslovna fotografija: Izvor TZ Požeško – slavonske županije

U slavonskoj tradicijskoj kuhinji krije se bogatstvo okusa koje autentično opisuje slavonski način života. Požeški vinogradarski ćevap krasi svako vinogradarsko događanje i ostala slavlja, a rado se na stolu nađe i podolac ispod peke.

Za prste polizati su i specijaliteti pravljeni od riječnih riba poput dimljenog šarana, soma, smuđa i pastrve, a slavonski fiš paprikaš nadopunjen je okusima luka, blage i ljute paprike i bijelog vina. Neizostavan dodatak slavonskoj trpezi je i dobra kapljica, a vinorodan kraj ponosi se širokim izborom vina. Ovo je TOP 5 Slavonskih jela zbog kojih bi trebali razmisliti o posjeti Slavoniji.

Ovo je sve samo ne običan ćevap

Prvo jelo koje će vas u Požeško-slavonskoj županiji oduševiti je nezaobilazni ‘gost’ veselih trenutaka, požeški vinogradarski ćevap koji čini najfinije svinjsko i juneće meso, marinirano i nanizano na ražnju te umotano u svinjsku ili teleću potrbušnu maramicu, u društvu sa sušenom slaninom i crvenim lukom. Poslužuje se s kuhanim krumpirom koji se na kraju kratko zapeče na vatri gdje mu društvo pravi mast od pečenja ćevapa.

Foto: Požeški vinogradarski ćevap s pečenim krumpirom, Izvor TZ Požeško – slavonske županije

Naručite ga na vrijeme jer se peče na žaru 2 sata

Volite li ribu, obavezno ćete u Požeško-slavonskoj županiji kušati šarana na rašljama. Priprema ovog specijaliteta zahtijeva samo nekoliko sastojaka: šarana, sol, papar i mljevenu papriku te glavni sastojak, strpljenje. Naime, šaran se nataknut na rašlje peče na žaru oko 2 sata, pa budite sigurni da ga naručujete na vrijeme. Jednom kada je poslužen s krumpir salatom, na svo se čekanje brzo zaboravi.

Foto: Šaran na rašljama, Izvor TZ Požeško – slavonske županije

Znate li kako se na tanjuru slažu som i šaran?

Nećete iz Požeško-slavonske županije otići bez da guštate u pravom slavonskom fiš paprikašu. Barem dvije vrste ribe, najčešće som i šaran, nadopunjene su okusima luka, blage i ljute paprike i bijelog vina. Ugrijat će vas u jesenske i zimske dane bolje nego išta drugo, a vaš proljetni ili ljetni izlet učiniti nezaboravnim.

Foto: Fiš paprikaš, Izvor TZ Požeško – slavonske županije

Koji tradicionalni suhomesnati adut je pobjednik na slavonskom stolu?

Niste valjda mislili da ćete propustiti ono po čemu Slavoniju svi pamte? To je naravno pravi slavonski kulen, česti gost svakog slavonskog stola. Bilo da se radi o doručku, ručku ili večeri, prija u gotovo svakoj situaciji. Još kad ga kušate u kombinaciji sa slavonskim čvarcima i mašću crne slavonske svinje, nećete poželjeti otići iz Slavonije. Poslužit će vam ga uz domaći sir i finu kapljicu. Zapamtite trenutke.

Foto: Slavonski kulen i sir, Izvor TZ Požeško – slavonske županije

Hoće li slatki okusi pobiti uživanje u kulenu?

Vjerujete li i vi da šećer dolazi na kraju? Mi vjerujemo jer će vas požeško-slavonske slastice oduševiti na prvu. Svakako naručite pravu slavonsku slasticu za koju možda još niste čuli, a oduševit će vas. Radi se o tačkrlama s pekmezom koje se pripremaju od brašna, vode, tvrdog pekmeza od šljiva, oraha, maka i šećera, a ne propustite ni okuse koje će vam pružiti šnenokle, štrudle, knedle sa šljivama i šmarn.

Foto: Tačkrle, Izvor TZ Požeško – slavonske županije

Kvaliteta je zagarantirana uz oznaku „Okusi zlatne Slavonije“

Kako bi očuvali, promovirali i naglasili tradicionalne slavonske specijalitete, u Požeško-slavonskoj županiji neki restorani njeguju tradicionalna jela koja se nalaze na njihovom stalnom meniju, a ispunivši još nekoliko kriterija, postali su nosioci standarda Okusi zlatne Slavonije.

Osim spomenutih slavonskih specijaliteta, okusiti Slavoniju možete još u prežganoj juhi, pišingerima, cicvari ili taranici i mnogim drugim specijalitetima. Restorane, vinske kuće i OPG-ove koji su zaslužni za to da se nitko iz Požeško-slavonske županije ne vrati gladan, potražite na stranici Turističke zajednice Požeško-slavonske županije

Foto: Slavonska vinska kapljica, Izvor TZ Požeško – slavonske županije