Iz ove županije nitko ne odlazi gladan


U otkrivanju destinacije ponekad je potrebno zaviriti u sve njezine skrivene kutke da biste je u potpunosti upoznali i shvatili. Slavonija pak svoju dušu otvoreno daje na tanjuru, a spretnost u pravljenju hrane, kao i sve ostalo, velikodušno dijeli sa svakim nepcem željnim tradicionalnih, domaćih okusa. Iz Požeško-slavonske županije nitko se ne vraća gladan.

Bogatstvo okusa u slavonskoj tradicijskoj kuhinji

Slavonski su specijaliteti mnogobrojni, a kroz svoje boje, okuse i mirise savršeno opisuju slavonski način života. Tako je požeški vinogradarski ćevap stoljećima krasio svako vinogradarsko događanje, ali i ostala slavlja poput Grgureva, blagdana Sv. Grgura kada Požežani slave istjerivanje Turaka iz njihovog kraja. Podolac ispod peke drugi je favorit ljubiteljima mesa, a važan faktor cijenjenih okusa Slavonije je i u domaćim, autohtonim namirnicama. Upravo slavonsko-srijemski podolac autohtono je slavonsko govedo i svatko tko ga proba pripremljenog prema domaćem receptu, zapamtit će okus slavonskog domaćeg.

Riba koja pliva tri puta

Područje Požeško-slavonske oduvijek je bilo bogato ribom, a ribarenje dio života. Tradiciju okusa u Požeško-slavonskoj županiji velikim dijelom čine i riblja jela. Za prste polizati su specijaliteti pravljeni od riječnih riba poput dimljenog šarana, prženog soma, smuđa i kečige, a bogatstvo rijeka simbolizira još bogatiji slavonski fiš paprikaš: barem dvije vrste ribe, najčešće som i šaran, nadopunjeni su okusima luka, blage i ljute paprike i bijelog vina. I u Slavoniji se drže vjerovanja da je riba najbolja kada pliva tri puta, pa ju je svježe upecanu iz vode najbolje pripremiti koristeći ulje, u kojem drugi put pliva, a na kraju zaliti s finim slavonskim vinom da i treći put pliva. A vina bome u Slavoniji ne nedostaje.

I najjači pokleknu kada su u pitanju tačke i gojtani

Da u Slavoniji vole i slatko dokazuju brojne slastice koje osvajaju okusom, ali i činjenicom da su oni postignuti pomoću jednostavnih sastojaka. Šmarn, tačke ili tačkrle, knedle i gojtani samo su neke od mnogobrojnih slatkih tajni ovoga kraja. Kada tačkama ili tačkrlima, torbicama od tijesta

pridodate punjenje od domaćeg pekmeza od šljiva, a gojtane umočite od domaći pekmez od jagoda ili malina, poželjet ćete ovo upisati u svoju knjižicu recepata.

Okusi zlatne Slavonije

Kako bi očuvali, promovirali i naglasili tradicionalne slavonske specijalitete, u Požeško-slavonsko županiji neki restorani njeguju tradicionalna jela koja se nalaze na njihovom stalnom meniju, a ispunivši još nekoliko kriterija, postali su nosioci standarda Zlatni okusi Slavonije. Isti ti restorani sudjeluju u višednevnoj eno-gastro manifestaciji Dani Okusa zlatne Slavonije kada posjetitelji mogu uživati u tradicionalnim jelima po promotivnim cijenama. Osim spomenutih slavonskih specijaliteta, okusiti Slavoniju možete još u prežganoj juhi, pišingerima, cicvari ili taranici te naravno u kulenu. Restorane, vinske kuće i OPG-ove koji su zaslužni za to da se nitko iz Požeško-slavonske županije na vrati gladan, potražite na stranici Turističke zajednice Požeško-slavonske županije.