Kako nas je Slavonija naučila zašto treba putovati po Hrvatskoj


O ljepotama Lijepe Naše čuju se glasovi i u dalekim krajevima svijeta, a sve više tih glasova odnosi se i na kontinentalni dio Lijepe Naše. Kako ne bismo živjeli u neznanju o ljepoti onoga što imamo, volimo istraživati Hrvatsku u svim njenim smjerovima, a jedna nam je slavonska županija u tome učiteljica i pravi primjer tvrdnje da vrijedi i treba otkrivati Hrvatsku.

Putovanjem proširujemo svoje znanje, rješavamo se zabluda i dolazimo do novih ideja, ali i osjećaja, poznanstava, pa i prijateljstava. O čemu govorimo?

Otkrili smo da Slavonija nije samo ravnica

Iako se naš istočni dio hrvatski ističe zlatnim ravnicama, a pjesme o njima pjevaju, mi smo se baš dobro navozili po raznim brežuljcima i gorama. Trenutak koji nam je u potpunosti promijenio perspektivu, bio je onaj kada smo se popeli na Požešku goru da bismo uživali u najljepšem pogledu na Požegu i Požešku kotlinu. Vidjeli smo mjesto u kojem smo bili s druge perspektive, a u svim nam situacijama u životu upravo taj trenutak otvara mnoga vrata.

Požeško-slavonska županija i njezinih pet gora Psunj, Papuk, Krndija, Dilj gora i Požeška gora iskazuju svoj puni potencijal i idealne su za ljubitelje aktivnog odmora, a Park prirode i Geopark Papuk, pod zaštitom UNESCO-a, sa svojim sadržajima odredište je mnogih obitelji, škola, sportaša i rekreativaca.

Nije u kulenu sve

Obožavamo kulen, pa nas je svako putovanje u Slavoniju veselilo i radi tog specijaliteta koji je, budimo iskreni, najfiniji kada ga jedete… u Slavoniji! No, pravi gurmani Slavonci otkrili su nam cijeli jedan novi svijet okusa – okusa zlatne Slavonije, koji su obuhvaćeni i istoimenim standardom i možete ga pronaći u restoranima diljem županije.

Svijet finih čvaraka, odrezaka i drugih mesnih specijaliteta poput onih pravljenih od slavonsko-srijemskog podolca i crne slavonske svinje, nije nas toliko iznenadio jer smo o njemu već nešto znali, kao što nas je okusima i brojnošću iznenadila ponuda ribljih jela. Fiš paprikaš od svježe pastrve i soma, prženi som ili šaran na rašljama neki su od autohtonih slavonskih specijaliteta koji su nam proširili gastronomske vidike o Slavoniji i natjerali nas da se u nju još više zaljubimo.

Ima nešto i u pivu

Kroz Požeško-slavonsku županiju proteže se nadaleko poznata vinska priča. To je priča o vinorodnim obroncima slavonskih brežuljaka i gora od kojih je najpoznatije kutjevačko vinogorje. Priča o vinskom gradiću Kutjevu koje je svoj središnji trg posvetilo graševini, koje je dom Kutjevačkom podrumu, jednom od najstarijih podruma u Hrvatskoj te domaćin Festivala graševine. Njezini protagonisti nalaze se i u Pleternici gdje pričaju priču kroz Cestu ruža i vina, spoj kulture, enologije i prirodnih ljepota koji vodi kroz 3,5 km trsova i raznobojnih ruža.

Iskušavali smo vrhunska vina, sve dok jednom prigodom pred nas nisu stavili bocu domaćeg slavonskog craft piva. Interesirajući se o tome malo više, saznali smo da na području županije djeluje nekoliko pivovara, pa smo pohrlili u požešku pivnicu kako bi saznali priču o kvalitetnim okusima domaćih craft piva. Pivo je u Slavoniji započelo još jednu zanimljivu priču, a mi sada znamo da postoji još veći izbor domaćih pića.

Pronašli smo inspiraciju   

Županiju smo imali prilike više puta istraživati, a svojim nas je posebnostima i raznolikošću navela da i svoje privatno vrijeme, a ne samo poslovno, provodimo uživajući u njezinoj prirodi, kulturi, hrani i ljudima. Potvrdila nam je stav da uvijek treba istraživati, učiti, putovati, upoznati ljude koji žive na našem odredištu i tako širiti postojeća znanja, poznanstva, rušiti zablude i stvarati nova sjećanja. Svjesni da će nam Slavonija ponuditi za to kvalitetno okruženje, odabrali smo Požeško-slavonsku kao mjesto za teambuilding. Zaputili smo se u obronke papučkih šuma da bismo uživali u ljepotama prirode, finoj hrani, kvalitetnom smještaju, kako bismo uživali u slavonskoj gostoljubivosti i kako bi nas sve spomenuto inspiriralo u našem radu.