Aktivni odmor u Požeško-slavonskoj županiji: top 3 razloga


Aktivni način života unatrag nekoliko godina sve je popularniji i u Hrvatskoj, pa svako putovanje, kraće ili duže ovisi o mogućnostima koje destinacija pruža po tom pitanju, pri čemu je dodatna i velika vrijednost mogućnost uživanje u njezinim prirodnim ljepotama

Požeško-slavonska županija odlično iskorištava prednosti svoga podneblja te na postojeće kvalitete gradi infrastrukture koje tamošnjim stanovnicima, prolaznicima, posjetiteljima i turistima omogućuje uvjete za raznorazne aktivnosti.

Zapedalirajte slavonskim cestama

Mir, vijugave šumske ceste s brdašcima i dolinama, smanjen broj vozila, potočić kraj ceste… Biciklističke staze u Požeško-slavonskoj županiji mogu biti opuštajuće, ali i avanturističke ako uzmemo u obzir da ponekad prolaze kroz mjesta na kojima možete ostati bez signala ili susresti stanovnike slavonskih šuma. U županiji možete birati između 43 službene staze do kojih se može doći preko 3 glavna cikloturistička pravca, a velika prednost ovog podneblja su visinske razlike, korisne za individualne ili timske treninge.

Popis staza i kartu gdje su staze povezane s ostatkom turističke ponude, tj. smještajnim objektima, restoranima, mjestima dobre vinske kapljice i ostalim zanimljivostima možete pronaći na web stranici ili u tiskanom obliku u uredu TZ Požeško-slavonske županiji. Biciklistička je infrastruktura u stalnom razvoju, a ponuda za ljubitelje vožnje na dva kotača u porastu. Nađete li se u Požeško-slavonskoj županiji i poželite li se sami uvjeriti u divotu biciklističkih staza, možete unajmiti bicikl, a informaciju o tome gdje to učiniti potražite ovdje.

Popnite se na najljepši vidikovac

Vjerujemo da još uvijek postoji netko tko podiže obrve u znak čuđenja na informaciju o tome kako je Požeško-slavonska prepuna planinarskih staza. Često spominjane slavonske ravnice okružuje čak 5 planina, a krenuti možete skoro iz svakog mjesta u županiji. Npr. do Planinarskog doma Omanovac možete doći iz Lipika ili Pakraca, do planinarskog skloništa Mališćak ili na Papuk iz Velike. Takav je izlet odličan način za upoznavanje prirodne i kulturne baštine županije, ali i bogate eno-gastronomske ponude.

Zbog iznimne geološke, biološke i kulturne raznolikosti i radi podizanja svjesnosti o važnosti geološke zaštite, Papuk je proglašen Geoparkom. Upravo taj ga status, jedinstveni u Hrvatskoj, čini idealnim odredištem za upoznavanje lokalnih i regionalnih proizvoda, obrta, događaja, lokalnih tradicija i ugostiteljstva. Trg Geoparkova u Velikoj odlično je polazište za upoznavanje papučkih ljepota. Planinarske staze možete pronaći na web stranici ili u tiskanom obliku u uredu TZ Požeško-slavonske županiji.

Laganijim tempom

Od ostalih aktivnosti koje pri svom posjetu možete planirati, tu su jahanje, lov i ribolov ili paragliding. Jahačko iskustvo potražite na Državnoj ergeli Lipik, a na ribolov se uputite na ribnjake i jezera. Za lov se obratite lovačkim društvima, a paragliding potražite u Parku prirode Papuk ili na Omanovcu u Pakracu.

 

Osim navedenih aktivnosti, u županiji možete se zaputiti i na trčanje ili na neku od trail staza na Papuku kojih ima 7 u ukupnoj duljini od 70 km.

Požeško-slavonska županija nudi lepezu raznih mogućnosti za raznovrstan aktivan odmor, a na vama je da odaberete i kombinirate ih s velikim izborom eno-gastronomskih užitaka.