Kampiranje postaje hit u Požeško-slavonskoj županiji!


Odsad na kampiranje u Požeško-slavonsku županiju!

Kako li sam samo bila u zabludi kad smo mislila da ćemo prolazeći Požeško-slavonskom županijom, jednom od 5 županija Slavonije, prolaziti ravnim dugim cestama kroz polja kojima nema kraja i slavnim slavonskim ravnicama, baš kao što ih opisuju u pjesmama. Skoro u istoj količini kao što sam nedovoljno ozbiljno shvatila priče o slavonskom gostoprimstvu i velikodušnosti koje sam dotad znala kao činjenicu iz enciklopedije, ali tek sad sam ih zapravo doživjela i shvatila. Među mnogobrojna slavonska saznanja upisujem i to da tamo mogu i želim na kampiranje prvom prilikom!

Kampiranje u Slavoniji postaje popularno

Svaka je godina za ovu županiju puna inovacija i pomaka, a trenutno je i u kamperskom usponu. Samo u godinu dana na području su županije osvanula 2 nova kampa, što čini 50% svih kampova na području cijele Slavonije i Baranje, a otvaranje kampova krenulo je u 2017. godini. Riječ je o kamp odmorištu Duboka u Velikoj i kamp odmorištu Zlatni Lug u Emovačkom Lugu, 5 km udaljenom od Požege. Dakle, kamperska je situacija veoma privlačna. Dapače, toliko privlačna da smo kolega i ja tijekom razgledavanja novog eko kampa Duboka razgovarali kako nam je žao što nismo ponijeli šator i ozbiljno razmatrali prebacivanje ureda na prekrasne drvene klupe i stolove u hladovinu papučke šume, gdje bi uz žubor potočića i pjev ptica zasigurno tečnije no inače obavljali poslove.

Netaknuta priroda Papuka boravak u kampu podiže na jednu drugu razinu odmora kada svaki posjetitelj primjećuje razliku u svježini zraka, ali i odmaku od svakodnevnog užurbanog života što nam često treba. Priznajte, spavanje u Parku prirode nije baš česta prilika.

Prvi eko kamp u kontinentalnoj Hrvatskoj

Naime, jedna od prvih točaka koje smo posjetili bila je Velika, općina prepuna istoimenih i sličnih, nadasve pozitivnih pridjeva. Smještena je na samom ulazu na veličanstveni div Papuk, u dolini uz rijeku Veličanku iznad koje se uzdiže stari Velički grad. Ova se općina ponosi mnogim posebnostima i slovi kao mjesto očuvanja tradicije. Ipak, mi smo bili oduševljeni onim što se nalazi u podnožju Papuka, sjedištem žubora potoka Dubočanka i pjeva ptica te novog eko kampa Duboka do kamo nas je doveo ljubazni domaćin Goran iz Uprave Parka prirode Papuk.

Ovaj, prvi moderni kamp u istočnom dijelu Hrvatske prostire se na površini od 2,3 ha i sastoji se od 11 uređenih parcela za kampere i kamp prikolice s priključcima za električnu energiju i vodu. Osim uređenih parcela, kamp sačinjava prekrasna zelena livada predviđena za boravak gostiju u šatorima, pa se u kampu sveukupno nalaze 32 smještajne jedinice i može zaprimiti 96 kampista. Ta je livada okružena drvenim stolovima i klupicama na kojima smo odmah zamislili bogati doručak u svježe ljetno, pospano jutro. Na jednom dijelu livade odmah smo ugledali prostor uređen za paljenje logorske vatrice, pa su fantazije o malim užicima boravka u prirodi tvorile već plan za cijeli vikend.

Kamp koji brine o okolišu

Mala kućica u kampu zajednički je sanitarni čvor, prostor za tuširanje, kuhinja i recepcija. Kamp je ekološki uređen, pa se u njemu nalazi i biološki pročistač otpadnih voda i mjesto za sortiranje otpada. Osim što samim svojim instalacijama podsjeća na brigu i odgovornost o okolišu, na popratnim drvenim pločama educira posjetitelje o npr. dobrobiti solarnih kolektora koji se u kampu koriste.

WC za najhrabrije

Od svih instalacija, jedna nas je posebno oduševila, a nećete nam vjerovati kad vam kažemo o čemu je riječ. Vidjet ćete svoj odraz u vanjskom staklu, a kada uđete saznati da je riječ o WC-u, ali i o zidovima kroz koje vidite van i čini vam se da su prozirni. Prava je hrabrost i umijeće prevariti mozak da je zaista nemoguće da vas netko vidi, posebno kada ste usred kampa s drugim kampistima. Kad smo se na ovu foru dobro nasmijali i bombardirali fotkama inbokse najbližih prijatelja, prešli smo mostić preko potočića Dubočanka, svjesni da njegovo žuborenje uvelike pridonosi ovom miru i spokoju koji smo tamo osjetili. Na povišenom je dijelu, već sasvim u šumi, natkriveno mjesto idealno za roštilj, a iznad njega nalazi se sjenica s dovoljno mjesta za cijelu jednu skupinu ljudi. Tamo se, kaže Goran, održavaju edukacije i druženja ako učeničke skupine u posjetu zahvati kiša.

Odlično polazište za aktivan odmor

Ima li boljeg od aktivnog odmora sa smještajem podno planine koju možete istraživati danima? Kamp Duboka odlično je polazište za upoznavanje Papuka i lokalnih područja pogodnih za skoro sve vrste aktivnosti poput trčanja, planinarenja, biciklizma, istraživanja poučnih staza i slično. Potrebno je samo odabrati način na koji se želite aktivirati i time, uz spavanje u srcu prirode, činiti dobro sebi. A ptičica nam je šapnula da se u šumi pokraj planira otvorenje adrenalinskog parka, što se čini kao šlag na torti.

UNESCO-v geopark – jedini u Hrvatskoj

Park prirode Papuk zbog svoje je je iznimne geološke baštine 2015. uvršten na kartu vrijednih UNESCO lokaliteta i postao zasad jedini UNESCO geopark u Hrvatskoj. Time se upisao u svjetsku mrežu geoparkova, stavio UNESCO-v logo na svoju zastavu, a u sklopu toga je otvoren i Trg geoparkova preko puta zgrade Uprave Parka prirode Papuk i UNESCO Geoparka gdje se posjetitelji mogu educirati se o geoparkovima općenito.

Najnovije kamp odmorište u Zlatnom Lugu

Druga kamperska senzacija na području Požeško-slavonske krije se u Emovačkom Lugu, nedaleko od poznatog restorana Zlatnog Luga, mjesta odlične domaće hrane. Novouređeno kamp odmorište osmišljeno je za kampiste u prolazu i opremljeno svime što je kampistima s kamperima i kamp kućicama potrebno. Sadrži mogućnost spajanja na električnu energiju i vodu, prostor za servisiranje kampera i kabinu za pražnjenje kemijskih WC-a, tuševe, prostor za pranje suđa i, često najbitnije, WiFi signal. Sastoji se od 15 smještajnih jedinica i može zaprimiti 45 gostiju.

Osim toga, nalazi se na lokaciji pogodnoj za razne aktivnosti. Nedaleko od odmorišta nalazi se park za roštiljanje. Sve što posjetitelj mora jest nabaviti hranu i piće, zauzeti svoju sjenicu i zidani roštilj, a nakon ručka prošetati do Ribarske kuće da se slavonski vinogradarski ćevap slegne i uživati u ribnjaku i domaćim životinjama koje slobodno šeću imanjem. Ili se priključiti nekoj od mnogobrojnih biciklističkih staza.

Proučavajući novotvorene kampove, svjedočili smo ogromnoj količini truda uloženog u izgradnju kvalitetne infrastrukture. Pedantnost je na vrhuncu, a to dokazuje činjenica da su čak WC-i maksimalno modernizirani. Dok je u Velikoj WC naizgled prozirni, u Emovačkom Lugu pritiskom gumba na touchscreen ogledalu zasvjetlucat će ugrađene žaruljice.

Što više putujemo u različite svrhe, postajemo svjesni da pravo mjesto za odmor možemo prepoznati po tome što se na prvu opustimo i osjetimo mir nastao pronalaskom mjesta na kojem se možemo zamisliti opet. Stoga, eko kamp Duboka i kamp odmorište Zlatni lug definitivno preporučujemo svim namjernicima kampiranja u Požeško-slavonskoj županiji željnima kvalitetnog odmora u prirodi.

Tekst i fotografije: PR, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije