Cesta vina i ruža i ostale pleterničke priče


Jeste li posjetili Pleternicu, jedan od 5 gradova u Požeško-slavonskoj županiji koji se nalazi na tzv. vratima Požeške Zlatne doline, na jugoistoku županije?

U povijesti poznata kao trgovište, prosvjetno i kulturno središte, danas se ističe zanimljivim autentičnim detaljima poput spoja vina i ruža, svetišta i bećarca. Upoznajte čari ovog zanimljivog gradića kroz jedinstvene pleterničke turističke priče.

O suradnji vina i ruža

Pleternica okružena vijencem gorja, idealna je za uzgoj vinove loze, ali i ruža. Vožnja kroz vinograde očarat će vas u proljetnim mjesecima jednom posebnošću. Naime, uz redove vinograda rastu prekrasne ruže i time čine čarobni spoj kulture, enologije i prirodnih ljepota. One su tamo iz 2 razloga: estetskog i funkcionalnog. Osim što svojom ljepotom krase trsove, indikator su bolesti. Naime, 2 – 3 dana prije pokazuju značajke bolesti nego su one vidljive na vinovoj lozi. Poseban su događaj za Pleternicu Dani cvatnje graševine i ruža koji se održavaju početkom lipnja kada cvatu ruže i vinova loza.

O bećaracu za cijeli život

Za deseteračku glazbenu vrstu bećarac, zaštićen od strane UNESCO-a i upisan na listu kulturne nematerijalne baštine, možemo reći da je zaštitni znak Pleternice. Poznati svjetski etnolog i folklorist Fridrich Salamon ukazao je na važnost bećarca iz Slavonije još krajem 19. stoljeća te je za svog života skupio preko 2000 bećaraca, od kojih preko 100 dolazi s pleterničkog područja. Bećarac u Pleternici njeguju na različite načine, pa je trenutno u procesu rad na budućem glavnom gradskom trgu koji će ime dobiti njemu u čast. Trg bećarca u zemljanim bojama, inspiriran izgledom slavonskih njiva iz visina, bit će dom Muzeju bećarca čiji je naziv zaštićen.

Hodočašćem u Pleternicu

Posjetitelja u Pleternici ima svake godine sve više, a velikim je dijelom za to zaslužno Svetište Gospe od Suza. Omiljeno slavonsko odmorište hodočasnika i ostalih izletnika, brežuljak je koji je u kolovozu preplavljen vjernicima punih 9 dana. Naime, kroz 9 dana za vrijeme Devetnice Gospi od Suza hodočasnici iz cijelog svijeta rado dolaze štovati Gospu u biskupijsko, hrvatsko marijansko svetište. Svetište živi i kroz ostatak godine, posebno na zavjetni dan, svake posljednje subote u mjesecu.

Sve o seoskom životu

Grad Pleternicu čini Pleternica s još 38 okolnih sela. Na seoskim domaćinstvima u županiji moguće je saznati sve o životu na slavonskom selu, jahati konje i družiti se s patkama, guskama, kozama i kokošima. Na nekima će vas dočekati magarac, poniji, razne druge domaće životinje i vlakić kojim se možete provozati. Kušati možete i specijalitete domaće kuhinje, pa izlet na sela u okolici Pleternice možete planirati kao jednodnevni izlet. I naravno, ne zaboravite posjetiti jedinstveni Kukuruzni labirint u Viškovcima.

Najbolji način za upoznavanje poduzetne Pleternice jest istraživanjem navedenih atrakcija, a posjetite li neku od sadržajnih i kvalitetnih pleterničkih manifestacija, zaokružit ćete i upotpuniti svoj doživljaj.