Boom craft piva u Požeško-slavonskoj županiji


U tradicionalnu slavonsku večeru u Požeško-slavonskoj županiji, uz raznovrsnu ponudu kulena, kulenovih seka ili raznoraznih ribljih specijaliteta, u sliku najprije ulazi boca graševine ili neke druge sorte nastale ubiranjem plodova na obroncima Zlatne doline. No, sve se češće se u kontekstu slavonske enogastronomske ponude pronalazi i boca domaćeg craft piva. Pivarstvo u Slavoniji svako malo stvori neki novi proizvod za pivsku scenu, što najviše veseli brojnu publiku pivoljubaca

Što se to kuha u Pleternici?

Na vratima Požeške Zlatne doline smjestila se Pleternica, a u tom se gradu prije nekoliko godina počelo nešto „kuhati“. Gotov proizvod domaće je pleterničko pivo koje se pravi samo od prirodnih sastojaka: ječam, hmelj, kvasac i voda, a recept je nastao kuhanjem i usavršavanjem u garaži vlasnika Zvonimira. Isprobati ga možete u tamnoj i svijetloj varijanti, a odlično prija uz slavonsku kuhinju.

Pivo posvećeno grofu

Craft pivo toči se i na lipičko-pakračkom području. Amber ale nastao je u prvoj craft pivovari u Pakracu, a posvećen je grofu Juliju Jankoviću, poznatoj ličnosti toga kraja. Svojim umjerenim okusom, blagom gorčinom, zagasitom crvenkastom, jantarnom bojom plijeni pažnju gdje god se nađe. Temelji se na pilsen, munich, amber i crystal sladovima, uz blage slovenske hmeljeve koji nose i 23 jedinice gorčine. Zasad ga možete nabaviti u pakračkom i lipičkom kraju u bocama, ali i na ponekim festivalima.

Bogata domaća craft scena u Požegi

Pivovara iz Požege u svojoj je pivarskoj karijeri stvorila već nekoliko piva. Uvijek se trude biti inovativni, pa je njihov stil neobičan i zanimljiv, a odlično ostvaruju svoje ciljeve zadovoljavanja i najzahtjevnijih kušača i širenja svijesti i kulture „zanatskog“ piva. Perjanica je njihove pivske ponude pivo čiju puninu okusa, boje i mirisa zaokružuje bogata i kompaktna pjena. Tu su još i piva za one koji ne vole eksperimentirati te tamna, jake kavene arome za one koji vole nešto jače okuse. Dimljeno pivo i pale ale oduševit će pivske znalce. Osim te požeške pivovare, Požega je od 2017. godine dom još jednoj vrijednoj pivovari iz koje proizlaze nepasterizirani i nefiltrirani pale ale i stout pivo.

Bogati okusi Slavonije nadopunjeni su širokom lepezom domaćih craft piva za koju postoje naznake širenja, a vama preporučujemo da ih potražite u ugostiteljskim objektima i na događanjima u Požeško-slavonskoj županiji.