Tražiš ideju za izlet? Razmisli o Slavoniji


Ako ste ikad razmišljali o odmoru u srcu prirode u kojem ćete razgibati svoje tijelo te boraviti u jednom od najljepših krajolika u Hrvatskoj, tada imamo pravu destinaciju za vas.

Naslovna: Foto – Kamp Duboka – Matija Pospihalj

Slavonija je raj za ljubitelje prirodnih ljepota, povijesne ostavštine, aktivnog odmora, ali i one željne mira i opuštanja u srcu prirode. Ovdje možete pronaći savršenu turističku oazu, a najvažnije od svega je da ćete naići na dobre i susretljive ljude koji će vas ugostiti kao da ste njihovi.

Na istoku Hrvatske sa svoje dvije prostorne cjeline Požeškom kotlinom i Pakračko-lipičkim krajem smjestila se Požeško-slavonska županija. Svoj iznimno zanimljiv geografski izgled duguje planinama, ravnicama, rijekama i gorama koje ju okružuju.

Idemo na Papuk – prvi hrvatski geopark

Požeško-slavonska županija krije prave prirodne dragulje: šume, zelene livade, planine, gore, rijeke, vinograde i zlatne doline. Jedan od najznačajnijih i prostorno najvećih je prvi hrvatski geopark i Park prirode Papuk. Ovaj UNESCO-v vrijedan lokalitet obilježava geološka i biološka raznolikost te vrijedna kulturno-povijesna baština, a njegovo šumsko bogatstvo možete istražiti po označenim planinarskim ili biciklističkim stazama.

Velika, naselje na južnim obroncima Papuka, predstavlja glavnu polazišnu točku za planinu Papuk iz Požeško-slavonske županije.

Foto: Park prirode Papuk, izvor: TZ Požeško-slavonske županije

Smještaj u srcu prirode kojeg nećete zaboraviti

Poželite li odmoriti u srcu prirode – tu je jedinstveni smještaj kojeg nikada nećete zaboraviti. Vile Montis Aurea – mir i privatnost koje pruža okruženje omogućit će vam da se odmorite od svakodnevnih obveza, a sadržaji smještajnih kapaciteta bolji su nego u mnogo hotela s 5 zvjezdica. Najbolja stvar od svega je da ovdje signala nema – što znači samo najbolji odmor za vaše tijelo i um.

Ako umjesto klasičnog smještaja poželite nešto kampiranja – tu vam je na raspolaganju i nekoliko kampova od kojih treba izdvojiti Kamp Duboka koji je smješten tik uz adrenalinski park Duboka, kamp Zlatni lug smješten tek nekoliko kilometara izvan Požege i Kamp odmorište na ranču Čondić kraj Pleternice gdje se na više od 22 hektra imanja nudi niz sadržaja, od raznih terena za igru, sjenica za odmor, akumulacijskih jezera do sprava za igru, na desetke vrsta životinja i nepreglednih šetnica.

Foto: Vile Montis Aurea – izvor: TZ Požeško-slavonske županije

Adrenalinska avantura nadomak parka prirode

Svi željni aktivnog odmora, adrenalina i zabave, svoju spretnost mogu testirati na dva vrhunski opremljena poligona u novootvorenom Adrenalinskom parku Duboka, također u blizini Velike. Onaj namijenjen odraslima sastavljen je od 12 elemenata u sklopu kojeg je i zipline, a djeca i oprezniji mogu se okušati u poligonu s devet elemenata.

Penjanje po umjetnoj stijeni, trčanje po drvenim gljivama koje vise između drveća, prelazak preko drvenih visećih mostova, mreža, zipline i pregršt drugih izazova začinit će vaš odmor u Slavoniji.

Foto: Adrenalinski park Duboka – izvor: Park prirode Papuk

Omanovac – bajkoviti pogledi

Na 655 metara nadmorske visine smjestio se Planinarski dom Omanovac okružen gustim šumama te protkan uređenim biciklističkim i planinarskim stazama, a tamo se možete okušati i u paraglidingu. Izletište Omanovac nalazi se na istoimenom brdu iznad Pakraca, a odmor, okrjepu i smještaj nudi u Planinarskom domu. Mnogobrojni sadržaji za odrasle i djecu te nezaboravan pogled odlični su razlozi za posjet Omanovcu.

Foto: Omanovac – izvor TZ Požeško-slavonske županije

Lipik – slavonska Opatija

U Slavoniji ćete također pronaći Lipik – jedan od pet gradova na području Požeško-slavonske županije kojeg se često naziva kontinentalnom Opatijom. Nije ni čudno jer arhitektura koju ćete tamo pronaći zaista podsjeća na Opatiju. U Lipiku ćete naići i na termalne izvore – Lječilište i Toplice Lipik koje s tradicijom većom od 200 godina privlače turiste iz svih krajeva svijeta.

Ono što je u Lipiku neizostavno je i Državna ergela Lipik koja je osnovana još davne 1843. godine. Naučite više o lipicancima, zajašite na konju kroz predivne krajolike okolice te se provezite u kočiji kroz centar grada. Nezaboravno.

Foto: Državna ergela Lipik – izvor: Maja Hrnjak

Terra Panonica – posjetite centar prirodne baštine

Novost u Požeško-slavonskoj županiji koju vole i djeca i odrasli je novootvoreni interpretacijski centar Terra Panonica. Ovaj centar će svojim posjetiteljima kroz igru, multimediju te edukacijama i prezentacijama približiti cjelokupno blago Požeško-slavonske kotline. Nalazi se u Pleternici.