Zašto Slavonija i Podravina spadaju u sam vrh kontinentalnog turizma


Gdje se ostaci Panonskog mora susreću s brdima obraslim mističnim šumama i bogatim vinogradima? Gdje se netaknuta priroda gostima obraća u obliku vila i vilenjaka, na mjestima drevnih vulkana, kroz meandre rijeke Drave kojom dominira pjev ptica? Sve to i još više naći ćete u Virovitičko-podravskoj županiji koja maštovitim i modernim pristupom oblikovanju turističke ponude privlači sve veći broj gostiju.

Foto: Matija Turkalj

Volite ležeran i spontan provod spojiti s malo adrenalina, a pritom želite uživati u vrhunskoj i bogatoj gastronomiji u predivnom ambijentu rascvjetale prirode – u poljima maka ili uz rijeku promatrajući ptice? Ne morate putovati predaleko!  

Gdje odsjesti?

U dijelu Slavonije i Podravine koji pokriva Virovitičko-podravska županija čeka vas sve što želite od pravog odmora na kontinentu – spavati možete u moderno obnovljenom dvorcu Janković u Suhopolju (http://www.dvorac-jankovic.hr/hr/) gdje ćete imati grofovski tretman, ili pak na jednom od autentičnih seoskih imanja, u društvu konja koji slobodno galopiraju livadama i poljima. Jer nema ničeg ljepšeg od vožnje kočijom uz zalazak sunca u Pustari Višnjica (https://visnjica.hr/) ili na seoskom imanju Zlatni klas (http://www.zlatni-klas.hr/), dok vas na stolu čeka bogata večera.

Grofovski tretman na Papuku

Park prirode Papuk / UNESCO svjetski geopark – Papuk prostire se na površini od 336 četvornih kilometara, a obuhvaća i tri područja posebne zaštite. Može se reći da priroda u park-šumi Jankovac svojom ljepotom goste tretira kao grofove. Ovo omiljeno slavonsko izletište, okruženo stoljetnim bukvama, među najljepšim je gorskim dolinama. Hladni izvori, bistri potoci, špilje pune priča, planinska jezera, zadivljujući slapovi i pitome livade kreirale su ovaj prostor iznimne ljepote u kojem mir, odmor i inspiraciju svakodnevno pronalaze brojni izletnici. Na Jankovcu se nalazi i najveći slavonski slap – Skakavac. Jeste li znali da je Papuk prvi hrvatski geopark? Dopustite mu da vas vrati četiri stotine milijuna godina unazad i doživite šetnju dnom nekadašnjeg Panonskog mora… Zastanite kod Rupnice, prvog geološkog spomenika prirode u Hrvatskoj. Osjetite snagu Zemlje na ovom mjestu, nastalom uslijed snažne erupcije vulkana koja je prije 70 milijuna godina za sobom ostavila zadivljujuće stupasto lučene vulkanske stijene. U blizini su i Sekulinačke planine – specijalni rezervat šumske vegetacije. Šuma bukve i jele stara je oko 150 godina,  a ima i prašumski karakter.

Čari rijeke Drave

Priča o ovom djelu Hrvatske usko je vezana uz Dravu, moćnu rijeku koja čini prirodnu granicu s Mađarskom i uz koju se živi punim plućima. Bilo da se kupate na jednoj od brojnih plaža, primjerice na otoku Križnica na koji skela prevozi automobile, dok pješaci idu preko mosta, a koji se u ljetnim mjesecima napuni posjetiteljima i živne u pravom festivalskom ozračju. Ako ste na otoku, ne propustite Ribičku klet Rengel (https://ribicka-klet.business.site/) u kojoj možete kušati najbolje od najboljeg kada je u pitanju riječna riba – fiš parikaš i smuđ u pivskom tijestu samo su neki od specijaliteta uz koje odlično ide lokalno craft pivo. Običaj je na putovanjima kušati lokalne delicije, pa nikako nemojte zaobići Pitomačku pivovaru i pivo Pitko (http://pitomacka-pivovara.hr/).

Jedinstveni posjetiteljski centar Dravska priča

Ono što ističe Virovitičko-podravsku županiju u odnosu na slične kontinentalne destinacije svakako je mnoštvo modernih edukacijsko-zabavnih centara izrađenih po najmodernijim standardima. U posjetiteljskom centru Dravska priča (http://www.dravska-prica.hr/) možete provesti cijeli dan upoznavajući se s biljnim i životinjskim svijetom oko rijeke Drave kroz niz interaktivnih i vizualno zanimljivih prezentacija, a uz to uživati u branju domaćih jagoda ili se družiti s rodama koje žive u prihvatilištu u sklopu centra. Dravska priča je i hostel, pa možete prenoćiti u kreativno i tematski uređenim sobama koje su pravi praznik za oko. Za sve koji su željni aktivnijeg odmora, Dravom je moguće veslati u kajaku, uz pomoć iskusnih veslača iz centra koji će se pobrinuti za jedinstven i siguran provod.  

 

Red vina…

Posjet Slavoniji i Podravini ne bi bio potpun bez spomena odličnog vina koje se radi u tom kraju. Među brojnim kvalitetnim vinarima čija vina vrijedi kušati, istaknut ćemo relativno novu vinariju Apolitico (https://apolitico.hr/vinarija/) koja se smjestila u Rezovačkim vinogradima, u malom naselju Rezovac pokraj Virovitice. Moderna novoizgrađena kušaona u skladu je s kreativnim dizajnom etikete, a osim drvenih bačvi, za čuvanje se vina koriste i amfore iz Gruzije – i to za vrhunska crna vina specifičnih aroma, okusa i mirisa. Druga vinarija koju vrijedi spomenuti je Vineda (https://www.podrum-vineda.hr/) koja se nalazi u srcu Virovitičkog vinogorja na pjeskovitom tlu mjesta Vukosavljevica. Njihova pitka vina s posebnim aromama pravo su osvježenje tijekom toplih ljetnih mjeseci.  

…red kulture

Ako ste ljubitelji kulture i priča koje svjedoče o životu podravskog i slavonskog kraja, svakako posjetite Gradski muzej Virovitica (https://gmvt.com.hr/) ili novoizgrađeni EPIcentar Sequoia Slatina u kojem ćete saznati sve o 32 metra visokom drvu sekvoje, najvećem i jedinom zaštićenom u Hrvatskoj. Ako vas zanima mjesto gdje ćete osjetiti spokoji i mir usred predivnog arboretuma u kojem vrijedi sjesti i upiti njegovu energiju, ne smijete propustiti selo Voćin i Svetište Gospe Voćinske – predivnu crkvu u kojoj je sve po mjeri, a koja svojim postojanjem i današnjim izgledom svjedoči o burnoj slavonskoj povijesti. Jeste li znali da je Petar Preradović iz sela Grabrovnica pokraj Pitomače? Ako vas zanima život i djelo pjesnika, nema boljeg mjesta od njegove rodne kuće u kojoj je danas interaktivni muzej koji nas na zanimljiv i zabavan način uči o životu slavnog preporoditelja (http://www.preradovic.eu/).     

Naveli smo samo neke prijedloge za savršen izlet u Virovitičko-podravsku županiju, no na vama je da si odaberete svoju rutu. Što god da posjetili, očekujte srdačne domaćine koji će vam s puno ljubavi i entuzijazma ispričati priču o sebi i kraju u kojem žive.