Istražimo Slavoniju biciklom kroz prirodu


Jedna od sve popularnijih kontinentalnih destinacija u Hrvatskoj, Požeško-slavonska županija poziva na istraživanje Slavonije biciklom kroz prirodu. Ovaj istočni dio Hrvatske pravi je dragulj za vožnju na dva kotača, a Požeško-slavonska županija biciklističkom infrastrukturom mami posjetitelje.

Naslovna fotografija: Izvor TZ Požeško – slavonske županije

Na istoku Hrvatske sa svoje dvije prostorne cjeline Požeškom kotlinom i Pakračko-lipičkim krajem smjestila se Požeško-slavonska županija. Iznimno zanimljiv geografski izgled duguje svojim planinama, ravnicama, rijekama i gorama koje ju okružuju, Psunju, Papuku, Krndiji, Požeškoj gori i Dilju, ravnicama koje se s tim gorama izmjenjuju te rijekama koje ju presijecaju. Najbolji način da je doživite i upoznate jest na njezinim biciklističkim putovima.

Foto: Izvor TZ Požeško-slavonske županije

Biciklom kroz županiju ukrašenu brdima i dolinama

Požeško-slavonska županija visoko se uzdiže na popisu privlačnih cikloturističkih destinacija jer će vas teren koji će vas tamo dočekati doslovno oduševiti. Tome doprinosi 30 označenih zanimljivih i raznovrsnih biciklističkih staza, prolazak državne biciklističke rute te blizina EuroVelo rute.

Kriju se ovdje pravi prirodni dragulji kao što su šume, zelene livade, planine, gore, rijeke, vinogradi i zlatne doline, a na vama je da isplanirate svoju biciklističku avanturu i krenete u istraživanje Slavonije na biciklu.

Proći ćete kraj i istražiti najvrjednije prirodne lokalitete Požeško-slavonske županije i otkriti prave dragulje poput Parka prirode i Geoparka Papuk, UNESCO-va vrijednog lokaliteta koji obilježava geološka i biološka raznolikost te vrijedna kulturno-povijesna baština. Velika, naselje na južnim obroncima Papuka neka vam predstavlja glavnu polazišnu točku za planinu Papuk iz Požeško-slavonske županije.

Ako ste pak mislili da je Slavonija ravna, grdno ste se prevarili. Njezine planine i gore na koje se uspinjete te doline u koje se spuštate, tek s pokojim prolaznikom susretnete, a na ponekim mjestima izgubite i signal, možda će biti neočekivane.

Foto: Izvor TZ Požeško-slavonske županije

Koje rute odabrati?

Naši su prijedlozi da se obavezno zaputite nekom od ruta kojima ćete doživjeti najviše. Tako možete krenuti rutom koja povezuje planinarsko izletište Omanovac s Lipikom i Pakracom, a volite li pak vinograde, vaš odabir neka bude “zelena ruta” koja prolazi požeškim vinogradarskim krajem.

Preferirate li pak vožnju nizinama, odaberite nizinsku rutu koja povezuje Požegu i Veliku, a ako pak ste spremni na dužu vožnju, upustite se u avanturu na velikoj kružnoj ruti koja prolazi obodom Požeške kotline povezujući sve gradove i općine u županiji osim Lipika, Pakraca i Jakšića.

I oni koji vole off road vožnju doći će na svoje jer vas čeka Staza lipicanaca i kune koja kreće od Državne ergele Lipik te povezuje jezera Raminac i Pakurnovac. Ljubitelje vina zasigurno će oduševiti i biciklistička ruta koja kreće iz Kutjeva, prolazi kraj Kutjevačkog dvorca te se šumom penje do lokaliteta Vinkomir odakle se pruža pogled na Požešku kotlinu.

Obavezno pripremite sportsku laganu odjeću i obuću, kremu za sunčanje, naoružajte se kondicijom i obavezno ponesite bocu vode. Pripremite se jer krećete na avanturu stazama ravnica i finih vinorodnih uspona, putevima dobre kapljice i još bolje hrane.

Foto: Izvor TZ Požeško-slavonske županije

Zastanite putem…

Spuštate se niz cestu koja prolazi kroz sve nijanse zelenila rastočenog po slavonskim šumama i baš kada se niste nadali, stiže uzbudljivi uspon. No, kada kao cilj postavite jednu od mnogih atrakcija ili restorana s domaćom slavonskom kuhinjom koje se nalaze na biciklističkim rutama ovoga kraja, tada vam nepredvidivost Slavonije postaje još draža.

Slavonski su specijaliteti mnogobrojni, a kroz svoje boje, okuse i mirise savršeno opisuju slavonski način života. Kako bi očuvali, promovirali i naglasili tradicionalne slavonske specijalitete, u Požeško-slavonskoj županiji neki restorani njeguju tradicionalna jela koja se nalaze na njihovom stalnom meniju, a ispunivši još nekoliko kriterija, postali su nosioci standarda Okusi Zlatne Slavonije.

Restorane, vinske kuće i OPG-ove koji su zaslužni za to da se nitko iz Požeško-slavonske županije ne vrati gladan, potražite na stranici Turističke zajednice Požeško-slavonske županije, a pripremljen je i poseban bike vodič koji će vam olakšati snalaženje, vožnju i predstaviti vam cjelokupnu bike ponudu Požeško-slavonske županije.

Ne morate brinuti ni o čemu: biciklističke rute, smještaji, servisne stanice za popravak bicikla, pa i specijalizirane turističke bike agencije bit će vam suputnik u vašem istraživanju županije i sve su navedene u vodiču koji možete pronaći na službenoj web stranici Turističke zajednice Požeško-slavonske županije.

Foto: Izvor TZ Požeško-slavonske županije