Kako provesti 48 sati na Vratima Papuka


Ako planirate posjetiti predivno područje Vrata Papuka i imate samo dva dana na raspolaganju, postoji mnogo toga što možete istražiti i doživjeti. Ovo područje u Slavoniji obiluje prirodnim ljepotama, kulturnim znamenitostima i duhovnim mjestima koja će vas očarati.

Naslovna foto  – Jankovac – arhiva Parka Prirode Papuk

Evo nekoliko prijedloga kako iskoristiti svoje vrijeme i doživjeti najbolje od Vrata Papuka.

Dan 1: Park Prirode Papuk

Prijepodne, po dolasku, bi trebalo biti rezervirano za istraživanje Parka prirode Papuk. Ovaj prekrasan park prirode nudi razne aktivnosti na otvorenom, šumske staze i spektakularne vidikovce. Prošećite nekom od mnogobrojnih staza i uživajte u svježem zraku i netaknutoj prirodi.

Zaputite se do Jankovca – jedne od najljepših gorskih dolina koja je smještena na sjevernim obroncima Papuka na visini od 475 m. Krase ju veliki izvor u pećini i bistra gorska jezera, a okružena je i stoljetnim bukvama slavonske šume. Puna svježine i romantike uvijek je bila privlačna svakom ljubitelju prirode, planine i mira. Zbog izuzetnih prirodnih ljepota koje nigdje više ne možemo naći u Slavoniji, Jankovac je 1955. godine proglašen zaštićenom park-šumom. Ovdje ćete pronaći Planinarski dom u kojem možete okusiti neka od lokalnih jela, a možete ponjeti svoju košaricu za piknik jer na prostoru Jankova možete iznajmiti roštilj za privatno korištenje. Svakako budite spremni provesti nezaboravan dan na otvorenom.

Jankovac – arhiva Parka Prirode Papuk

Dan 2: Svetište u Voćinu + Geo Info Centar u Voćinu

Dan započinjemo posjetom najvećem marijanskom svetištu u ovom dijelu Hrvatske – Svetištu Gospe Voćinske. Smješteno u predivnom prirodnom okruženju podno Papuka, ovo svetište ima bogatu povijest i jedinstvenu arhitekturu. Bazilika, izgrađena u drugoj polovici 15. stoljeća, bila je obnovljena nakon razdoblja zanemarivanja i razaranja tijekom ratova. Danas je ova kasnogotička građevina jedno od najznačajnijih zdanja te vrste u Hrvatskoj. Posjetite svetište i doživite duhovnu atmosferu koja privlači brojne vjernike iz različitih dijelova Hrvatske.

Geo Info Centar Vocin Foto Kristijan Toplak 

Po razgledavanju svetišta, zaputite se do Geo Info Centra u Voćinu, koji vam pruža uvid u geološku i kulturnu povijest Papuka. Ovdje možete naučiti o geološkim formacijama, istražiti izložbeni postav, uživati u interaktivnim prezentacijama ili u 6D kinu. Ovdje ćete zasigurno provesti cijelo popodne, jer sadržajima nikad kraja.

Geo Info Centar Vocin Foto Kristijan Toplak 

Po povratku u Voćin, iskoristite priliku da isprobate i vrhunski med lokalnih medara. Voćinski medari nadaleko su poznati po svom raznovrsnom i izuzetno kvalitetnom medu. Pronađite lokalni OPG i uživajte u autentičnom gastronomskom i ljekovitom iskustvu.

Papuk pruža izvanredan doživljaj prirode, kulture i duhovnosti. U samo 48 sati, možete doživjeti mnogo toga, ali budite sigurni da ćete se vratiti kako biste istražili sve što ovo područje nudi.

Više informacija potražite na stranici Parka prirode Papuk www.pp-papuk.hr ili turističke zajednice Vrata Papuka.