Geo info centar – nova multimedijska senzacija Parka prirode Papuk


Novi posjetiteljski centar Prka prirode Papuk, ujedno i najmoderniji regionalni multimedijski centar svojim vanjskim izgedom zaintigirao je sve prolaznike, a svojim postavom oduševio je i najveće skeptike.

Riječ je o 40 milijuna kuna vrijednoj investiciji koja na 900 kvadrata kroz najmoderniju multimediju opričava geološku, biološku i kulturno – povijesnu baštinu Papuka.

Obilazak centra započinje u multimedijalnoj 6D kino dvorani Geo info centra gdje ćete  u 15 minuta doživjet ćete putovanje kroz život Papuka od 20. stoljeća pa sve trenutka stvaranja našeg planeta. Uživat ćete u morskim dubinama i životu u Panonskome moru, ali i na obalama zelenog otoka Panonskog mora čiji će vas valovi i malo poprskati.

Na postavu geologije saznajmo koliko je star naš Planet, kada se pojavio život na Zemlji te kako se on razvijao od prajuhe, preko dinosaura sve do pojave čovjeka. Koji nam to fosili pronađeni u papučkim stijenama  svjedoče o davnim pričama ove slavonske gore te kako nastaju potresi i vuklani, a uz sve to moguće je i simulirati potres te kroz virtualnu stvarsnot zaroniti u Panonsko more ili prošetati kopnom u društvu nosoroga, slonova ili antilopa.

Stavimo li speleološku kacigu i zajedno istražimo tamu papučkog podzemlja doživjet ćemo toplinu i vlagu toliko potrebnu šišmišima koji spavaju zimski san. Ako oslušnemo podzemlje, u tišini ćemo čuti samo kapljice vode koje, kap po kap, tisućama godina stvaraju špiljske ukrase.

Na postavu biologije upoznajte Papuk kroz njegova raznolika staništa: stare bukove šume koje prekrivaju strme gorske padine, skrivena mjesta gdje se vratio vuk, njegove livade ukrašene šarenim leptirima i orhidejama, njegove bistre brze potoke koje su dom različitim vrstama riba, hladne gorske izvore koji su obitavalište jedinog papučkog endema, kao i njegovo podzemlje prepuno uspavanih šišmiša.

Kroz postav kulturne baštine Papuka u Geo info centru upoznat ćemo se sa životom čovjeka u vremenima kad je jedini način opstanka bio naučiti živjeti u skladu sa prirodom, koristeći sirovine iz prirode te stvarajući bolje životne uvjete svim članovima svoje zajednice.  Civilizacije su se stvarale, nestajale, trgovinom se povezivale, a stanovnici Papuka su bili dio životne, kulturne, civilizacijske slagalice nekadašnjeg europskog društva.

Na kraju postava nalazi se kafić  s prekrasnim pogledom na Stari grad Voćin – srednjovjekovnu utvrdu pa je prigoda  i da se počastite nekim od napitaka i nazdravite svim novim pustolovinama i otkrićima, a suvenirnica Geo info centra u svojoj ponudi nudi autentične papučke suvenire od kojih je većina izrađena rukama lokalnih proizvođača isključivo za potrebe  ustanove.

Ovo je samo mali dio onoga što možete vidjeti i doživjeti u Voćinu na adresi Nikole Šubića Zrinskog 1a od utorka do nedjelje.

Foto: Kristijan Toplak