Otkrivanje okusa Portugala: Vodič kroz nezaobilazne lokalne delicije


Putovanje u Portugal ne bi bilo potpuno bez istraživanja bogate kulinarske scene zemlje. Portugalska kuhinja je raznolika i bogata, sa svakom regijom koja nudi jedinstvene specijalitete. Ovo je vodič kroz pet lokalnih jela koja morate probati prilikom putovanja u Portugal.

1. Bacalhau à Brás (Bakalao à Brás) Ovo jelo je klasičan primer portugalske kreativnosti u korištenju bakalara. Bacalhau à Brás se pravi od soljenog bakalara koji se usitnjava i miješa sa tanko sjeckanim krumpirićima, jajima, lukom, i peršinom. Sve se zajedno prži do zlatno žute boje, čineći jelo kremastim.

2. Caldo Verde (Zelena čorba) Caldo Verde, što doslovno znači “zelena juha”, je jednostavna, ali izuzetno ukusna čorba napravljena od krumpira, isjeckanog kelja i dimljene kobasice poznate kao chouriço. Ova čorba je posebno popularna na sjeveru zemlje i često se služi tokom festivala i okupljanja.

3. Frango no Churrasco (Pileći roštilj) Roštiljano pile na portugalski način marinira se u smjesi čilija, bijelog luka, maslinovog ulja i piri-piri začina, što daje pikantno i sočno jelo. Frango no Churrasco možete naći gotovo na svakom koraku, a najbolje se služi sa salatom i prilogom po izboru.

4. Pastéis de Nata (Kremaste pite) Ove male, kremaste pite su jedan od najpoznatijih portugalskih deserata. Sastoje se od hrskave korice punjene bogatom kremom na bazi jaja, koje se zapeku do savršenstva. Najpoznatije mesto za degustaciju ovih pita je u Belemu u Lisabonu, gdje se i dalje koristi originalni recept iz 18. veka.

5. Ameijoas à Bulhão Pato (Dagnje u stilu Bulhão Pato) Ovo predivno jelo od školjki pravi se sa dagnjama kuhanim u mješavini bijelog vina, bijelog luka, maslinovog ulja i cilantra. Jelo je nazvano po portugalskom pjesniku iz 19. stoljeća i idealno je za ljubitelje morskih plodova.

Mi obožavamo Pastéis de Nata, a u nastavku možete vidjeti i isprobati jedan domaći recept za ove kremaste pite:

Pastéis de Nata

Sastojci:

Za tijesto:

  • 1 veliko pakiranje lisnatog tijesta (oko 450g)

Za kremu:

  • 250 ml mlijeka
  • 2 žličice brašna
  • 200g šećera
  • 1 štapić cimeta
  • Korica 1 limuna
  • 6 žumanjaka
  • 50 ml vode

Upute:

1. Priprema kreme:

  • U malom loncu, ulijte vodu i dodajte šećer. Dodajte cimet i limunovu koricu. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok se šećer ne otopi i formira sirup. Maknite s vatre čim počne ključati.
  • U drugom loncu, zagrijte mlijeko (ostavite malo hladnog mlijeka da pomiješate s brašnom) do točke vrenja, zatim maknite s vatre.
  • U zdjeli, pomiješajte žumanjke s malo hladnog mlijeka i brašnom dok ne dobijete glatku smjesu.
  • Polako dodajte vruće mlijeko u smjesu žumanjaka, neprestano miješajući kako se žumanjci ne bi skuhali.
  • Vratite sve u lonac i kuhajte na srednje slaboj vatri dok se ne zgusne, stalno miješajući.
  • Uklonite štapić cimeta i koru limuna, a zatim dodajte sirup od šećera u kremu. Dobro promiješajte i ostavite sa strane da se ohladi.

2. Priprema tijesta:

  • Razvaljajte lisnato tijesto na pobrašnjenoj površini dok ne postane tanko. Zarolajte tijesto u rolu i izrežite na 12 jednakih dijelova.
  • Uzmite svaki dio i oblikujte ga u krug veličine kalupa za muffine. Postavite svaki krug u kalup, pritiskajući dno i stranice kako bi se formirala kora.

3. Sastavljanje i pečenje:

  • Zagrijte pećnicu na 250°C.
  • Napunite svaku koru kremom do tri četvrtine.
  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 minuta ili dok kreme ne postanu zlatno-smeđe i blago zarumene na vrhu.

4. Posluživanje:

  • Izvadite Pastéis de Nata iz pećnice i ostavite da se malo ohlade prije posluživanja. Poslužite tople ili na sobnoj temperaturi, posute cimetom po želji.