Spring rolls (Azija)


Spring rolls ili proljetne rolice, mi smo se skroz zaljubili u njih. Jednostavno ne možete doći u Aziju i ne ih probati. Donosimo vam dva recepta.

 

Spring rollsRolice su tradicionalna azijska hrana koja se priprema u istočnoj i jugoistočnoj Aziji, a priprema se razlikuje od zemlje do zemlje.

Glavni sastojak je rižin papir u koji se umataju razna punjenja: meso, povrće, voće, različite kombinacije itd. Rolice se poslužuju sirove ili pržene, a mogu se i pohati. Često se uz njih poslužuje umak u koji se rolice umaču. Umak je uglavnom kombinacija ribljeg ili sojinog umaka sa limunom, čilijem i raznim začinima.

Da bi pripremili proljetne rolice potreban vam je rižin papir koji se danas bez problema može pronaći u svim boljim dućanima, a onda ih punite prema želji.

Mi vam donosimo dva recepta koja je pripremio Darko Kontin. Darko inače, kao što možete vidjeti, odlično fotka, a još bolje kuha pa ga zapratite na Darkova Web Kuharica.

Riblje proljetne rolice

Spring rollsSastojci:

  • 200g filea Limande (ili neke druge ribe)
  • 10kom rižinog papira
  • svježi peršin
  • bijeli i/ili zeleni papar
  • sol
  • maslinovo ulje/maslac

Priprema:

  1. File Limande narežite na manje komade. O veličini filea će ovisiti veličina rolica.
  2. File posolite i popaprite. Slobodno dodajte malo više papra.
  3. Rižin papir uronite u hladnu vodu (može i mlaku) i čim postane elastičan izvadite ga.
  4. Na rižin papir stavite file ribe s malo svježeg peršina i zamotajte proljetnu rolicu.
  5. U tavi zagrijte malo maslinovog ulja ili maslaca. S maslinovim uljem treba opreznije raditi jer zbog vode u proljetnim rolicama može doći do pucketanja ulja i prskanja van tave. S maslacem je lakše, možda i ukusnije.
  6. Rolice pržite na tavi s obje strane na srednje jakom plamenu dok ne postanu zlatne i hrskave.
  7. Poslužite ih tople uz razne umake po želji.

Spring rollsSpring rollsSpring rolls

Spring rollsSpring rollsSpring rolls

Voćne proljetne rolice

Sastojci:

  • Spring rollsbanane
  • naranče
  • breskve
  • kivi
  • kruške
  • šipak
  • bademi (orasi)
  • med
  • limunov sok
  • rižin papir
  • čokolada za kuhanje
  • začini
  • količina svih sastojaka prema želji

Pripema:

  1. Voće narežite na manje komade ili kocke te ih sve pomiješajte u dubljoj posudi.
  2. Dodajte i drobljene ili usitnjene bademe (orahe).
  3. Iscijedite sok od pola limuna te ga pomiješajte s 3 velike žlice meda. S tim prelijte voćnu salatu te ju još jednom dobro promiješajte.
  4. Rižine listove jedan po jedan namočite u hladnu vodu tako da su cijeli potopljeni. Iz vode ih izvadite kada omekšaju i postanu savitljivi pod prstima, cca 30sek.
  5. Na jedan kraj rižinog papira stavite dvije pune žlice voćne salate. Rolicu motate tako da je prvo preklopite s donje strane preko punjenja. Zatim lijevu stranu po cijeloj dužini preklopite preko punjenja, a zatim i desnu. A na kraju samo zamotate rolicu i odložite je sa strane kada je spremna.
  6. Za čokoladni umak: Na žlici vode rastopite čokoladu za kuhanje. U nju dodajte cimeta, šećera, klinčića i drugih začina po želji. Možete napraviti čak i pikant verziju s chilijem. Ako želite rjeđi umak dodajte u čokoladu i malo mlijeka kako bi vam čokolada ostala duže tekuća i pogodna za umakanje rolica.

Spring rollsSpring rollsSpring rolls

Spring rollsSpring rollsSpring rolls