Učili smo kuhati – Cooking class Bali (Ubud)


Ekipa iz Hujan Locale sa Balija pozvala nas je na njihove satove kuhanja gdje možete naučiti kako se priprema lokalna hrana u Indoneziji.

Kada imamo mogućnost biranja između razne svjetske hrane, uvijek volimo odabrati azijsku kuhinju. I zbog toga, prilikom našeg posjeta Baliju, odlučili smo naučiti spremiti neke lokalne specijalitete. Na Baliju imate veliki izbor satova kuhanja, nas je ugostila ekipa iz Hujan Locale koju ovim putem i preporučamo jer oni nemaju običan cooking class, već dobijete poludnevni izlet.

U rano jutro krenuli smo u bicikliranje, kroz sela, rižina polja, naučili ponešto o običajima i načinu života balinežana. Slijedeća postaja bila je lokalna tržnica gdje smo se upoznali sa svim sastojcima koje ćemo kasnije koristiti u kuhanju, isprobali hrpu novih delicija, kupili raznog egzotičnog voća i doručkovali s lokalcima u lokalnom restaču pokraj tržnice.

Zatim smo stigli do jednog od hinuduističkih hramova, gdje su nas naučili kako rade cvjetne aranžmane (zaboravili smo naziv) na kojima prinose darove u hram i kako cijela ta ceremonija izgleda. Uz to demonstrirali su nam i branje kokosa.

I onda smo krenuli na kuhanje. U prekrasnom ambijentu na otvorenom uz bazen, čekale su nas radne stanice. Prvo su nam pokazali kako pripremaju meso, nešto slično našoj pripremi ispod peke. To su stavili peći dok smo mi krenuli pripremati ostale delicije. Prvo je naravno priprema, puno povrća koje treba isjeckati na različite načine. Pratili smo šefa kuhinje koji nam je demonstrirao svaku radnju, ali smo zaboravili da mi nismo kuhari i da sjeckanje povrća neće ići glatko kao kod njega. Zbog toga smo u prvih 10min osim povrća nasjeckali i malo prsta, krv je potekla, ali naviknuti su oni već pa je prva pomoć bila pri ruci. Sva sjeckanja dalje su zbog rane na prstu bila otežana, ali nismo se predali.

Cijelo kuhanje svodilo se najviše na pripremu, sjeckanje, mješanje, jako malo kuhanja, prženja itd. Ono što je još tipično za azijsku kuhinju su začini, i to ljuti začini. Mi smo si naravno začinili prema našim željama. Pa na primjer, kad je šef kuhinje stavio cijelu papričicu, mi smo stavili 1/8 te iste papričice i još uvijek je bilo ljuto, preljuto. 

Osim kuhanja pokazali su nam i kako sve to lijepo servirati i na kraju smo, naravno sve i pojeli. 

Thank you Hujan Locale for our ‘private’ cooking class/tour!

Foto by Putoholičari: