Okusi Lisabona


Kad jednom odu kišni oblaci i Lisabon ponovno postane najljepši grad na sunčanoj obali s prosječno 2799 sunčana sata u godini, Portugalci, Angolanci, Brazilci, stanovnici i turisti svakodnevno zauzmu svoja mjesta u raskošnim sunčanim terasama grada već po običaju poziva na izlazak na cestu, na uživanje u okusima i mirisima gastro ponude

U Lisabonu jednako kvalitetno možete jesti u lokalnoj taberni, na šanku poznatog gourmet lanca ili terasi nekog omanjeg restorana koja se kao šareni tepih prostrla podno Alfame.

Ovdje vam donosimo popis nekih od najkvalitetnijih restorana, taberni i slastičarni koje možete posjetiti kad vas put ponovo nanese u najljepši grad na sunčanoj obali. Popis namjerno ne sadrži razvikane restorane o kojima možete čitati u turističkim vodičima, već one u kojima jedu lokalci.

“Cevicheria” – Rua D.Pedro V, Principe Real, Lisabon

Osim portugalskih okusa ovdje možete zaploviti gastro ponudom Argentine i Perua. Većina ponude sastoji se od morskih delicija, ali i mesoljupci će ovdje biti zadovoljni. Za prvi posjet preporučam uzeti degustacijski menu od 6 slijedova (35 eura).

“Pigmeu” – Rua 4 da Infanteria 68, Campo de Ourique, Lisabon

Mjesto koje svaki ljubitelj svinjetine mora posjetiti. Ponuda sadrži isključivo jela od svinjetine (kroketi, salata od pršuta i kozjeg sira, čvarci, salata od svinjskih uha…..). Cijene pristupačne cca. 30 eura za 2 osobe).

“By the Wine” – Rua das Flores 41, Chiado, Lisabon

Jedno od najboljih mjesta za brzi gourmet izlet uz čašu vina i petisco (portugalska verzija španjolskih tapas) na kraju dana. Izvanredan izbor portugalskih vina i lokalnih sireva, domaćeg kruha iz kušne peći, maslina i pirea od rajčica kao couvert po cijeni od 3 eura. Cijena vina (po čaši) kreću od 2.30 eura.

“ O Prego da Peixaria” – Rua da Escola Politécnica 40, Principe Real, Lisabon

Hamburgeria na portugalski način. Hamburgeri se služe u klasičnom bolo do caco (kruh s Azora), a “hamburger” izrađuju od mesa, tunjevine (svježe), škampi ili bakalara. Obavezno naručiti čips od slatkog krumpira. Cijene variraju od 8 eura do 13 eura za burger od tunjevine sa Azora, cvijetom soli i bolo do caco od rogača.

“Galeto” – Avenida da Republica 14, Saldanha, Lisabon

Restoran s najvećim labirintom u stilu “šanka” u gradu. Poslužuju klasičnu portugalsku brzu hranu (pregoempadastostasrissois…). Otvoreni do 03.00 ujutro, a cijene nakon 22 sata postaju uvećane za 10%. Iako niste ljubitelj ovakve brze prehrane, ovo je jedno zanimljivo mjesto za posjetiti, toliko – drugačije od drugih.

“Casa do Alentejo” – Rua das Portas de Santo Antão, 58, Rossio, Lisabon

Priznajem da sam se dvoumila treba li ovaj restoran spomenuti ili ne…Razlog? Oprečna iskustva tijekom nekoliko godina. Kao da kvaliteta ovisi o tome je li je kuhar dobro raspoložen ili ljut. Ovdje se poslužuje tradicionalna hrana iz portugalske pokrajine Alentejo. Bez obzira hoćete li ovdje ručati – obavezno posjetiti mjesto jer je ovaj restoran odraz prekrasne, bogate tradicije salona u kojima su se priređivali balovi i diskutiralo te donosilo političke odluke. Jedan od najljepših restorana u kategoriji „Zameo ih vjetar“.

„H-10“ – Duque de Loulé, Avenida Duque de Loulé, 81-83, Marquês de Pombal, Lisabon

Bar s pogledom na grad. Bijelo plave pločice i sangrija od šampanjca. Nešto više cijene, ali jednom se živi. Nalazi se na 10. katu novog hotela i služi samo pića. Cijena mojitacaipirinhe ili margarite do 15 eura za dvije osobe.

„Palacete Chafariz D’El Rei,“ – Travessa Chafariz D’El Rei, 6, Sé, Lisabon

Još jedno mjesto iz kategorije „Zameo ih vjetar“ u kojem ćete se osjećati kao kralj. Idealno mjesto za luksuzni brunch, toplu čokoladu, portugalske čajeve s Azora. Prekrasno uređen prostor u koji dođite kad imate najmanje sat vremena na raspolaganju. Brunch po cijeni od 18 eura po osobi sadrži dovoljno hrane da budete siti do navečer.

„Fabrica Lisboa“ Rua da Madalena, 121, Baixa, Lisboa

Portugalske slastičarne su posebna kategorija. Ovdje prevladava samostansko slastičarstvo prepuno šećera, žutanjka i badema, stoga ukoliko tražite nešto na što ste navikli kod kuće – zaboravite. Ukoliko ne volite okus žutanjka, „Fabrica“ ima odlične Croissane i domaći Pain aux raisins.

Ovaj popis mogao bi ići do u nedogled… nikad nisam upoznala nikoga tko je došao u Portugal i ostao razočaran gastro ponudom. Kad dođete, osluhnite bilo grada, gledajte gdje jedu lokalci, ako jedan dan ne uspijete pronaći mjesto u prepunom restoranu – rezervirate mjesto za sutra. Isplati se. I zadnja napomena – couvert niste obavezni platiti ukoliko ga niste jeli, ukoliko ne želite ništa od „petiscos“ koje vam konobar donosi čim sjednete, ljubazno ga zamolite da tanjure ukloni – niste ni prvi ni zadnji … Živjeli!

Izvor: okusi.eu