Pasteis de Nata (Portugal)


Ako putujete u Lisabon nezaobilazna stvar je da tamo probate čuvene Pasteis de Nata… Iva Novosel iz nam donosi recept ove ukusne poslastice

 

Izazov: rekonstrukcija (ili barem pokušaj) originalnih lisabonskih Pasteis de Nata, o kojima sam oduševljeno pisala u prošlom POSTU

S obzirom da kuharice sa originalnim receptima dovlačim i kao uspomenu i kao literaturu koja se koristi, sa baš svakog putovanja, recept sam imala. Trebalo je samo odvojiti vremena za eksperimentiranje.

Zapravo ga je na kraju trebalo i manje od očekivanog jer izrada ovih slatkiša i nije tako komplicirana. Samo, oni su u originalu, nakon što ih napokon dočekate u slastičarnici Casa de Pasteis de Belem, toliko ukusni da sam se bojala da ću si pokvariti uspomenu, ako mi slučajno ne ispadnu kako bi trebali.

Slučajno ili ne, to nije bio slučaj. Okusom su bili bolji nego izgledom, no sve je stvar prakse, u Casa de Pasteis de Belem dnevno ih naprave nekoliko tona. BILI su bolji okusom jer su nestali u nekoliko trenutaka.

Kad god bih bilo kome tko je posjetio Lisabon spomenula Pasteis de Nata ili pisala o njima, vidjela bih kako se usnice oblizuju i oči šire. Da, tako su fini.

A da ne duljim, isprobajte sami:

Pasteis de Nata

Lisnato tijesto (ako ste baš raspoloženi možete ga napraviti sami, ali sasvim će dobro biti i ono kupovno, sa dva komada gotovog tijesta)

  • 1 kg šećera, 5 dcl vode
  • 10 dcl mlijeka, 150 gr brašna
  • 11 žutanjaka, 1 cijelo jaje
  • 1 mahuna vanilije
  • 4 štapića cimeta
  • korica 2 limuna (oguljena na trakice, ne naribana)

Pećnicu zagrijati na 260 stupnjeva.

Zagrijati vodu u dubokoj tavi i dodati šećer. Pustiti da se šećer sasvim rastopi i da prokuha dok se ne napravi sirup.

Umiješati brašno u 2 dcl hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka, 8 dcl, zakuhati sa koricom limuna, mahunom vanilije i cimetom. Smjesu s brašnom dodati u prokuhano mlijeko (nakon što ste izvadili limun, cimet i vaniliju) i kuhati još minutu, dvije dok se dobro ne spoji. Smjesi dodati šećerni sirup i dobro izmiješati.

Pustiti da se ohladi pa potom umiješati žumanjke i jedno cijelo jaje.

Lisnato tijesto razvaljati i čašom rezati okrugle oblike. Stavljati ih u namašćen kalup za muffine i oblikovati poput čašica. U tijesto, do vrha, uliti kremu.

Peći na 260 stupnjeva 10-ak minuta, dok krema ne potamni na djelovima.

Nakon što su pečeni, izvaditi ih odmah iz pećnice i pustiti da se ohlade. Izvaditi iz kalupa, posuti s malo cimeta i bom apetite!

Napisala: Iva Novosel