Gurmanska šetnja Lisabonom


Ajmo na jednu laganu gurmansku šetnju Lisabonom

Lisabon je…..

Doručak

Odsjedanje u hotelu najčešće znači i doručak od 7 do 9. Ako baš morate doručkovati u hotelu, doručkujte, a onda se odvezite ili prošećite do “Manteigaria”, poznate slastičarnice u dijelu grada koji se zove Chiado, u neposrednoj blizini Praça de Camões i priuštite si kavu – kakao – čaj – i 3 komada fantastičnog, svjetski poznatog, lokalnog, slatkog zalogaja. Pasteis de nata su kolači koji se nalaze na svakoj polici kafića. Neki opravdavaju svoj naziv, a neki zahvaljujući komercijalizaciji baš i ne. Zato otiđite u slastičarnicu Manteigaria i doručkujte kao Portugalci.

Mogla bih vam reći i da odete u Belem, u zapadni dio grada, uz rijeku gdje se nalazi poznati Torre de Belem, u još poznatiju “Pasteis de Belem”, tu najpoznatiju, najrazvikaniju, prvu slastičarnicu u kojoj su se počeli raditi ovi kolači. No morate znati da se redovi turista protežu na i niz ulicu. U jutarnjim satima tamo možda još i uspijete doručkovati u miru. Uživajte u prigušenim zveckanjima tanjura koje dolazi iz kuhinje, pogledajte prozorčić s antiknim kuharskim pomagalima i molim, obratite pažnju na unutarnju dekoraciju u klasičnom portugalskom stilu. Pratite užurbani hod brkatog konobara odjevenog u snježno bijelu uniformu i kolica prepuna pasteis-a koja svako malo izlaze iz kuhinje.

Nakon što ste doručkovali i udahnuli morski zrak punim plućima, krenite na tramvajsku stanicu preko puta (ako ste stigli u Belem) i odvezite se do “centra” grada. Terreiro do Paço – Praça do Comercio. Ovo je najveći trg u Europi. Na južnoj strani voda, ostale tri strane svijeta zagrljene žutom fasadom nekadašnje kraljevske rezidencije. Bem vindos a Lisboa! Ako pogledate prema “gore” ukazat će vam se Castelo de São Jorge u pomalo boemskom dijelu grada – Alfami. Ovdje se nalaze poznate taverne u kojima možete poslušati tradicionalni, ali i moderni fado. Kada se hoda ovdašnjim ulicama, sve je puno različitosti. Stoljeća kolonijalnog života, dovela su more novih stanovnika. Angola, Mozambik, Cabo Verde, Indija, Brazil… sve te zemlje u Portugalu imaju svoje predstavnike. To se ne odnosi na pripadnike diplomatskog zbora, već obične ljude, one koji nose svoj duh i tradiciju, sličnu svemu što jeste Portugal, a opet toliko različitu.

Ako ste ostali na Chiadu, krenete li pješice uzbrdo, doći ćete do Bairro Alto i Principe Real, dio grada koji je u poslijednjih nekoliko godina – procvao i koji nudi impozantnu gastro ponudu modernih i tradicionalnih jela, od ribe, ali i mesa ili oboje odjednom. Tu se nalazi i Miradouro de São Pedro de Alcântara, s kojeg se pruža divan pogled na Castelo de São Jorge i donji dio grada. U Lisabonu svaki park ima barem jedan romantični bar i ležaljke okrenete – suncu. Ako naručujete kavu, birajte između:caffe – koji je poput našeg espressa, caffe pingado – kava s malo malo mlijeka, meia de leite – bijela kava ili galão – bijela kava poslužena u većoj, staklenoj čaši.

Ručak

Vrijeme je ručka. Podne. Turistički centar grada. Lagani vjetar donosi miris tandoori kuhinje, u drugoj uličici netko roštilja ribu. Simpatični konobar na vratima male portugalske taverne pita: “Već ste ručali?”, rukom pokazujući na uredno postavljene stolove i izlog u kojem između kockica leda viri svježa riba, sipe i škampi, priljepci….

Spremite plan grada u džep i pustite rijeci ljudi da vas ponese do južnih vrata grada….i onda… polako uživajte u svakom koraku i ne zaboravite gledati – gore! Provezite se do kvarta Baixa i Avenida da Liberdade, ulice gdje se nalaze mondene trgovine i pruža veličanstven pogled na donji dio grada i rijeku Tejo.

Kada ogladnite, sjednite u neku tavernu i probajte Pasteis de bachalau, juhu Caldo Verde, Bachalau Gomes de Sá, Cozido á portuguesa – tradicionalno zimsko mesno jelo, Alheira de Mirandela – klasika u obliku svježe dimljene kobasice, Caldeirada de peixe… što god da je na jelovniku – odlično je!

Kada sunce poželi laku noć, otiđite do Time Out Mercado da Ribeira, Cais do Sodré, najveću lisabonsku tržnicu koja je preuređena u gastro okupljalište Portugalaca i turista. Nalazi se 10 minuta pješice od Praça de Comerçio. Odaberite neko od izvrsnih portugalskih vina, naručite platu sireva, pršuta od crne svinje i promatrajte svijet oko sebe…

I onda… došli ste doma. Adeus Lisboa! U stražnjem džepu hlača presavinuta karta metroa, račun od kave i kolača iz nekog restorana, u nosnicama još uvijek miris ribe na gradelama u podne, jutarnja TV sapunica podsjeća na čudan jezik, a u frižideru dobro zamotan sušeni bakalar koji, na sreću, nitko na carini nije namirisao. Pripremite Pasteis de bachalau i produljite boravak na sunčanom trgu. A u večernje sate poslužite porto, bijeli ili crveni, izbor prepuštam vama.

Napisala: Martina Feuer de Castro – Okusi.eu