Gruzija za početnike – Vodič za putovanje


Dobrodošli u fascinantnu Gruziju – zemlju nevjerojatne ljepote, bogate povijesti i srdačnih domaćina! Ovaj vodič je napisan kako bi vam pomogao organizirati nezaboravno putovanje u ovu prekrasnu zemlju na Kavkazu.

Gruzija nudi nevjerojatno raznolik doživljaj, od prelijepih planinskih krajolika i bujnih dolina, do drevnih utvrda i vibrirajućih gradova, s posebnim naglaskom na jedinstvenu kulturu i izvrsnu gastronomsku scenu. Kroz ovaj vodič, nadamo se da ćemo vas inspirirati da se uputite na svoje putovanje u Gruziju i da ćemo vam pružiti sve potrebne informacije koje će vam olakšati organizaciju i uživanje u ovom jedinstvenom i nezaboravnom iskustvu.

OSNOVNI PODACI

Gruzija je država smještena na spoju Europe i Azije, na Kavkazu. Proteže se od Crnog mora na zapadu do Kaspijskog mora na istoku. Na sjeveru graniči s Rusijom, na jugu s Turskom i Armenijom, te na jugoistoku s Azerbajdžanom. Glavni grad je Tbilisi. 

Jezik i pismo: Gruzijski jezik ima svoju jedinstvenu pismenost i pripada južnom kavkaskom jezičnom stablu. Gruzijsko pismo jedno je od najstarijih u Europi. Tri su pisma, međutim službeno se koristi tzv. Mhedruli. Ne razlikuju velika i mala slova. Pismo je nominirano za uključivanje u popis UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine.

Što se tiče snalaženja, kod turističkih atrakcija uglavnom znaju engleski, ali znanje ruskog vam jako dobro dođe jer mnogi ne govore engleski.

Politika: Gruzija je suočena s nizom konflikata, uključujući ratove u Abhaziji i Južnoj Osetiji s Rusijom tijekom 90-ih i 2008. godine. Ti konflikti ostavili su duboke posljedice na političku i teritorijalnu dinamiku zemlje. Inače, zemlja je skroz sigurna za putovanja, niti jedan neugodan trenutak nismo imali.

Gruzija je izrazila želju za članstvom u Europskoj uniji i NATO-u. Zemlja je potpisala Sporazum o pridruživanju u EU 2014. godine, a odnosi s Zapadom su ostali važan aspekt njezine vanjske politike.

Ekonomija: Gruzija je tranzitna zemlja za energiju i promet između Europe i Azije. Osim toga, poljoprivreda, turizam i uslužni sektor igraju ključnu ulogu u gospodarstvu zemlje.

Kazbegi

Kazbegi

ULAZAK U ZEMLJU

 Hrvatski državljani mogu ući u Gruziju i s osobnom iskaznicom. Međutim, ako se putuje iz zračnih luka na području Estonije, potrebna je putovnica.

KAKO DOĆI DO GRUZIJE

Iz Hrvatske nema direktnih letova za Gruziju, ali iz Zagreba možete koristiti liniju Turkish Airlinesa za Tbilisi s presjedanjem u Istanbulu.

Super opcija ako vam nije problem skoknuti do Budimpešte ili Beča je direktna linija Wizzaira za Kutaisi.

Jeftiniji parking u Budimpešti koji mi koristimo je Skyparking, a u Beču imate Panda parkingOrange parking ili Parktiger

Troškove putovanja osobnim automobilom od vaše kuće do zračnih luka u Budimpešti ili Beču možete izračunati –> OVDJE

KOJE JE NAJBOLJE VRIJEME ZA PUTOVATI U GRUZIJU

Najbolje vrijeme za putovanje u Gruziju ovisi o vašim preferencijama i planovima putovanja. Gruzija nudi različite čari tijekom svih godišnjih doba, pa je važno odabrati vrijeme koje najbolje odgovara vašim interesima i aktivnostima koje želite uživati.

Proljeće (travanj – lipanj): Proljeće je jedno od najboljih vremena za posjetiti Gruziju. Temperature su ugodne, priroda buja i sve je prekriveno cvijećem. Ovo je savršeno vrijeme za istraživanje gradova, uživanje u prelijepim krajolicima i obilazak vinogradskih područja.

Jesen (rujan – studeni): Još jedno popularno razdoblje za putovanje u Gruziju je jesen. Temperature su ugodne, a krajolici su obojani prekrasnim jesenskim bojama. Ovo je također vrijeme berbe grožđa, pa ako ste ljubitelj vina, jesen je savršeno vrijeme za posjet vinskim regijama.

Ljeto (lipanj – kolovoz): Ovo je full sezona i cijene aviokarata su u ovom periodu najviše. Ljeto može biti jako vruće, osobito u nižim područjima, kao što je Tbilisi. Međutim, ljeto je idealno ako želite posjetiti vinske regije i ako želite planinariti. Također, ljeti možete uživati u Crnom moru na zapadu Gruzije. U ovom periodu imate najveće šanse za sunčano vrijeme.

Zima (prosinac – veljača): Zima u Gruziji donosi hladnije temperature i mogućnost snijega u planinskim regijama, što je odlično za skijanje i zimske sportove. Također, blagdanska sezona pruža jedinstven doživljaj i priliku da iskusite tradicionalne gruzijske običaje tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana.

Kazbegi

Kazbegi

NOVAC/VALUTA

Valuta koja se koristi u Gruziji je gruzijski lari (GEL). Bankomati su široko rasprostranjeni diljem zemlje, a većina mjesta prihvaća kreditne kartice, za manja mjesta, plaćanje parkinga i slično imajte uvijek spremnu gotovinu. U gradovima kao što su Tbilisi, Batumi ili Kutaisi mjenjačnice možete naći na svakom koraku.

INTERNET I SIM KARTICA

Lokalnu sim karticu možete kupiti u zračnoj luci. Najbolji operater je Magti koji ima najveću pokrivenost u zemlji. Cijena neograničenog interneta za 7 dana je 6,5€, a za 15 dana je 15€. Nešto mrvicu jeftinije će vam biti ako lokalnu sim karticu kupujete u gradu.

Tip – kupite samo jednu karticu i onda internet podijelite na drugi mobitel preko hotspota.

e-Sim kartica

Ako vaš mobitel ima mogućnost za E-SIM opciju, možete prije puta kupiti neki od paketa koje nudi Airalo. Ovo je mrvicu skuplja opcija, ali ako se ne želite zezati s kupnjom lokalne sim kartice na licu mjesta ovo je isto super stvar. Znači samo instalirate aplikaciju, kupite neki od paketa za Gruziju, posložite postavke i vaš mobitel s internetom je spreman za korištenje, skroz jednostavno. Ako želite popust od 3$ na vašu prvi kupnju prilikom registracije na Airalo unesite kod PUTOHO1098. 5 GB interneta prometa s popustom ćete ovdje platiti 15€.

Magti cijene (2023.)

OSIGURANJE

Putno osiguranje – bez putnog osiguranja se ne odlazi na put, mi koristimo godišnje putno osiguranje od Wiener osiguranja. Jednom ili dva puta godišnje bude akcija za ovu vrstu osiguranja koje vrijedi godinu dana za neograničen broj putovanja i tada cijena bude oko 35€.

RENTACAR

Ako želite biti ultra fleksibilni i posjetiti neka mjesta koja su izvan rute javnog prijevoza ili turističkih agencija onda je najbolja opcija da rentate auto. Mi smo auto rentali kod CARS 4 RENT. Ovdje je u cijenu uvijek uključen Full insurance, a cijena rentanja ovisi o datumu, o vrsti vozila i na koliko dana se renta auto. Cijene možete vidjeti na njihovim službenim stranicama.

Vožnja kroz Gruziju nije bila toliko strašna koliko smo čitali prije – izvan gradova nema previše gužve, jedino malo luđe vožnje je bilo u Tbilisiju, sve ostalo je bilo u granicama normale. Pod ludom vožnjom uglavnom mislimo na malo luđa pretjecanja. Kod prometnih pravila je bitno spomenuti kružni tok, naime prednost ima onaj tko ulazi u kružni tok, to znači ako ste u kružnom toku i netko ulazi u isti, vi morate stati, osim ako znakom nije drugačije ukazano (bilo je na par mjesta znakom označeno da prednost ima onaj tko je već u kružnom toku).

Na cesti pripazite na krave koje se nalaze u manjim mjestima. I ono što smo primijetili uz cestu ima jako puno napuštenih pasa, pa ako vam nije teško u marketu kupite vreću pasje hrane pa ih usput nahranite, pogotovo one koji su daleko od sela.

CARS 4 RENT

JAVNI PRIJEVOZ

VLAK

Karte za električne vlakove možete kupiti na automatima za karte u vlaku. 

TKT.GE službena je web-stranica/aplikacija za prodaju karata Gruzijske željeznice. Web stranica je jednostavna za korištenje, a možete platiti online Visa ili Mastercard karticom. Prodaja karata je otvorena 10 dana unaprijed. 

Drugi način kupnje karata Gruzijskih željeznica je putem platforme 12Go

Karte za vlak najlakše ćete dobiti ako se osobno pojavite i platite gotovinom. Time se izbjegava plaćanje dodatnih naknada. Većina postaja ima osoblje koje govori engleski. Inače, osoblje ima kalendar i kartu rute na koju možete pokazati. Prilikom kupnje od vas će se možda tražiti da predočite putovnicu.

Network map created by Aleksandrs Znovs © 

MAŠRUTKA

Kada se krećete Gruzijom od grada do grada ili posjećujete male gradove ili planinske regije, možete koristiti i mašrutke. Mašrutka je kombi koji se koristi za prijevoz putnika i robe na kratke i velike udaljenosti. Mašrutka je ajmo reći neka vrsta hibrida autobusa i taksija – voze na fiksnim rutama, ali se zaustavljaju na nasumičnim mjestima, a ne na određenim stanicama. Ovo je jako jeftina opcija vožnje koju koriste večinom lokalci.

Postoje međugradske maršrutke koje povezuju gotovo svaki grad, mjesto i mala sela u Gruziji. Putovanje između popularnih odredišta (Tbilisi i Kutaisi, na primjer) vrlo je jednostavno, s više kombija koji kruže naprijed-nazad u pravilnim intervalima.

Mašrutka obično počinje i završava na autobusnim stanicama, ali se usput više puta zaustavlja (u malim gradovima, ispred kuća itd.). 99% kombija ima na kontrolnoj ploči otisnut plastični znak s nazivom konačnog odredišta. Nije uvijek napisano latiničnim slovima. Uvijek će biti vozača i slučajnih prolaznika na autobusnom kolodvoru koji će vas rado uputiti u pravom smjeru. Vozači ne govore uvijek engleski, ali većinu vremena su od velike pomoći.

Karte se obično se kupuju u kombiju, a cijena se plaća izravno vozaču. Možete platiti prije nego što napustite stanicu ili na kraju kada stignete na odredište (vozač će vas obavijestiti). Prema našem iskustvu, u Gruziji nema dvostrukih cijena – cijene su fiksne i iste za sve, domaće ili turiste.

AUTOBUS

Za transfere između gradova također možete koristiti i autobusne linije. Karte možete kupiti online na web stranicama 12go ili omio.

HRANA

Gruzija je poznata po bogatoj i ukusnoj kuhinji koja će zasigurno zadovoljiti i najistančanije nepce. Tijekom posjeta ovoj zemlji, svakako isprobajte sljedeće tipične gruzijske delicije:

  • Khachapauri – najpoznatije jelo u Gruziji, a radi se o kruhu (tijesto slično pizzi) sa sirom. Postoji nekoliko varijacija khachapurija, najpoznatiji su Imeruli, Adjaruli  i Megreli.
  • Adjaruli khachapauri – u sredini tijesta je sir i jaje, dobijete još maslac koji stavite na taj sir, sve pomiješate i onda kidate dio kruha okolo i umačete u središnji dio sa sirom, jajem i maslacom.

Adjaruli khachapuri

  • Lobiani – tijesto kao za pizzu i obično se puni grahom i začinima, ako je punjeno sirom onda je to Imeruli khachapuri, ukoliko se doda šunka onda je to Rachuli Lobiani.
  • Khinkali – velike gruzijske knedle koje su tradicionalno punjene mesom (svinjetina, janjetina, govedina ili piletina) i začinima, ali možete naći punjene sirom, gljivama, krumpirom. Kada ih jedete, budite oprezni jer se tradicionalno jede tako da se drži za vrh i lagano ugrize kako biste isisali juhu prije nego što pojedete cijelu knedlu. Taj vrh nazivaju kudi i on se ne jede jer je tvrd, njega obično ostave na tanjuru da mogu prebrojati koliko su ih na kraju pojeli.

  • Lobio – tradicionalno jelo od crvenog graha, kuhanih s ljutim umacima, lukom i začinima. Servira se s prepečenim kruhom (lavashom).
  • Kuchmachi – priprema se od srca, jetre, bubrega, slezene i ponekad pluća svinje, mlade govedine ili piletine.

  • Mtsvadi – ukusni ražnjići pripremljeni s komadima mljevene svinjetine, ovčetine ili teletine obično se mariniraju u mješavini soka od limuna, soka od nara, senfa, soli, papra i nasjeckanog luka, kako bi ostala mekana i sočna kada se peče na roštilju.
  • Kharcho – juha koja sadrži govedinu ili piletinu, orahe i rižu. Tradicionalno se začinjava gruzijskom mješavinom začina khmeli suneli (kombinacija suhe plave piskavice, latica nevena, bosiljka, peršina, komorača, korijandera, lovora i crvenog papra) i tkemali umakom od šljiva. Juha je toliko popularna da gotovo svaka obitelj ima svoju varijantu i recept.
  • Chakapuli – nešto između juhe i gulaša, s komadima mesa i raznog povrća

  • Skhmeruli – piletina kuhana u mlijeku i češnjaku
  • Badrijani Nigvzitgruzijska verzija rolade s patlidžanom punjenim orasima, začinima i svježim začinima. Idealno je kao hladno predjelo.
  • Tashmijabi ili Svanetian Elarji – karakteristično jelo za Svaneti regiju, pire krumpir sa sirom
  • Tkemali – umak od šljiva s kojim često pripremaju hranu.
  • Ajika – ljuta i začinjena pasta napravljena od ljutih papričica, češnjaka, oraha, svježeg bilja i začina poput korijandera, bosiljka, kopra i latica nevena. Najčešće se koristi kao začin raznim mesnim i ribljim jelima, iako se može koristiti i kao topli umak. Ajika je obično crvene boje, ali može biti i zelena ako se priprema s nezrelom paprikom.
  • Churchkhela – poznat kao i “gruzijski energetski štapić”, churchkhela je slastica koja se sastoji od niza oraha, badema ili lješnjaka nanizanih na konac i umočenih u sok od svježeg grožđa i zatim se tako suše.
  • Zedazeni limunade – gazirano bezalkhoholno piće, ima više okusa: grožđe, vanilija, kruška…
  • Chachagruzijska rakija koja se pravi od komine – čvrstih ostataka grožđa poput kožica, peteljki i sjemenki koji su ostali nakon cijeđenja soka. Piće je obično nusproizvod vinarstva, u kojem se komina skuplja i odležava prije destilacije.

Vino

Ako obožavate vino, Gruzija će biti zemlja za vas. Kažu da je ovo kolijevka vina i da se vino na ovim prostorima proizvodi više od 8000 godina. Vino se toči u tradicionalne amfore od terakote poznate kao qvevri (kvevri). Amfore su zapečaćene i zatim zakopane u zemlju, ili se čuvaju u Maranima – podzemnim podrumima. Takav način proizvodnje nalazi se na UNESCO listi nematerijalne kulturne baštine. Nama je za nepce zapelo slatko crveno vino Kindzmarauli i Khvanchkara

Sladoled od vina – naravno, osim degustacije vina koje vam se nude na svakom koraku, obavezno morate probati domaći sladoled od crvenog vina. U Tbilisiju ga je malo teže za pronaći, ali je zato u gradu Mtskheta bio na svakom koraku. Mi smo probali mix Kindzmarauli i Khvanchkara crnog vina.

Sladoled od vina - gruzijaSladoled od vina

ŠTO POSJETITI U GRUZIJI

TBILISI

Tbilisi je glavni i najveći grad u Gruziji, smjestio se u dolini rijeke Kure (Mtkvari).

Tbilisi je odlična točka za smjestiti se kada istražujete istočni dio Gruzije. Iz grada možete na izlete prema Kazbegi regiji, nacionalnom parku Tusheti ili Kakheti regiji vina. Sam grad je vrlo zanimljiv, ima za svakoga ponešto, od zanimljive arhitekture, muzeja, do raznolike gastronomije. Neke od naših preporuka što posjetiti u gradu donosimo u nastavku:

  • Bridge of Peace – jedna od najpoznatijih atrakcija grada. Pješački most sagrađen je od stakla i čelika i povezuje stari dio grada s parkom Rike
Tbilisi

Tbilisi

  • Rike Park – park se nalazi na lijevoj obali rijeke Mtkvari. Tu se smjestila i žičara koja vodi do Narikali tvrđave, te i moderna koncertna dvorana.
  • Theatre Clock Tower – bajkoviti toranj sa satom nalazi se ispred lutkarskog kazališta. Anđeo izlazi i malim čekićem udara u zvono na sat, međutim u podne i 19 sati na tornju se izvodi predstava “Krug života”.
  • Avenija Rustaveli – avenija počinje na Trgu slobode i vodi do metroa Rustaveli. Tu se nalazi Gruzijski parlament, Nacionalni muzej, Muzej likovnih umjetnosti, Nacionalna galerija i kazalište.
  • The Chronicle of Georgia – Radovi na ovom spomeniku započeli su 1985. godine i trajali do 2003. ali spomenik nikad nije završen. Gotovo 40 godina kasnije, konačno se bliži kraj i većina skela koje su pokrivale dijelove skulpture sada je uklonjena. Spomenik je podignut u znak obilježavanja dviju važne obljetnice: 3000 godina državnosti Gruzije i 2000 godina kršćanstva u zemlji. Glavni spomenik se sastoji od 16 stupova visine 35 metara. Svaki je potpuno umotan u metalne skulpturalne reljefe. U gornjoj polovici prikazani su kraljevi, kraljice i heroji, dok su u donjem dijelu prikazane priče iz Kristova života.
Chronicle of Georgia

Chronicle of Georgia

  • Holy Trinity Cathedral of Tbilisi – glavna katedrala u gradu.
  • Tvrđava Narikala – nalazi se na istoimenom brdu odakle se pruža pogled na cijeli grad. Do tvrđave možete pješke (uspon je strm, ali kratak) ili žičarom.
  • The Royal Bath House – Tbilisi znači “toplo mjesto”, a ime je dobio po mnogim sumpornim toplim izvorima na kojima je grad izgrađen. Kupališta su i danas u upotrebi, a najpopularnije The Royal Bath House možete pronaći u staroj gradskoj jezgri.
  • Kartlis Deda (Mother of Georgia) – nekih 10 min pješačenja od tvrđave Narikala stižete do statue Majka Gruzije, visine 20m. U lijevoj ruci drži zdjelu vina da pozdravi one koji dolaze kao prijatelji; u njezinoj je desnici mač za one koji dolaze kao neprijatelji.
  • Fabrika – nekadašnja stara tvornica pretvorena je u hostel, a okolo se nalaze restorani i kafići. Totalno je fora uređeno.
  • Mtatsminda – vrh s kojeg se pruža prekrasan pogled na grad. Ovdje se nalazi i zabavni park.
  • Central Market – marketi su uvijek zanimljiva mjesta u velikim gradovima. Smješten je u blizini podzemne stranice Station Square, tržnica ima nekoliko različitih područja, prodaje se sve, od odjeće do hrane i svježih proizvoda. 
Tbilisi

Tbilisi

MTSKHETA

Na samom ulazu u Tbilisi smjestio se grad Mtskheta, vrlo bitno mjesto Gruzij. Ovo je je najstariji stalno naseljeni grad Gruzije ili i jedan od najstarijih u svijetu, nekad je bio glavni grad, a danas je Sveti grad Gruzije, centar kršćanstva u Gruziji. U gradu se nalazi Svetiitskhoveli – Katedrala 12 apostola, jedna od najbitnijih u državi, u njoj su sahranjeni kraljevi i mnoge bitne osobe iz povijesti. Pod zaštitom je UNESCO.

KAKHETI REGIJA

U Gruziji je vinogradarstvo staro koliko i brda. Vino s potpisom ove zemlje – fermentirano od cijelog grožđa (kožice, peteljke i svega) u glinenoj posudi zvanoj qvevri – na popisu je UNESCO-a zbog svoje kulturne vrijednosti i nije slično nijednoj vinskoj tradiciji koju ste prije iskusili. 

  • GOMBORI PASS – do Khaketi regije možete autocestom, a možete i ovom, kako kažu, jednom od ljepših cesti u Gruziji.
  • TELAVI – Srce doline Alazani i glavni grad Kakhetija
  • SIGNAGHI – Grad poznat i kao Grad ljubavi, smjestio se na brdašcu s pogledom na Alazani dolinu.
  • DAVID GAREJA SAMOSTAN – Na samoj granici sa Azerbajdžanom nalazi se kompleks od 19 samostana izgrađenih u 6. stoljeću.
  • SAMOSTAN BODBE – Samostan se smjestio 3km od Signaghi. Izgrađen je u 9. stoljeću i pretvoren je u ženski samostan 1889. Sveta Nino, žena hodočasnica iz Kapadokije, zaslužna je za uvođenje kršćanstva u Gruziju oko 327. godine. Umrla je i pokopana ovdje u samostanu.
  • SAMOSTAN ALAVERDI – Alaverdi je druga najveća crkva u Gruziji. Redovnici nastavljaju proizvoditi vino u samostanu Alaverdi sve do danas, a marani – vinski podrum u katedrali može se pohvaliti najdužom kontinuiranom proizvodnjom vina u Gruziji od 1011. godine, iako su se vina gotovo sigurno tamo proizvodila prije nego što su napravljeni najstariji zapisi.
  • NINOTSMINDA CATHEDRAL 
  • VINARIJE – Veliki je broj vinarija na ovom području i teško je odabrati koju posjetiti. Kod većine vinarija trebate najaviti svoj dolazak, one veće će vas uglavnom primiti i ako dođete nenajavljeni. U nastavku popis nekih vinarija, krećemo od onih većih, poznatijih pa prema manjim, obiteljskim vinarijama:
    • Khareba Winery (Kvareli Wine Cave)
    • Kindzmarauli
    • Tsinandali Estate
    • Cradle of Wine Marani
    • Shumi Winery
    • Schuchmann Wine Chateau
    • Wine Yard N1 
    • Friends’ Cellar (Nelkarisi Estate)
    • Vakho’s Wine Cellar
    • Akido
    • Shalauri Wine Cellar
    • Giuaani Winery
    • Vallino Wine Cellar
    • Temi Community Winery
  • NACIONALNI PARK TUSHETI – Tusheti se smjestio na južnim padinama planina Kavkaza do 4800 metara nadmorske visine. Regija se ističe jedinstvenom kulturom, folklorom, zanatstvom i tradicijom, ljudi su ovdje uspjeli očuvati najbolje zahvaljujući izoliranom položaju. Postoji samo jedna cesta koja vodi do područja preko opasnog prijevoja Abano od 2900 m (cca 5-6 sati vožnje). To je prekrasan planinski prijevoj, ali se također smatra jednom od najopasnijih cesta na svijetu. Obavezno je 4x4x vozilo i ponesite gorivo jer u Tushetiju nema benzinske stanice. Već krajem rujna počinje snijeg i tada cesta nije dostupna sve do svibnja. Glavno mjesto do koje će vas ova cesta odvesti je Omalo, a do ostali sela ćete morati pješke (10-20km).

KAZBEGI REGIJA

Kazbegi je zapravo smješten u regiji Mtskheta-Mtianet. Na ovom području preporuča se odvoziti stara vojna cesta prema granici s Rusijom, jedna od najljepših cesta u Gruziji. Cestu možete odvoziti u jednom danu, krenuvši iz Tbilisija i posjetiti razna mjesta usput, ali ako imate vremena preporučamo uzeti noćenje u Kazbegiju pa imate više vremena za obilazak, možda odraditi neko planinarenje itd. Ovo je najpopularniji izlet iz Tbilisija pa ako nemate auto možete i agencijskim turama. Ako pak idete autom, onda preporućamo da krenete što ranije kako bi izbjegli gužve, jer većina tura kreće oko 8-9 sati.

  • ZHINVALI RESERVOIR – umjetno jezero nastalo nakon izgradnje brane. 1986. godine kada je poplavljen dio doline. U zimi, kada je vodostaj niži mogu se vidjeti ostaci ceste i malog sela. Uz cestu imate nekoliko vidikovaca s parkingom odakle se pruža lijep pogled na jezero.
  • ANANURI CASTLE – jedna od najpoznatijih atrakcija na ovoj cesti. Stara utvrda datira iz 13. stoljeća.
Kazbegi

Kazbegi

  • PASANAURI  – kažu da je ovo mjesto rođenja gruzijskog specijaliteta – khinkali. Pa možete stati u neki od restorana na ručak. Tu se nalazi i groblje starinskih automobilu – čovjek je u dvorištu skupio neke stare aute i sada radi biznis od toga, mi smo odlučili preskočiti, ali tko voli…
  • TRAVERTINE MINERAL SPRINGS – Tek što izađete iz tunela nakon Gudaurija, vidjet ćete veliko brdo obojeno duginim bojama. Sedimentna stijena formirana od karbonatnih minerala i mjehurića geotermalnih vrućih izvora ispod površine. Žive boje na stijeni rezultat su različitih mineralnih naslaga.
  • SPOMENIK PRIJATELJSTVA GRUZIJE I RUSIJE iz 1983. godine
  • KAMENE GLAVE U SNO – kratko skretanje s ceste i prije nego stignete u mjesto Sno primijetiti ćete ogromne kamene glave, slične kao one na Uskršnjem otoku. Svaki od njih nosi profil jednog od najomiljenijih gruzijskih nacionalnih pjesnika, a djelo su lokalnog umjetnika Meraba Piranishvilija koji ih želi izraditi ukupno 500.
  • KAZBEGI – mjesto se zapravo zove Stepantsminda. Grad nema neke posebne atrakcije ali je simpatično prozujati ulicama, možda nešto pojesti, ili pak se čak smjestiti ovdje ako se planirate duže zadržati na ovom području.
  • GERGETI TRINITY CHURCH – Crkva svetog Trojstva izgrađena je u 14. stoljeću i smjestila se podno planine Kazbek na visini od 2170m. Da bi stigli do crkve možete pješke i trebati će vam nekih sat i pol penjanja, a od 2018. godine asfaltirali su cestu pa možete gore i autom.
Kazbegi

Kazbegi

  • JUTA – Ovo je idealno područje ako volite planinarnje i prirodu. Juta je maleno selo sa samo nekoliko kuća udaljeno oko 30 minuta od Kazbegija. 30-minutno pješačenje uz strmo brdo vodi vas u bujnu, zelenu dolinu s pogledom na više masivnih granitnih vrhova.
  • DARIALI – posljednje mjesto u Gruziji, na samoj granici s Rusijom. Ovdje se smjestio i prekrasan istoimeni samostan.
  • VODOPAD GVELETI – nedaleko od samostana Dariali nalazi se kanjon s kratkim pješačenjem do velikog vodopada. Da biste došli do parkirališta trebat će vam 4×4 ili uzeti taksi. 
Kazbegi

Kazbegi

IMERETI REGIJA

  • KUTAISI – ako ste u Gruziju letjeli wizzairom onda ste sletjeli u Kutaisi pa će vam to biti početna točka. Grad se smjestio uz rijeku Rioni preko koje ide poznati most pod nazivom White Bridge. Nemojte zaobići glavni trg s fontanom u središtu, žičaru ili pak Bagrati katedralu.
  • GELATI SAMOSTAN – Samostan se smjestio nekih 11 kilometara od grada Kutaisi. Utemeljio ga je David Graditelj 1106. godine, a danas je uvršten na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine.
Gelati monastery

Gelati monastery

  • PROMETEJEVA ŠPILJA – Špilja  je dugačka 11km i ima 22 dvorane, a posjetitelji mogu proći 1800m i 6 dvorana na cca 80m ispod zemlje
  • ŠPILJA SATAPLIA – Špilja Sataplia dio je strogog prirodnog rezervata Sataplia koji se nalazi 9 km od Tskaltuba. Poznata je po otiscima stopala dinosaura pronađenim na ovom području. Ovdje možete organizirati kampiranje, foto ture, promatranje ptica, ekološko-edukativne ture.
  • OKATSE KANJON – Do kanjona vodi šetnica od visitor centra nekih 2,5km kroz šumu, a onda dio kroz sam kanjon. Taj dio šetnice je dugačak 780m, na kraju se nalazi vidikovac, mala napomena da je kanjon na nekim mjestima dubok i do 100m i da ov ašetnica možda nije za one koji se boje visina. Na kraju šetnice imate opciju da se vratite pješke do visitor centra, cca 3km (uzbrdo) ili možete uzeti 4×4 taxi, voxači već čekaju i spremni su se cjenkati za cijenu. Ukoliko se odlučite vratiti taksijem, pitajte ostale turiste pa pokušajte podijeliti taksi s nekim jer time dijelite i troškove.
Okatse kanjon

Okatse kanjon

  • KINCHKHA VODOPAD – Spomenik prirode, trostepena kaskada vodopada nalazi se u dolini Satsiskvilo. Gornje dvije etape su na desnoj pritoci rijeke Satsiskvilo, visina prvog vodopada je oko 25 m, a drugi vodopad se penje na 70 m. Potočni tok povezan s rijekom Satsiskvilo formira treći stupanj visok 35 metara. Nalazi se u općini Khoni, u selu Kinchka, na 843 metra nadmorske visine. Napomena: još ga zovu i Okatse slap, na Google maps je označeno parkiralište međutim samo nastavite put dalje dok stvarno ne stignete do uređenog parkirališta.
  • TSKALTUBO – Nekih 20min vožnje od aerodroma Kutaisi nalazi se mjesto Tskaltubo. Grad je poznat po svojim termalnim izvorima i ljekovitim mineralnim vodama. Tokom sovjetskog perioda ovo je bilo popularno turističko odredište, izgrađeni su ogromni hotelski kompleksi i wellness centri. Međutim, nakon raspada Sovjetskog saveza, turizam u ovom gradu je stao. Tskaltubo se trudi obnoviti svoju turističku privlačnost i ponovno privući posjetitelje. Mnogi turisti danas ovamo dolaze zbog ovih wellness lokacija u raspadajućem stanju. Bilo ih je 22, ogromni su, nalaze se sve oko centra grada. Neke su počeli obnavljati, a drugi su postali dio Urbex kulture. (Urbex je istraživanje napuštenih urbanih struktura ili pristupanje područjima koja su zatvorena za javnost).  Nakon neovisnosti Gruzije od Sovjetskog saveza, više od 200 000 ljudi pobjeglo je od sukoba u regiji Abhaziji. Većina njih završila je baš u ovim starim, ruševnim hotelima. Veći dio ljudi ovdje su bili privremeno smješteni, no mnoge obitelji još uvijek žive ovdje, već godinama… Pogledajte reportažu koju je napravio BBC o ovoj priči – LINK.
  • SUMPORNI BAZENI – Diljem Gruzije ima nekoliko prirodnih sumpornih izvora te su se stvorili prirodni bazeni. Na mnogim mjestima su te bazene uredili i pretvorili u prava mala kupališta no nekim mjestima su još uvijek izvorna. Mi smo se zaustavili na jednom takvom skroz prirodnom mjestu uz rijeku, nedaleko od Kutaisija – Dikhashkho gejzir je divlji izvor, a najbolje od svega, besplatan je i na našu sreću ovdje nije bilo žive duše.
Dikhashkho gejzir

Dikhashkho gejzir

  • KATSKHI PILLAR – mjesto je napušteno tijekom 16. stoljeća i sve do 1944. godine na vrhu nije bilo nikoga. Osim ruševina gore su našli i kostur posljednjeg stanovnika. Legenda kaže da su prvi redovnici vjerovali kako će ih život na stupu izolirati od mogućih iskušenja i približiti Bogu kroz molitvu te su ovdje stvorili svojevrsno duhovno utočište i posvetili se molitvi i meditaciji. Nako toga ovdje je živio samo jedan čovjek – preobraćeni bivši zatvorenik i redovnik Maxime Qavtaradze koji je odabrao život samoće i molitve. U ruševinu crkvice na vrhu stupa uselio je 1993. godine i tamo ostao 20 godina. Hranu su mu na stup slali sumješatni, a dvaput tjedno se spuštao dolje kako bi molio u kapelici podno stupa. Danas gore ne živi nitko, no crkvu redovito posjećuju redovnici po tankim željeznim ljestvama. Kažu da su gore bliže Bogu.
Katskhi pillar.

Katskhi pillar.

  • CHIATURA – nekada bio rudarski grad i krajem 80ih brojio je preko 30 000 stanovnika, dok je danas taj broj pao na 12 000. Rudari su koristili žičaru koja je povezivala rudnike s gradom, u ono vrijeme vrlo moderan transportni sustav. Nakon desetljeća rada, žičara više nije bila sigurna, zatvorili su je i tada je postala prava turistička atrakcija. Mnogi turisti dolaze vidjeti stare stanice u ruševnom stanju – Dark Tourism. Neka mjesta izgledaju kao savršeno mjesto za neku scenu horor filma. Prije par godina su krenuli u obnovu pa su neke od stanica modernizirane i opet u funkciji.

SHIDA KARTLI REGIJA

  • GORI – Grad je poznat  kao mjesto rođenja Josepha Stalina. U samom centru grada nalazi se muzej posvećen njegovom životu, a uz muzej je i replika njegove kuće.
  • UPLISTSIKHE – Ovo mjesto smo nazvali Gruzijska Kapadokija. Grad ukopan u stijene – naziv Uplistsikhe znači utvrđena pećina. Nalazište obuhvaća različite građevine, špilje, hramove, rezidencijalne i gospodarske prostorije te cisterne za vodu. Uplistsikhe je imalo važnu ulogu kao regionalni centar trgovine i religijskog kulta tijekom različitih povijesnih perioda. 
  • Na ovom području ima i nekoliko utvrda i samostana za one koje to zanima, kao što su: Surami Fortress, Kintsvisi samostan, Kvatakhevi samostan, Rkoni samostan itd.
Uplisthike

Uplisthike

KVEMO KARTLI REGIJA

  • DMANISI SIONI – Grad Dmanisi sastoji se od nekoliko dijelova, uključujući srednjovjekovni grad koji se sastoji od unutarnje tvrđave, te svjetovnih i vjerskih građevina. Ovdje su 2001. godine otkriveni dijelovi tijela drevnih ljudi zvanih Zezva i Mzia. Znanstvenici smatraju da su na ovim prostorima živjeli prije 1,8-1,6 milijuna godina i zato ih nazivaju “prvim Europljanima”.
  • DASHBASHI KANJON – Kroz kanjon prolazi pješačka staze, čija je dužina 1,8 km i za prolazak je potrebno prosječno sat vremena. Tu je i poznati Diamond Bridge, most prelazi preko kanjona, a u sredini se nalazi staklena zgrada u obliku dijamanta, a tu i je i zip line na biciklu.
  • ALGETI NACIONALNI PARK – Park se prostire na više od 6800 hektara i nalazi se na nadmorskoj visini od 1100-1950 m. Unutar parka pronaći ćete mnoge prekrasne doline i potoke, preko 1600 biljnih vrsta i više od 100 vrsta ptica, medvjede i vukove.

SAMTSKHE-JAVAKHETI REGIJA

  • PARAVANI – jezero je smješteno na vulkanskim planinama Javakheti, svojom je površinom najveće u Gruziji. Ovo mjesto je lijepo u svako godišnje doba. Posjetitelji ljeti uživaju u njezinoj slatkoj vodi, a zimi u zaleđenoj površini čija debljina doseže i do 80 centimetara te se može slobodno šetati.
  • BORJOMI – Borjomi je poznat po mineralnoj vodi, flaširanoj iz drevnih vulkanskih izvora, zatim kao lječilište, a još k tome je i blizu nacionalnom parku Borjomi-Kharagauli i skijaškom odmaralištu Bakuriani, te je kao takav popularno odredište za odmor gotovo 200 godina.
  • VARDZIA – pećinski kompleks, višekatni isklesani grad izgrađen oko hrama koji se nalazi u podnožju stijene. Postoji više od 600 soba smještenih na katovima, tu su i tuneli u zemlji, čija je glavna namjena bila opskrba grada vodom, 15 crkava, 28 podruma itd.
  • AKHALTSIKHE (RABATI) CASTLE – bio je jedan od najvažnijih obrambenih objekata u povijesti Gruzije
  • KHERTVISI CASTLE – svaki putnik će voljeti ovo mjesto, jer dvorac gleda na dvije prekrasne doline i prekrasan pogled oko njih.

SVANETI REGIJA

Svaneti je regija u zapadnom djelu Gruzije i to je dom Svan naroda čija se kultura i jezik razlikuju od ostatka Gruzije. Regija je poznata i po tzv. Svan tornjevima koji su se nekad koristili kao obrambeni objekti, zaštita od neprijatelja ali i prirodnih katastrofa. Svi tornjevi su jednaki, 5×5 i visine 25 metara, 3 do 5 razina, prozori samo na vrhu, a vrata su obično bila na većoj visini, trebale bi vam ljestve, koje se onda maknu kako neprijatelj ne bi mogao ući.

Svaneti

Svaneti

  • ZUGDIDI – Većina putnika na putu prema Svaneti gorju kratko se zaustavi u ovom gradu koji je najveći u ovoj regiji. Najviše zbog palače Dadiani.
  • ENGURI DAM – na putu prema Mestii prolazite pokraj Enguri brane, možete se zaustaviti i baciti pogled s parkirališta, a za one koje više zanima imaju nekoliko tura obilaska brane.
  • MESTIA – je simpatično mjesto gdje se većina putnika smjesti i odavde kreću na razne planinarske staze. Jedno od najuzbudljivijih planinarskih iskustava je uspon na vrh Tetnuldi, sa kojeg se pruža nestvaran pogled na cijelu regiju. Ako volite boraviti u prirodi, onda ovaj dio Gruzije nemojte nikako preskočiti. Simpatično je prošetati kroz mjesto koje okružuju Svan tornjevi ili možda sjesti u neki restoran i probati lokalnu kuhinju.
Mestia

Mestia

  • USHGULI – Kako bi stigli do ovog mjesta potrebno vam je 4×4 vozilo, ukoliko nemate takav auto, možete se u Mestiji dogovoriti za prijevoz.
  • MARTVILI KANJON – mnogi smatraju da je ovaj kanjon vrlo turistički i komercijaliziran, ali svejedno je divan. Imate kratku šetnicu uz kanjon, a uz dodatnu doplatu mogu vas provesti kroz kanjon u čamcu ili pak iznad kanjon ziplineom.

CRNO MORE

  • SHEKVETILI – Mjesto na obali Crnog mora gdje smo se zaustavili zbog jednog zanimljivog parka, Music park. Znači ovo je park glazbenika koji ima 35 statua poznatih glazbenika i kad im se približite oni počinju pjevati neku svoju poznatu pjesmu. Super sve osmišljeno i jednostavno vas vuče da prođete cijeli park. Možete uživati u prirodi i pjesmama poznatih izvođača kao što su Michael Jackson, Whitney Houston, 2Pac, Bob Marley ili Beatlesa.
@putoholicari Jeli ovo najbolji park na svijetu? 😁Nama je definitivno jedan od najboljih parkova koje smo vidjeli 😁 Znači ovo je park glazbenika u gradu Shekvetili u Gruziji koji ima 35 statua poznatih glazbenika i kad im se približite oni počinju pjevati neku svoju poznatu pjesmu 😁 Super sve osmišljeno i jednostavno vas vuče da prođete cijeli park. Možete uživati u prirodi i pjesmama poznatih izvođača kao što su Michael Jackson, Whitney Houston, 2Pac, Bob Marley ili Beatlesa. Kako vam se sviđa ova ideja? 🎼🎸🎷 #fyp #georgia #putoholicari #music #musicpark ♬ original sound – Putoholicari

  • BATUMI –  Najpoznatije ljetovalište na obali Crnog mora. Nakon pada Sovjetskoga saveza i nove administracije grad se počeo razvijati iz pomalo zabačenog grada u jedno od najživljih mjesta u Gruziji. Gradi se na sve strane, jako puno nebodera, grad je počeo sličiti Miamiju. 

Batumi 

  • Ali i Nino – najpoznatija atrakcija u gradu je skulptura muškarca i žene, oni su Ali i Nino. Ali je musliman iz Azerbajdžana, a Nino je kršćanska princeza iz Gruzije. Kipovi predstavljaju baš njih i njihovu ljubav koja se spojila i onda opet razdvojila. Kipovi se okreću cijeli dan, treba im 10min da naprave cijeli krug, a navečer ih osvijetle.
@putoholicari Evo nas kod najpoznatijeg mjesta u gradu Batumi ❤️ Ovo su Ali i Nino – simbol ljubavi i prijateljstva između različitih kultura i religija ❤️ Skulptura je postavljena 2010. i visoka je 8 metara, a predstavlja likove iz istoimenog romana, Nino je kršćanska princeza iz Gruzije, a Ali musliman iz Azerbajdžana. Ljubavna priča Ali & Nino završava tragično, a tako su prikazane i ove skulpture, približavaju se jedan drugome, i zatim opet razdvajaju, odnosno prođu jedno kroz drugo…. #fyp #georgia #alinino #putoholicari

  • Batumi bulevard – šetnica uz obalu dugačka 7km.
  • Stari dio grada je sačuvao svoju autentičnost, pogotovo samo središte s trgom pod nazivom Piazza.
  • Grad je prepun moderne arhitekture, sovjetskih mozaika i zanimljive ulične umjetničke scene.
  • Oko Batumija postoji mnogo vidikovaca s kojih se pruža pogled na grad, uključujući i s vrha tornja Chacha. U istočnim predgrađima nalaze se dvije male planine s kojih se pružaju prekrasni vidici. Prva, planina Anuria, dostupna je žičarom.
  • Na mnogim mjestima kao preporuka za posjetiti u gradu biti će akvarijum i delfinarijum, mi savjetujem da ga preskočite, ako se pitate zašto pročitajte OVO.
Batumi

Batumi

PLAN PUTA

Kako ćete isplanirati vaše putovanje kroz Gruziju ovisi o broju dana koje imate na raspolaganju te naravno o vašim preferencijama. Možda nekome pomogne u planiranju pa u nastavku možete vidjeti kako smo mi to napravili

  1. DAN – KUTAISI – sletjeli u Kutaisi, nismo mogli u smještaj pa smo prvo otišli do Prometejeve pećine, razgledali Kutaisi
  2. DAN – TBILISI – na putu do Tbilisija: Gelati samostan, Katskhi Pillar, Chiatura, Gori, Uplistsikhe
  3. DAN – TBILISI – Kazbegi regija
  4. DAN – TBILISI – cijeli dan razgledavanje grada Tbilisi
  5. DAN – BATUMI – na putu do Batumija: Mtskheta, sumporni bazeni, Shekvetili (Music Park)
  6. DAN – BATUMI – razgledavanje grada Batumi
  7. DAN – MESTIA – na putu do Mestije – Zugdidi, Enguri Dam, Mestia
  8. DAN – TSKALTUBO – na putu do Tskaltubo: Martvili kanjon, 
  9. DAN – TSKALTUBO – Kichkha slap, Okatse kanjon
  10. DAN – TSKALTUBO – put prema doma, grad je cca 20km od Kutaisi aerodroma

Na karti ispod možete vidjeti naš put kroz Gruziju, zvjezdice označavaju zanimljiva mjesta koja smo spomenuli ranije u ovom vodiču.

Ako misliš da je ovaj članak bio koristan i da su ti naši savjeti pomogli i uštedjeli nešto para i vremena slobodno nam plati pivu, popit ćemo je na nekom putovanju ili ako jednostavno želiš podržati naš rad, plati nam pivu –> OVDJE

Ako ste propustili naše Live priče s putovanja po Gruziji, možete ih još uvijek naći na našem instagramu pod sekcijom naglasci ili highlights

FOTOGALERIJA: