Jordan za početnike – Vodič za putovanje


Jordan je zemlja koja nikoga nije ostavila ravnodušnim, blizu je i jednostavna za organizaciju putovanja. Sigurno je mnogima od vas na listi želja vidjeti svjetsko čudo Petru, istraživati bespući pustinje Wadi Rum ili pak provjeriti kakav je to osjećaj plivati u moru u kojem ne možete potonuti. E pa ovaj vodič za putovanje će vam olakšati da što bolje i jeftinije organizirate sami putovanje u Jordan

Jordan odnosno Hašemitsko kraljestvo Jordan zemlja je u jugozapdanoj Aziji, a graniči sa Sirijom, Irakom, Saudijskom Arabijom, Izraelom i Palestinom. Ima izlaz na Crveno more i to samo 26km obale. Službeni jezik je arapski, a preko 90% stanovnika su muslimani. 

NOVAC/VALUTA

Valuta u Jordanu je jordanski dinar.

Banke, bankomate i mjenjačnice bez problema će te naći u Ammanu, Wadi Musi ili Aqabi. Izbjegavajte mijenjati novac u zračnoj luci jer tamo će vam biti najgori tečaj. Najprihvaćenija kartica je Visa, a slijedi MasterCard. Dosta stvari je moguće platiti karticom, čak i suvenire kod beduina na štandovima unutar Petre.

VIZA

Za ulazak u Jordan vam je potrebna viza, a ona se može dobiti i platiti na granici i cijena joj je 40JD. Najbolja opcija je Jordan PASS, koji možete kupiti online prije puta, a u koji je uključena viza, ulaznica za Petru i još 40 atrakcija diljem cijele zemlje. Ako letite za zračnu luku Aqaba onda vam viza nije potrebna za ulaz u Jordan.

JORDAN PASS

Jordan Pass je ultimativni paket za razgledavanje koji je posebno napravljen za posjetitelje Kraljevine Jordan. Jordan Pass daje mogućnost da maksimalno iskoristite svoje putovanje posjećujući glavne znamenitosti i atrakcije, a istovremeno štedite vrijeme, novac i trud i oslobađa vas od plaćanja turističke vize ako ostanete najmanje tri noći (4 dana).

Kad kupite Jordan Pass već ste unaprijed platili više od 40 atrakcija, a koje su to atrakcije možete vidjeti –> OVDJE. Na nekim mjestima automatski ulazite nakon pokazivanja Jordan pass, a na nekima će vam izdati ulaznicu. Jordan pass možete isprintati ili imati na mobitelu.

Jordan Pass vrijedi za korištenje unutar 12 mjeseci od datuma kupnje, ali će automatski isteći nakon 2 tjedna od prvog skeniranja u prvoj turističkoj atrakciji.

Dolazi u tri kategorije. Paket koji odaberete ovisi o broju dana koje želite provesti istražujući Petru.

  • Jordan Wanderer – Cijena 70 JOD – jedan ulaz u Petru
  • Jordan Explorer – Cijena 75 JOD – dva ulaza u Petru
  • Jordan Expert – Cijena 80 JOD – tri ulaza u Petru

u postupku kupovine Jordan pass ponuditi će vam i mjesto krštenja Isus (Bethany Beyond the Jordan), po jeftinijoj cijeni (8 JOD) i mogućnost rezervacije vožnje vlakom (Train ride Adventure – Journey through 1916.), atrakcije gdje se ukrcate na vlak zajedno s Osmanskim vojnicima i krećete na putovanje u povijest, napast će vas Beduini itd.

Jordan Pass možete kupiti  —> OVDJE 

INTERNET I SIM KARTICA

Lokalnu sim karticu možete kupiti odmah u zračnoj luci u Ammanu ili u gradu. U Jordanu postoje 3 operatera mobilnog interneta: Umniah, Zain i Orange. Mi smo uzeli Orange koji ima najbolju pokrivenost, a 20 GB interneta smo platiti cca 20€. Da biste dobili lokalnu sim karticu u Jordanu, trebat će vam dvije stvari – otključan mobilni telefon i putovnica.

Tip: Uzmite samo jednu karticu i sherajte internet na drugi mobitel i tako uštedite.

E-Sim kartica

Ako vaš mobitel ima mogućnost za E-SIM opciju, možete prije puta kupiti neki od paketa koje nudi Airalo. Ovo je mrvicu skuplja opcija, ali ako se ne želite zezati s kupnjom lokalne sim kartice na licu mjesta ovo je isto super stvar. Znači samo instalirate aplikaciju, kupite neki od paketa za Jordan, posložite postavke i vaš mobitel s internetom je spreman za korištenje, skroz jednostavno. Ako želite popust od 3$ na vašu prvi kupnju prilikom registracije na Airalo unesite kod PUTOHO1098. 

OSIGURANJE

Putno osiguranje – bez putnog osiguranja se ne odlazi na put, mi koristimo godišnje putno osiguranje od Wiener osiguranja. Jednom ili dva puta godišnje bude akcija za ovu vrstu osiguranja koje vrijedi godinu dana za neograničen broj putovanja i tada cijena bude cca 35€.

VRIJEME

Jordan možete posjetiti tijekom cijele godine, a najbolje vrijeme uvelike ovisi o vrsti aktivnosti koje tražite. Važno je znati da je zemlja možda mala, ali zbog svoje topografije možete očekivati različite vremenske uvjete diljem zemlje. To znači da možete doživjeti prohladne dane u Ammanu, ali istovremeno se možete kupati na Mrtvom moru ili sunčati u Aqabi.

  • Proljeće (ožujak-svibanj) je jedna je od najboljih opcija za posjet Jordanu. Vrijeme je već ugodno na nekih 20 stupnjeva s puno sunca, što je savršeno za planinarenje i razgledavanje. Proljeće je zaista čarobno jer je cijela zemlja prekrivena poljskim cvijećem, čak i pustinja.
  • Ljeto (lipanj-kolovoz) u Jordanu je ludo vruće i suho, temperatura se lako može popesti i do 40 stupnjeva. Ovaj period se zbog velikih vrućina baš ne preporučuje, osim ako želite većinu vremena provesti uz neki bazen.
  • Jesen (rujan-studeni) može biti još jedno odlično vrijeme za posjet jer temperatura počinje padati sredinom rujna. 
  • Zima (prosinac-veljača) je općenito kratka i hladna. Temperatura u okolici Ammana i u Petri često bude ispod 10C, a ponekad bude i oko nule, dok su temperature oko Aqabe i dalje proljetne. U ovom periodu ćete naći najjeftinije aviokarte, najjeftiniji smještaj i bit će najmanje turista pa i ovaj period može biti dobar izbor za vas.

KAKO DOĆI DO JORDANA?

Najjeftinije aviokarte za Jordan se mogu kupiti iz Beča, Budimpešte ili Venecije, pogotovo izvan sezone kada karte s najmanjom prtljagom možete kupiti ponekad za samo 30€. Mi smo kombinirali let Ryanaira za Amman iz Beča, a povratak iz Eilata u Izraelu s Wizzairom. Umjesto Eilata možete uzeti let iz Aqabe ako vam se ne prelazi granica. Ovo je super kombinacija za roadtripanje da se opet ne morate vraćati za Amman, pogotovo ako ste ograničeni s vremenom, ako niste onda fino napravite kružnu turu. Najbolja tražilica za traženje jeftinih letova je skyscanner.net koju možete koristiti za sve svoje letove.

KAKO SE KRETATI PO JORDANU

Rentacar

Jordan je stvoren za roadtripanje i ovo je najbolja opcija da doživite zemlju u pravom smislu. Ceste su relativno dobre s hrpom ležećih policajaca pa treba paziti na njih.

Mi smo auto rentali u Monte Carlo Car Rental. Uzmite u obzir ako auto uzmete u jednom gradu, a vraćate u drugi da ćete morati platiti one way fee. Međunarodna vozačka nije potrebna. Cijena goriva kad smo mi bili se kretala oko 1.20€, mi smo za 7 dana potrošili 70€ na gorivo.

Autobus

Druga opcija je turistički autobus. Jordan Express Tourist Transportation Company (JETT) upravlja mnogim turističkim autobusima diljem zemlje. Imaju fiksni raspored i ne staju na putu. Rute koje se nude možete vidjeti –> OVDJE

SMJEŠTAJ

Većinu smještaja na ovom putovanju smo uzeli preko Lock Trip tražilice koji je bio jeftiniji od Bookinga u većini slučajeva. Naravno kod traženja smještaja bacite oko i na Booking i Airbnb i usporedite cijene te odaberite ono što vam najbolje odgovara. Za popust na prvi booking na Lock Tripu prilikom registracije ukucaj ovaj kod – 8FIUY

Cijene noćenja za dvije osobe se kreću oko 50€, a kupole u Wadi Rum između 100-200€ (uključena večera i doručak). Naravno ove cijene ovise o sezoni i vrsti smještaja. Mi smo uzimali smještaj koji ima uključen doručak, pa smo praktički jeli još samo navečer.

HRANA

Jordanska kuhinja slična je kuhinji drugih zemalja Bliskog istoka, poput Egipta i Libanona. Prosječno bi obrok za dvije osobe plaćali između 17-20€

Mansaf – Nacionalno jelo Jordana. Ovo jelo se često poslužuje na velikom pladnju, namijenjeno je dijeljenju i jede se rukama. Obično se sastoji od kuhane janjetine koja se priprema u umaku od fermentiranog jogurta. Komadi mesa se zatim poslužuje preko riže, a ponekad i bulgara sa začinskim biljem.

Falafel – kuglice od mljevenog slanutka, mogu se poslužiti na sloju zelene salate s umacima ili zamotane u sendvič

Falafel + humus

Shawarma – zapravo slična doner kebabu

Maqluba – meso se kuha na dnu posude, pokriveno rižom i povrćem, kada je gotovo, posuda se preokrene na tanjuru.

Zarb – beduinski roštilj. Nastaje kopanjem jame, punjenjem užarenim ugljenom i ukopavanjem troslojne konstrukcije u jamu na nekoliko sati. Na konstrukciji će biti slojevi mesa (obično piletine i janjetine), povrća i riže.

Zarb

Mezze – svi znamo što znači meziti, e pa i u Jordanu meze. Znači, manja jela, uglavnom napravljena od povrća, kao što je humus (pasirani slanutak), moutabal (pečeni patlidžan koji se onda zgnječi i pomiješa s jogurtom, tahinijem, češnjakom i limunovim sokom), tabbouleh (salata od mljevenog peršina, rajčice, češnjaka i žitarica, prelivena limunovim sokom, soli i maslinovim uljem.), labneh (procijeđeni jogurt, koristi se kao namaz, okusom sličan kiselom vrhnju) itd.

Knafeh – Prhko zapečeno tijesto od griza ili vermicelli rezanaca pečeno i preliveno posebnim bijelim sirom. Nakon što dobije hrskavu zlatnosmeđu boju, okreće se i prelijeva posebnim sirupom te posipa pistcijom.

SIGURNOST

Mnogim ljudima na sam spomen neke arapske zemlje odmah prvo na pamet padne sigurnost. Kako je bilo puno pitanja u vezi sigurnosti moramo napomenuti da se Jordan u 2022. godini našao na trećem mjestu najsigurnijih arapskih zemalja. Ljudi su bili izuzetno ljubazni, nismo imali niti jednu neugodnu situciju niti smo se u bilo kojem trenutku osjećali nesigurno.

ŠTO POSJETITI U JORDANU

Amman

Amman je glavni grad Jordana. Vrlo moderan grad s mnogo drevnih ruševina pa je svakako zanimljivo mjesto za posjetiti. Nažalost, turisti ga često zanemaruju, ali vrijedi provesti barem jedan dan tamo.

Pogled na Amman

Posjet Citadeli, Herkulovom hramu i amfiteatru je must do (uključeno u Jordan pass, zajedno sa nekim muzejima unutar citadele i amfiteatra), a definitivno jedna od najboljih stvari koje možete učiniti u Ammanu je šetnja kroz bazar i kušanje lokane hrane. Souk Mango, Gold Souk i Souk El-Khodra tri su bazara koje možete posjetiti u downtown Ammanu svaki dan, a Jara Souk je jedan veliki buvljak koji radi samo petkom.

Hram sagrađen u čast Herakla

King Abdullah I džamija je zanimljiva za posjetiti, ulaznica se naplaćuje 2 JOD po osobi jer nije uključena u Jordan Pass. U samom centru grada pak se nalazi Al-Husseini Mosque, najstarija džamija u Ammanu. Rainbow street je postala popularna zbog šarenih kišobrana, a ovdje se nalaze i mnogi kafići, klubovi, restorani, življa je navečer nego kroz dan. U gradu imate i nekoliko muzeja: Royal Automobile Museum, Jordan Museum, Royal Tank Museum, Children`s Museum itd.

King Abdullah I džamija

Amman je jedan od najstarijih gradova na svijetu, a zanimljiva činjenica je da se nekad zvao Philadelphia. Izgrađen je na 7 brežuljaka ali se proširio na čak 19 brežuljaka i trenutačno broji stanovnika nešto više nego cijela Hrvatska. Promet u gradu je kaotičan pa ako imate renta car najbolje ga je ostaviti kod hotela i kroz grad koristiti Uber.

Amfiteatar u Ammanu

Jerash

Ovo mjesto nemojte nikako propustiti u Jordanu. Nekih 45 minute vožnje od Ammana i stižete u Jerash. Ruševine starog rimskog grada ilitiga Pompeji Bliskog istoka. Smatra se jednim od najvećih i najočuvanijih nalazišta rimske arhitekture u svijetu izvan Italije. Drevni grad Jerash stoljećima je bio skriven, zakopan pod pijeskom, a otkrio ga je 1806. godine njemački putnik Ulrich Jasper Sezzten. Iskapanja su počela 1925. i još uvijek traju. Ulaz u Jerash uključen je u Jordan pass.

Jerash

Jerash

Desert castle road

Cesta pustinjskih dvoraca je kružna tura na koju možete krenuti iz Ammana, Jeresha ili Madabe i dovoljno vam je pola dana da je prođete. Dvorci koje ćete vidjeti putem su: Al-Hallabat, Azraq, Amra, Al-Kharranah. Ulazi u dvorce uključeni su u Jordan pass.

King’s Highway

Za King’s Highway kažu da je najljepša cesta koju morate odvoziti u Jordanu. Nekada trgovački put, danas povezuje sjever zemlje s jugom. Ako radite kružni roadtrip onda je naša preporuka da npr. vozite u jednom smjeru po King’s highway, a u drugom smjeru po Dead sea highway.

Što vidjeti na put po King’s highway:

  • Madaba – King’s highway počinje na samom sjeveru Jordana, no većina putnika kreće od Ammana, nakon kojeg će vam prva stanica biti Madaba. Grad je poznat po prekrasnim, očuvanim mozaicima.
  • Umm Ar-Rasas – Ovo mjesto je korišteno u vojne svrhe, ali važno je jer se spominje i u Bibliji. Pod zaštitom je UNESCO-a i ulaz je uključen u Jordan pass.
  • Wadi Mujib Viewpoint  – Prekrasan vidikovac, na parkiralištu se možete zaustaviti, imate i mali kafić. Na Google maps vam je oznaka Grand Canyon viewpoint.
  • Dvorac Karak – Ostaci utvrde u istoimenom gradu su mješavina europskih, bizantskih i arapskih arhitektonskih stilova. I  pogled s dvorca je vrhunski. Ulaz u dvorac uključen je u Jordan pass.
  • Dana Biosphere Reserve –  Kao najveći rezervat u Jordanu, Wadi Dana svake godine postaje sve popularniji za turizam. U rezervatu postoji više od 1250 vrsta životinjskih vrsta, od kojih se do 25 smatra ugroženim. Najbolji način za istraživanje Wadi Dana je pješačenje jednom od popularnih staza: White Dome Trail, Wadi Dana Trail, Wadi Dathneh Trail i Wadi Ghwair Trail.
  • Dvorac Shobak  – također poznat kao Montreal, još je jedan križarski dvorac u tom području, koji je zasjenjen dvorcem Karak jer je Karak bio veći i važniji. Ulaz uključen u Jordan pass.

Ako se planirate zaustavljati na ovim mjestima onda preporučamo da krente u rano jutro da sve stignete ili pak podijelite na dva dana ako imate vremena.

King’s Highway

Mrtvo more

Plivanje odnosno plutanje u Mrtvom moru se ne propušta i baš je totalno čudan, ali kul osjećaj. Zbog visokog postotka saliniteta jednostavno ne možete potonuti i osjećat ćete se kao bova. Salinitet Mrtvog mora iznosi između 300 – 400 promila dok je u Jadranskom moru to oko 38 promila. Mrtvo more je zapravo jezero i najveća svjetska depresija i nalazi se oko 400 m ispod razine mora.

Na fotkama je divlja plaža i ovdje se možete kupati besplatno, dok ćete hotelske plaže ako tamo niste smješteni morati platiti od 25 eura na dalje (u cijenu uključeni ručnici i tuš). Preporučeno kupanje je oko 15 minuta i obavezno je poslije tuširanje, tako da ako idete na ovakvu divlju plažu obavezno uzmite vodu da isperete sol ili ako imate sreće, pojavit ce se lokalac sa “home made” tušom i to će vam naplatiti između 1€ do 3€ ovisno o vašim sposobnostima cjenkanja. 

Lokacija gdje smo se mi kupali —> MRTVO MORE

Petra – izgubljeni grad

Jedno od 7 čuda svijeta. Ovo mjesto zapadnom svijetu je otkriveno tek 1812., a postalo je ultra popularno nakon filma gdje je Indiana Jones tražio sveti gral. Puno ljudi kada vidi fotografiju Riznice misle da je to to od Petre, no nije niti približno. Koliko je ovo mjesto ogromno, govori činjenica da je površinom čak 4 puta veće od Manhattana u New Yorku. Na vrhuncu moći Nabatejaca, grad Petra je bio glavni grad i u njemu je živjelo oko 20.000 ljudi. Samo 15% mjesta istraženo je do danas pa tko zna kakve sve još tajne skriva.

Ovdje se bez brige možete zadržati dva dana, odnosno uzeti ulaznicu s dva ulaza i barem na kratko se prebaciti u ulogu istraživača Indiane Jones. Ako pak volite trailove, ovdje ih ima nekoliko pa slobodno onda uzmite još koji dan više. Za one pak koji nemaju dovoljno vremena, najbitnije stvari u Petri možete vidjeti u pola dana.

Monastery – Petra

Imate dvije opcije ulaska:

  • Glavni ulaz – od Visitor centra preko Riznice do Samostana morate proći oko 6km, sve je laganini dok ne dođete do stepenica njih 850. Glavni ulaz je fora jer tada imate taj doživljaj otkrivanja Riznice dok dođete do kraja Siq prolaza.
  • Stražnji ulaz – druga opcija je tzv. Stražnji ulaz ili čak od Male Petre krenuti pješke do Samostana i onda se istim onim stepenicama spustiti i polako do Riznice. Ova opcija je lakša jer se ne morate penjati stepenicama, ali duža. 

Između Petre i Male Petre voze shuttle busevi koji su besplatni, pa možete auto ostaviti na jednoj strani, proći pješke do druge i busom se vratiti do auta. Druga opcija vam je taksi.

Mi smo se odlučili za glavni ulaz i laganini krenuli u istraživanje. Odlučili smo proći svih 850 stepenica do Samostana, za taj dio nama je trebalo oko sat vremena. I vratili smo se natrag do glavnog ulaza. Zadržali smo se cijeli dan. Drugi dan smo autom otišli do Male Petre i razgledali, tu smo se zadržali oko sat vremena.

Glavni ulaz se otvara u 6 sati ujutro, mi smo stigli oko 8 i već je bilo dosta ljudi tamo (iako nije bila sezona). Službeno vrijeme zatvaranja je 16 sati u zimi, a po ljeti u 18 sati. 

Ako pak želite doživjeti Petru po noći imate opciju Petra by night svaki ponedjeljak, srijedu i četvrtak, i to se naravno dodatno doplaćuje. Iskustva su podijeljena, nekima se svidjelo jako, neki su ostali razočarani, tako da procijenite sami, mi nismo stigli.

Wadi Rum

Nakon Petre ovo je druga najposjećenija lokacija u Jordanu i ovo je najbliže što će te biti Marsu. Zbog svoje crvene boje i ogromnih stijena cijeli krajolik je sličan površini Marsa pa je ova pustinja postala pravi filmski set. Ovdje su snimani mnogi poznati filmovi kao što je: Star Wars, Aladin, Marsovac, Misija na Mars, Transformeri, Crveni planet, Posljednji dani na Marsu, Dina i mnogi drugi. U zadnjih par godina ovdje su postali ultra popularni kampovi s kupolama pa stvarno sve izgleda kao da ste na drugom planetu. Mi smo isprobali prekrasan Aladdin Camp u kojem možete spavati u kupolama, ali i u šatorima. Ako volite luksuzniji smještaj i imate malo veći budžet, spavanje u ovim kupolama će vam biti jedinstveno iskustvo.

Aladdin camp

Najpoznatiji izleti koje nudi svaki kamp je vožnja džipovima, i na taj način ćete proći zanimljive lokacije u pustinji, cijene za vožnju od 4h po pustinji su oko 85€ po džipu, pa ako nađete ekipu od 6 osoba s kojom ćete podijelite trošak, onda ne bude tako strašna cijena. Naravno možete birati i jeftinije solucije od 2 ili 3 sata vožnje ili još skuplju od 6h. Osim istraživanja pustinje džipom kampovi uglavnom nude: let balon, promatranje zvijezda, sand boarding, susret s beduinima itd.

Aladdin camp

Tehničke informacije:

  • kada stignete u Wadi Rum prvo se javite u Visitor centar gdje će vam za Jordan pass izdati ulaznice.
  • većina kampova ima neki parking gdje ćete ostaviti auto, a netko iz kampa će doći po vas da vas prebaci u pustinju
  • ima jako puno kampova, puno njih nudi ovakve kupole ili obične šatore, neki imaju instalirane klime na koje se griju, a u nekima budu grijalice ili samo deke, cijene su različite ovisno o sezoni 
  • sve izlete možete dogovoriti na licu mjesta unutar kampa

Mjesto krštenje Isusa i Mount Nebo 

Ovo su dvije najpoznatije biblijske lokacije koje smo posjetili u Jordanu. Mjesto krštenja Isusa i planina Nebo gdje je prema vjerovanju Mojsije ugledao Svetu zemlju i kasnije umro. Bili vjernici ili ne, super je zanimljivo posjetiti ove dvije povijesne lokacije.
  • Mjesto krštenja – rijeka Jordan godinama je mijenjala svoj tok pa se sada nalazi nekih stotinu metara niže od samog mjesta krštenja i tamo s jordanske strane možete promatrati krštenja vjernika na izraelskoj strani. Ulaznicu možete kupiti uz Jordan pass kao dodatnu opciju pa ispadne jeftinije nego na licu mjesta. Autom možete stići do visitor centra i onda vas mini busom prebace do samog mjesta krštenja. Tura je vođena, ne puste vas same jer je ovo vojno područje.

Mjesto krštenja

  • Planina Nebo – kad je lijepo vrijeme s planine možete vidjeti gradove Jeruzalem i Jerihon te Mrtvo more. Na vrhu se nalazi i stara bizantska crkva gdje možete vidjeti prekrasne mozaike ispod kojih su nađene grobnice. Ulaz nije uključen u Jordan pass već se naplaćuje 2,5€ po osobi.

Wadi Mujib

Ovaj uski riječni kanjon okružen visokim planinama nalazi se nedaleko od autoceste na Mrtvom moru. Ako ste u potrazi za avanturističkim danom, ovo je izvrsna lokacija da isprobate kanjoning i uronite u prirodu. Važno je napomenuti da je Wadi Mujib otvoren samo između travnja i listopada.

Aqaba

Obalni grad na Crvenom moru je savršeno mjesto ako želite naučiti roniti. Na svakom koraku imate škole gdje možete jeftino upisati tečaj ronjenja. Ako volite biti stacionirani na jednom mjestu nije vam predaleko ni Wadi Rum pustinja, a ni Petra pa bez brige možete napraviti ova dva najpoznatija izleta u Jordanu. 

RUTA

Ako planirate Jordan za neki produženi vikend onda je najbolje kombinirati Petru i Wadi Rum s nekim gradom u koji slijećete (Amman ili Aqaba), bez problema ugurate i Mrtvo more i/ili Wadi Mujib.

Jordan se lijepo može proći za 7 dana, a 10 bi bilo idealno. Ako pak imate više dana onda možete detaljnije proći ili pak povezati sa susjednim zemljama, najčešće se povezuje s Izraelom/Palestinom.

Naša ruta je bila sljedeća:

  1. DAN = Amman (noćenje)
  2. DAN = Jeresh – Bethany beyond the Jordan – Mrtvo more (noćenje)
  3. DAN = odvozili smo cestu uz obalu Mrtvog mora prema jugu i vratili se natrag – Planina Nebo – King’s Highway – Wadi Musa (noćenje) 
  4. DAN = Petra – Wadi Musa (noćenje)
  5. DAN = Little Petra – Wadi Rum (noćenje)
  6. DAN = Wadi Rum – Aqaba (noćenje)
  7. DAN = Aqaba – Eilat (noćenje)
  8. DAN = povratak doma iz Izraela

TROŠKOVI 

U nastavku su troškovi za nas dvoje, za 7 dana, za novogodišnji termin kad su avionske karte skuplje ali nije full sezona pa su i neke stvari jeftinije kao što je rentacar ili smještaj. Većinu ovih stavki smo objasnili u tekstu iznad.

  • AVION = 240€‎
  • AUTO = 100€‎
  • GORIVO = 70€‎
  • SMJEŠTAJ = 310€‎
  • JORDAN PASS = 200€‎
  • ULAZNICE = 10€‎
  • TURA WADI RUM = 80€‎
  • SIM KARTICA = 20€‎
  • UBER = 10€‎
  • DUĆAN = 40€‎
  • SUVENIRI = 25€‎
  • HRANA = 70€‎

Ukupni troškovi za jednu osobu za naše putovanje je bilo cca 600€‎. Ovo su putovanja u samostalnom aranžmanu i svatko će potrošiti drugačije. Netko će spavati u skupljem, a netko jeftinijem hotelu, netko će se hraniti u restoranu tri puta dnevno, a netko jednom ili možda niti jednom tako da troškovi mogu varirati za svakog drugačije.

Ako misliš da je ovaj članak bio koristan i da su ti naši savjeti pomogli i uštedjeli nešto para slobodno nam plati pivu, popit ćemo je na nekom putovanju 🙂 –> OVDJE

Ako ste propustili naše Live priče s putovanja po Jordanu, možete ih još uvijek naći na našem instagramu