Crna Gora za početnike – Vodič za putovanje


Dobrodošli u Crnu Goru – malu, ali predivnu zemlju na Balkanu koja je sve popularnija destinacija među putnicima.

Sa spektakularnim planinama, prekrasnim plažama, bogatom kulturom i tradicijom, kao i ukusnom hranom i pićem, Crna Gora nudi mnogo razloga za posjetu. Bez obzira na to da li ste avanturistički nastrojeni ili preferirate opuštajući odmor, ova zemlja će vas oduševiti svojim ljepotama i aktivnostima koje nudi. Saznajte više o tome zašto bi Crna Gora mogla biti vaša sljedeća destinacija za putovanje u ovom vodiču koji će vam olakšati organizaciju putovanja.

NOVAC/VALUTA

U Crnoj Gori je valuta Euro € tako da nikakvih problema oko mijenjanja novaca nećete imati. Isto tako kreditne kartice bez problema možete koristiti u većini mjesta.

Video s našeg putovanja u Crnu Goru:

ULAZAK U ZEMLJU

 Hrvatski državljani mogu prelaziti državnu granicu Crne Gore i s osobnom iskaznicom.

INTERNET I SIM KARTICA

Cijena lokalne sim kartice je 10€ – neograničeni internet – možete kupiti na benzinskim crpkama ili trafikama. Možete birati između T-mobile, M-Tel i Telenor. Svi oni nude slično za istu cijenu. Mi smo uzeli T-mobile karticu koja je funkcionirala super.

Tip: Uzmite samo jednu karticu i sherajte internet na drugi mobitel i tako uštedite.

Ukoliko ne želite kupovati karticu druga opcija vam je free wifi gdje ga ima, u tom slučaju nemojte zaboraviti isključiti roaming ako dolazite iz EU područja. Ako pak dolazite iz: Albanije, BIH, Makedonije, Srbije ili Kosova, odnosno imate karticu iz tih država onda ta kartica radi normalno. Isto vrijedi ako ste npr. kupili karticu u Crnoj Gori možete je koristiti u prethodno spomenutim državama.

OSIGURANJE

Putno osiguranje – bez putnog osiguranja se ne odlazi na put, mi koristimo godišnje putno osiguranje od Wiener osiguranja. Jednom ili dva puta godišnje bude akcija za ovu vrstu osiguranja koje vrijedi godinu dana za neograničen broj putovanja i tada cijena bude cca 35€.

KAKO DOĆI DO CRNE GORE?

Ako nećete koristiti svoj automobil onda je najbolja opcija let Ryanaira iz Zagreba za Podgoricu. Mi smo platili aviokartu u jednom smjeru 20€ s uključene dvije ručne prtljage. (Imajte na umu da su takve cijene većinom izvan sezone). Ali evo i primjer jeftine cijene aviokarte početkom 6. mjeseca ako se karta kupi dva mjeseca prije.

primjer jeftine Ryanair aviokarte ako se na vrijeme kupi

Ako ćete koristiti svoj automobil, ruta koja vam je najbolja s obzirom na vašu polaznu lokaciju i koliko će vam biti troškovi za takav put, možete provjeriti na web stranici Viamichelin.

RENTACAR

Ako ćete doletjeti u Podgoricu onda vam je najbolja opcija rentanje auta. Mi smo auto rentali u MTL Rent a Car Montenegro – najmanji auto možete rentati već od 18€ dnevno.

Za gorivo, za 7 dana smo potrošili cca 140€ (prosli smo oko 1000km jer smo išli i u Albaniju). Parkinzi su na nekim mjestima bili besplatni, negdje smo plaćali uglavnom 0,50€ po satu. Platili smo i tunelarinu 2,50€ na potezu Virpazar – Bar.

Neka naša ruta je bila otprilike ovako:

Podgorica – Cetinje – Nacionalni park Lovćen – Kotor – Perast – Herceg Novi – Tivat – Budva – Rijeka Crnojevića – Virpazar – Bar – Ulcinj – Albanija – Podgorica – Ostrog

SMJEŠTAJ

Većinu smještaja na ovom putovanju smo uzeli preko Lock Trip tražilice koji je bio jeftiniji od Bookinga u većini slučajeva. Naravno kod traženja smještaja bacite oko i na Booking i Airbnb i usporedite cijene te odaberite ono što vam najbolje odgovara. Za popust na prvi booking na Lock Tripu prilikom registracije ukucaj ovaj kod – 8FIUY

HRANA

U gastronomiji Crne Gore primjećuje se utjecaj susjednih zemalja, pa će te na meniju pronaći i ćevape, sarme, bureke, fritule koje oni nazivaju friganice, a kako je to mediteranske zemlja tu su naravno i specijaliteti od ribe i morskih plodova. 

Najpoznatiji proizvod je vjerojatno Njegoški pršut. Kačamak pak je poznati crnogorski specijalitet napravljen od kukuruznog brašna, često se služi sa prilozima poput sira, svinjske masti, slanine, čvaraka, povrća, kiselog mleka, šećera ili kajmaka.

Od pića, kao i u cijelom balkanskom kraju, pije se rakija. Zemlja je poznata i po crnom vinu, svi ste sigurno čuli za Vranac. Isto tako moramo spomenuti poznato crnogorsko pivo, pivovara datira iz kasnih 1800-ih, kada je jedan mještanin zatražio dozvolu od kralja Nikole da otvori prvu tvornicu za proizvodnju piva u Nikšiću i tako je nastalo poznato Nikšičko pivo.

Ćevapi u restoranu Desteka – Podgorica

ŠTO POSJETITI U CRNOJ GORI

PODGORICA

Podgorica je u vrijeme II. svjetskog rata nekoliko puta sravnata sa zemljom zbog čega nema puno povijesnih znamenitosti u samom gradu. Nakon rata proglašena je Republika Crna Gora, a glavni grad Podgorica tada je nosio naziv Titograd. Sadašnji naziv grada vraćen je 1992. godine

  • Nismo se predugo zadržali u samom gradu jer okolica nudi više zanimljivosti nego sam grad. Vjerujem da je u Podgorici interesantnije u vrijeme nekih manifestacija kao što su: Podgoričko kulturno ljeto, Underhill fest, Ex Yu fest, DEUS itd.
  • Park Đorđa Balaševića – U parku je posađeno 68 sadnica drveća, svaka sadnica za jednu godinu života Đorđe Balaševića, a sve posađene vrste opjevane su u njegovim pjesmama. Simbolično, kao u Balaševićevoj pjesmi “Na dan kad sam rođen, tu je posađen orah” na njegov rođendan u parku je posađen orah. U parku možete vidjeti i 11 tabli sa stihovima iz Đoletovih pjesama i citatima iz njegovih knjiga koji će podsjećati “neke nove ali i stare klince” na njegove pjesme

  • Niagarini slapovi – Nekih 8km iz grada i stižete do slapova Niagare, ali crnogorskih. Mirno mjesto za odmor uz rijeku i slpove, ovdje se nalazi i istoimeni restoran pa možete usput nešto pojesti/popiti.

U Podgorici smo fino i jeftino jeli u restoranu Desetka. Restoran se nalazi u blizini Đorđe Balašević parka

Manastir Ostrog – jedan je od najpoznatijih pravoslavnih svetišta i samostana u Crnoj Gori. Osnovao ga je pravoslavni svetac sv. Vasilije Ostroški kojemu se danas svi dolaze pokloniti i moliti u ovu crkvu gdje se čuvaju njegovi mošti (relikvije). Samostan se smjsetio u stijeni na 900 metara nadmorske visine između Podgorice i Nikšića.

Manastir Ostrog 

Manastir Ostrog 

Manastir Ostrog 

SKADARSKO JEZERO

Ukoliko ste ljubitelj prirode ovo mjesto će vas oduševiti svojim brojnim biljnim i životinjskim vrstama koje se tu mogu naći. Naime, nacionalni park Skadarsko jezero, jedno je od najvažnijih područja za očuvanje biološke raznovrsnosti u Crnoj Gori.

Skadarsko jezero

Vidikovac Pavlova strana – nema samo Amerika Horseshoe bend, ima ga i Crna Gora. Vidikovac Pavlova strana je jedno od najljepših mjesta na Skadarskom jezeru. Crnogorski Horseshoe Bend je poznat po svom nazivu koji je dobio zbog svojeg karakterističnog oblika koji podsjeća na potkovu. Ovo mjesto pruža spektakularan pogled na okolne planine i kristalno čisto jezero i predivne pejzaže. 

Vidikovac Pavlova strana

Vidikovac Pavlova strana

Vidikovac Pavlova strana

Vidikovac Pavlova strana

Vidikovac Macalov brijeg – Ovo mjesto se može pohvaliti s jednim od najljepših pogleda u Crnoj Gori. Kafić Macalov brijeg je idealno mjesto da malo odmorite uz cestu. S TOP pogledom na Skadarsko jezero ovo mjesto nemojte propustiti i obavezno naručite odličan domaći sok od nara.

Macalov Brijeg

Macalov Brijeg

Rijeka Crnojevića – ovdje možete rentati motorni čamac i napraviti turu po jezeru. Cijena za vožnju od nekih 45 minuta je 30€ + ulaznica za nacionalni park. Cijena vožnje nije po osobi, nego za cijeli čamac, pa ako vas je više bude to baš okej cijena. Jezero je raj za ljubitelje prirode, ptica, a poznato je i po mnogobrojnim lopočima koji se zazelene oko svibnja baš na ovom području jezera.

Vožnja Skadarskim jezerom

Vožnja Skadarskim jezerom

Vožnja Skadarskim jezerom

Vožnja Skadarskim jezerom

Vožnja Skadarskim jezerom

Virpazar – malo slikovito mjesto smješteno na obali Skadarskog jezera poznato je po svojoj bogatoj kulturnoj i povijesnoj baštini, ali i kao ulazna točka u nacionalni park Skadarsko jezero. Jedna od najpoznatijih atrakcija je tvrđava Besac. Smještena na brdu iznad sela, datira još iz 16. stoljeća i predstavlja kulturno-povijesni spomenik od velike važnosti. Tvrđava Besac je bila dio obrambenog sustava koji je čuvao pristup Skadarskom jezeru i predstavljala je ključnu točku u zaštiti od invazija. U restoranu na vrhu tvrđave obavezno naručite crnogorske palačinke i uživajte u pogledu.

Pogled sa tvrđave Besac

Crnogorske palačinke

NACIONALNI PARK LOVĆEN

Autom smo odlučili krenuti iz Podgorice prema obali i to preko nacionalnog parka Lovćen. Ulaznicu smo platili 2€ po osobi. Prije nego stignete do nacionalnog parka vrijedi se zaustaviti u Lipskoj pećini.

  • Cetinje – tijekom vladavine dinastije Petrović-Njegoš ovaj grad je bio prijestlonica Crne Gore i zbog toga je bogat povijesnim znamenitostima i zanimljivim muzejima.
  • Mauzolej Petra II Petrovića Njegoša – ulaz 8€, mauzolej je izgrađen prema ideji Ivana Meštrovića, a do njega vodi 461 stepenica.

Mauzolej Petra II Petrovića NjegošaMauzolej Petra II Petrovića Njegoša

BOKA KOTORSKA

Boka Kotorska je uvrštena u UNESCO-vu listu svjetske prirodne i kulturne baštine, zbog svoje iznimne ljepote, bogate povijesti i kulturnog naslijeđa.

Spustili smo se cestom od Lovćena do Kotora, cesta je must do i to baš u tom smjeru. Na cesti će vas dočekati jedan od najljepših i najfotogeničnijh pogleda na Mediteranu. Tu su i kotorske serpentine preko kojih se treba spustiti do grada, a realno većinu puta ima mjesta za jedan auto pa molite Boga da vam u suprotnom smjeru ide što manje vozila.

Pogled na Boku Kotorsku

Pogled na Boku Kotorsku

KOTOR

Kotor je najpoznatiji grad u Boki i privlači brojne turiste svojom dobro očuvanom starom gradskom jezgrom. Unutar zidina starog grada nalazi se labirint uskih ulica, trgova, crkvi i palača, koji svjedoče o bogatoj povijesti ovog područja. Kotor je također poznat po Katedrali sv. Tripuna, koja je zaštitni simbol grada.

Kad ste u Kotoru obavezno se morate popesti do tvrđave sv. Ivana, samo uzmite u obzir da do gore morate proći 1400 stepenica, al na kraju će vas dočekati prekrasn pogled na grad i cijeli zaljev.

U Kotoru smo fino i jeftino jeli u restoranu Taraca

Pogled s tvrđave sv. Ivana – Kotor

Kotor

Kotor

Taraca restoran – Kotor

PERAST

Perast je mala ribarska luka koja se nalazi oko 12 kilometara od Kotora. Ovo pitoreskno mjesto je nekada bio jedan od najvažnijih pomorskih gradova u Crnoj Gori tijekom 17. i 18. stoljeća. Mještani Perasta su bili poznati kao vrsni pomorci i brodovlasnici, a njihovi brodovi su plovili širom Mediterana. Danas je jedna od najomiljenijih turističkih destinacija u Crnoj Gori i obavezna točka zaustavljanja u Boki Kotarskoj.

Perast

Perast

Otok Gospa od Škrpjela

Otok Gospa od Škrpjela nalazi se u Kotorskom zaljevu u neposrednoj blizini prekrasnog grada Perasta. Legenda kaže da je ovaj umjetni otok stvoren nakon što su braća ribari iz Perasta pronašli ikonu Bogorodice na stijeni u moru. Ribari su nakon pronalaska ikone počeli polagati kamenje i olupine brodova oko stijene kako bi stvorili maleni otok na kojem će moći sagraditi crkvu u čast Bogorodici. Slika je pronađena 22.7. i svake godine na taj dan brodicama dolaze do otoka i bacaju kamenje kako bi se otočić proširio, tzv. Fašinada. Od grada Perast do otoka vam treba nekih 5 minuta vožnje čamcem. 

Pokraj se nalazi prirodni otok Sveti Đorđe na kojem se nalazi groblje gdje su nekad pokapali plemstvo iz Perasta, a tu je danas benediktinski samostan iz 12.st koji je u funkciji kroz 7. i 8. mjesec.

Gospa od Škrpjela

Gospa od Škrpjela

Pogled na Gospu od Škrpjela

HERCEG NOVI

Ako u Crnu Goru ulazite iz Hrvatske, prvi grad biti će vam Herceg Novi. Na brdu iznad luke smjestio se Stari grad iz 14. stoljeća, a tu su još tvrđava Forte Mare, Španjola te Kanli Kula. Osim bogate povijesti, možete prošetati promenadom 5 danica, ili kao mi zaviriti u vinariju Savina (za degustaciju se morate najaviti).

Herceg Novi – pogled sa vinarije Savina

TIVAT

Na drugu stranu zaljeva se možete prebaciti i trajektom na liniji Kamenari-Lepetani, plovi svakih 15 minuta. 

Tivat je jedno od najmodernijih turističkih odredišta u Boki Kotorskoj. Ima prekrasnu marinu, Porto Montenegro, koja je postala omiljeno odredište luksuznih jahti i glisera. 

U Tivatu smo fino jeli u restoranu Big Ben

Tivat

LUŠTICA

Uvala Luštica je poznata po svojoj netaknutoj prirodi i ljepoti. Okružena je gustom mediteranskom vegetacijom, kao što su borove šume i maslinici. Ovdje možete pronaći prekrasne plaže koje su često manje prometne u usporedbi s drugim popularnim plažama u Crnoj Gori.

Blue Cave – Plava pećina jedan je od najpoznatijih prirodnih ljepota ove zemlje. Nalazi se na poluotoku Luštica, u blizini uvale Žanji, a pristup je moguć samo brodom.

BUDVA

Glavna atrakcija Budve je njezina stara gradska jezgra, koja je okružena srednjovjekovnim zidinama. Stari grad je labirint uskih ulica, trgova i starih građevina koje odišu poviješću. Najpoznatija plaža je Mogren, podijeljena na dvije male uvale, još neke poznate plaže su: Slovenska plaža, Jaz, Bečići, Miločer, Kamenovo.

Grad je poznat po svojim brojnim klubovima, barovima i diskotekama koji privlače posjetitelje iz cijelog svijeta. Tijekom ljetnih mjeseci, Budva postaje središte noćnog života na Crnogorskom primorju, s mnogim glazbenim festivalima i koncertima koji se održavaju na otvorenom.

Budva – plaža

SVETI STEFAN

Nekad je ovo bilo jedno od najluksuznijh ljetovališta na Jadranu, gdje je jedna noć koštala i do 6000 eura. Na otoku su ljetovale poznate zvijezde kao što je Silvestar Stalone, Kirk Douglas ili Sofia Loren. Danas je vlasnik poznati lanac hotela Aman Resort ali sve je jos uvijek zatvoreno zbog nekih pravnih tužbi i nesuglasica.

 

Sveti Stefan 

 
BAR

Grad Bar kombinacija je bogate povijesti, prelijepih plaža, pomorskog šarma i prirodnih ljepota. Jedna od najznačajnijih atrakcija je Stari grad Bar, koji datira još iz antičkog perioda. U okviru Starog grada nalaze se ostaci drevnih crkava, tvrđava i uskih ulica koje vode do vidikovaca s kojih se pruža panoramski pogled na grad i okolinu. Tu se nalazi i jedna od najdužih pješčanih plaža na Jadranu, poznata kao plaža Sutomore.

Stara maslina – u selu Mirovica, u blizini grada Bara nalazi se stara maslina za koju se smatra da je stara preko 2.000 godina, što je čini jednom od najstarijih živih organizama u Europi. Prema legendi, maslina je preživjela mnoge prirodne katastrofe i povijesne događaje, uključujući i napade iz vremena Osmanlija.

Stara maslina

ULCINJ

Ulcinj je najjužniji grad Crne Gore, na samoj granici s Albanijom. Grad ima značajnu albansku zajednicu, što doprinosi bogatstvu kulture, jezika i tradicija. Također je jedno od rijetkih mjesta u Crnoj Gori koje ima većinsko muslimansko stanovništvo. Utjecaj susjedne Albanije se uvelike vidi u arhitekturi i kulturi, a to ćete primijetiti u bilo kojem kafiću ili trgovini gdje će vas prvo pozdraviti na albanskom jeziku.
Ovdje se nalazi i jedna od najpoznatijih i najdužih pješćanih plaža na Jadranu, tzv. Velika plaža koja se proteže 13 kilometara duž obale.

Velika plaža

ADA BOJANA

Ada Bojana je prirodni otok na rijeci Bojani koji se nalazi nedaleko od Ulcinja. Otok je popularna destinacija za ljubitelje prirode, posebno za one koji vole kampiranje, ribolov, kajaking i windsurfing. Ada Bojana je također poznata po svojim restoranima na vodi koji poslužuju svježe plodove mora.

Ada Bojana

Ovo su mjesta koja smo mi posjetili ono što vam još preporučamo je:

DURMITOR

Durmitor je planinski masiv smješten u sjevernom dijelu Crne Gore, koji se prostire između dolina rijeka Tara i Pive. Ovaj spektakularni planinski krajolik, koji je dio Nacionalnog parka Durmitor, obiluje prirodnim ljepotama i zanimljivostima koje smo odlučili posjetiti nekom drugom prilikom. Ali evo prijedloga koje smo dobili za posjetiti unutar nacionalnog parka Durmitor: Crno jezero, Vražje jezero, kanjon rijeke Tare, ledena pećina ili pak uspon na najviši vrh – Bobotov kuk.

Tu su još za posjetiti: kanjon Mrtvica, Kapetanovo jezero, Biogradska gora itd.

Durmitor – Foto by Alexander

Ako imate neki prijedlog što bi još preporučili slobodno nam se javite kako bi dopunili ovaj članak.

Ako misliš da je ovaj članak bio koristan i da su ti naši savjeti pomogli i uštedjeli nešto para slobodno nam plati pivu, popit ćemo je na nekom putovanju 🙂 –> OVDJE