New York za početnike – vodič za putovanje


Ako razmišljate odakle početi istraživati Sjedinjene Američke Države naš odgovor bi bio – New York City. NYC je grad koji nudi za svakoga ponešto i koliko god puta se vraćali nikad vam neće biti dosadno. Bez obzira da li idete prvi puta ili stoti, u nastavku donosimo kratki vodič, mala pomoć za snalaženje u NYC-u.

New York City nalazi se u istoimenoj saveznoj državi i najveći je grad po broju stanovnika u SAD-u (više od 8 milijuna). sastoji se od 5 okruga: Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx i Staten Island, svaki od njih podijeljen je u gradske četvrti. Zanimljiva je činjenica da se u gradu priča više od 800 različitih jezika.

Viza

Državljani Republike Hrvatske više ne trebaju vizu za ulazak u SAD. Ispunjavate samo online ESTA zahtjev, a oni koji imaju još važeću vizu i dalje ju koriste, odnosno ne moraju ispunjvati ESTA zahtjev.

Novac

Na svim mjestima prihvaćaju kartice. Mi smo si za svaki slučaj doma kupili nešto dolara, sve ostalo smo plaćali karticama. Nismo koristili mjenjačnice niti bankomate. Stvarno svugdje se može platiti karticom i u većini slučajeva nije bilo problema s prihvaćanjem hrvatskih kartica. Par puta su na nekim mjestima bile odbijene, zato uvijek imamo neku drugu, i uvijek je jedna prošla. Kartice koje smo mi koristili su: Visa Debit PBZ, RBA MasterCard, Diners i Revolut.

Struja

Trebat će vam adapter za ovakvu vrstu utičnice:

Internet i SIM kartica

Ako vam internet nije prijeko potreban na mnogim mjestima u gradu se možete spojiti na besplatan wifi. No, ako trebate biti dostupni cijelo vrijeme onda je najbolja opcija uzeti lokalnu SIM karticu. Mi smo uzeli u Tmobile karticu s neograničenim prometom. Kupili smo samo jednu karticu pa smo onda internet sherali na drugi mobitel. Tmobile vam nudi; 2Gb za 15$, 10GB za 40$ i unlimited za 50$ plus 10$ morate platiti karticu. Druga opcija vam je AT&T, oni vam nude: 1GB za 35$, 15GB za 40$ i neograničeni za 65$, plus 15$ za karticu. 
Sve opcije imaju neograničene pozive i poruke, a kartica vrijedi 30 dana.

E-Sim kartica

Ako vaš mobitel ima mogućnost za E-SIM opciju, možete prije puta kupiti neki od paketa koje nudi Airalo. Ovo je mrvicu skuplja opcija, ali ako se ne želite zezati s kupnjom lokalne sim kartice na licu mjesta ovo je isto super stvar. Znači samo instalirate aplikaciju, kupite neki od paketa, posložite postavke i vaš mobitel s internetom je spreman za korištenje, skroz jednostavno. Ako želite popust od 3$ na vašu prvi kupnju prilikom registracije ili prilikom prve kupnje na Airalo unesite kod PUTOHO1098.

Osiguranje

Putno osiguranje – bez putnog osiguranja se ne odlazi na put, mi koristimo godišnje putno osiguranje od Wiener osiguranja. Jednom godišnje bude akcija za ovu vrstu osiguranja koje vrijedi godinu dana i tada cijena bude oko 35€

Kako doći do NYC?

Mi smo letjeli sa Turkish Airlines aviokompanijom iz Zagreba preko Istanbula. Ponekad se isplati pogledati cijene iz okolnih nam zračnih luka kao što su Budimpešta, Beč ili Venecija jer cijene znaju biti baš različite odnosno zna biti jako velika razlika u cijeni. 

Za traženje aviokarata koristite tražilice kao što je skyscanner.net

U neposrednoj blizini grada nalazi se nekoliko aerodroma, najčešće se do NYC iz Europe dolazi preko: JFK ili Newark, a ako dolazite iz SAD-a onda je tu još i La Guardia. S tih aerodroma do centra grada možete stići na sljedeće načine:

John F. Kennedy (JFK) – aerodrom se nalazi u južnom djelu Queensu i ima 6 terminala koji su međusobno povezani vlakom AirTrain:

  • AirTrain + Subway – Airtrain će vas dovesti i do podzemne željeznice i to do stanice Howard Beach (linija A) i stanice Jamaica (linija E, J, Z). Cijena je 7,75$. Dalje se podzemnom željeznicom možete prebaciti do bilo kojeg djela grada, cijena vožnje je 2,75$. Do Manhattana ovom opcijom će vam trebati 60-90min.
  • Vlak – Također se morate AirTrainom prebaciti do stanice Jamaica i tamo onda uzeti The Long Island Railroad (LIRR) koji vozi do Penn stanice  i to za 25min. Cijena oko 10$.
  • Airport Shuttle – nekoliko privatnih kompanija nudi ovu opciju, cijene se kreću od 20$ na više, a treba im oko 90min.
  • Taxi – cijena je 50$+ a treba mu oko 45min.
  • Lyft ili Uber

Newark Liberty (EWR) – Newark aerodrom se nalazi u saveznoj državi New Yersey ali se koristi kao zračna luka New Yorka (14km od Manhattna).

  • Vlak – AirtTrain povezuje terminale i dovesti će te do stanice Newark Liberty International Airport AirTrain station gdje možeš uloviti NJ Transit vlak koji će te prebaciti do New York Penn Station za 30min (pazi da ne odeš za Newark Penn Station). Cijena 15,25$.
  • Autobus – Newark Airport Express bus vozi s aerodroma na tri lokacije u NYC-u: Grand Central Station, Bryant Park, Port Authority Bus Terminal. Bus ide sa svih terminala svakih 15-20min, a cijena je 17$
  • Taxi, Lyft, Uber – opcije koje su najkomotnije i najskuplje od 40-70$.

La Guardia (LGA) – aerodrom se nalazi u sjevernom djelu Queensu, ima 4 terminala i koristi se za lokalne letove. Do grada možete doći busom M60 ili Q70, cijena je 2,75$. Kao i kod JFK i ovdje možete koristiti usluge taxija, Lyfta ili Ubera.

Smještaj

Najbolja opcija, ali najčešće i najskuplja je na području Manhattana. Brooklyn, Williamsburg, čak i New Jersey najčešće su opcije za smještaj. Prilikom biranja smještaja u NYC uzmite u obzir koliko je daleko smještaj od mjesta koja ćete posjetiti, odnosno koliko ćete vremena gubiti na vožnju – NYC je ogroman grad, subwayom vam je potrebno i preko sat vremena s jednog djela grada u drugi. Mi još gledamo da nam je subway stanica u neposrednoj blizini smještaja.

Ako idete prvi put u NYC tada vam je većina znamenitosti na Manhattanu, ako si možete priuštiti onda gledajte Midtown, Chelsea na Manhatnnu, ako ne onda izvan otoka, rubni dijelovi što bliže Manhattanu.

Cijene su različite, ovisno o području grada, vremenu putovanja te vrsti smještaja, bacite oko na tražilice kao što su Booking i Airbnb, mi smo na ovom putovanju kroz SAD koristili i LockTrip koji je imao najjeftinije ponude.

Cijene se trenutno kreću u prosjeku oko 100$ po noćenju za dvije osobe na području Manhattana. Lock trip zna izbaciti ponekad dosta dobre ponude pa tako možete rezervirati hotel s 4 zvjezdice za 80€ za dvije osobe po noćenju. Ako ćete koristiti ovaj servis, registriajte se na Lock Trip preko linka i dobit ćete popust na prvu rezervaciju. Link za registraciju –> OVDJE

Lokalni prijevoz

New York nudi svašta u svim pogledima pa tako i u prijevozu kroz sam grad. Ovu su neke od opcija:

  • Subway – podzemna željeznica je najlakši način kretanja kroz grad. Cijena jedne vožnje (bez obzira na presjedanje) je 2,75$ po osobi ili možete uzeti tjednu MetroCard za 33$. MetroCard vam vrijedi i za autobus. Mi smo korstili tjednu MetroCard.
  • Taxi – poznati žuti taksiji također su opcija – 2,50$ je početna cijena i za svaku petinu milje ili minutu vožnje (što prije dođe) plaćate 50 centi, ako prolazite kroz tunele, mostove koji se naplaćuju to onda naravno dodatno plaćate i na kraju vožnje očekuje se da ćete ostaviti napojnicu vozaču. Plaćati možete i karticama. Osim žutih taksija koristiti možete i Lyft ili Uber.
  • TrajektStaten Island Ferry koji povezuje Manhattan i Staten Island, a s kojeg se pruža pogled na Kip slobode je besplatan. NYC Ferry vozi kroz East River, a povezuje Queens, Brooklyn, Manhattan te otoke Roosevelt i Governors. Cijena vožnje je 2,75$. S druge strane, na Hudson river možete koristiti NY Waterway koji uglavnom povezuje Manhattn i New Jersey.
  • Bicikl – iako na prvo zvuči pomalo ludo jer tko bi vozio bicikl u milijunskom, užurbanom gradu. Zapravo je odlična ideja, najviše ćete vidjeti grad ako se vozite biciklom. Imate opciju CitiBike – otključate bicikl putem aplikacije na mobitelu na jednoj od mnogbrojnih stanica u gradu i ostavite ga na nekoj drugoj stanici. Imate više opcija plaćanja pa bacite oko na njihov web. Druga opcija, rentanje bicikla, bicikl možete uzeti na nekoliko sati, cijeli dan ili pak više dana – preporučamo Bike Renatal Central Park.
  • BigBus – poznati hop-on hop-off autobusi gdje uđete na jednoj od stanica, vozi vas kroz glavne znamenitosti, možete izaći  i ponovo ući gdje želite. Ono što je super, na busu si možete uzeti slušalice i čusti neke zanimljivosti o znamenitostima pokraj kojih prolazite. Imate različite cjenovne ponude pa bacite pogled na web Big Bus New York. Ovo je super za ekipu koja je vrlo kratko u New Yorku i želi glavne znamenitosti grada vidjeti u što kraćem vremenu.
  • Riječni kruzeri – grad možete upoznati i s rijeke odakle se pruža prekrasan pogled na grad. Imate različite opcije, dnevne, noćne, kraće, duže, s večerama, partijima itd. Mi smo se odlučili za Event Cruises NYC. Cijene po osobi se kreću od 35$.

IZLETI I ATRAKCIJE

Atrakcije i izlete u New Yorku možete bukirati na web stranicama Viator ili GetYourGuide

FREE WALKING TOUR

Za prvi dan u Parizu možete uzeti jednu od FREE WALKING TURA kako bi upoznali grad – Free walking tour, odnosno besplatne ture možete pronaći u svakom većem grad pa tako i u New Yorku. Studenti ili lokalci vas vode kroz grad, pokazuju zanimljivosti, neke skrivene lokacije i brdo zanimljivosti koje možda nećete naći na internetu. Takve ture na plaćate na početku, već na kraju samo ostavite napojnicu, koliko mislite da je vodič zaslužio. 

Što vidjeti u NYC?

Krenimo prvo s glavnim znamenitostima za one koji prvi puta kreću u New York pa prema nekim nama zanimljivim mjestima u gradu.

  • Times square – Jednostavno sjednete negdje sa strane i promatrate svijet oko sebe. Ovo mjesto ima neku posebnu energiju

Times square

  • Otok Liberty i Kip slobode – Najpoznatiji simbol New Yorka. Kip slobode bio je poklon od Francuza SAD-u. Kip prikazuje ženu, odnosno božicu Libertas s bakljom i pločom – tabula ansata – na kojoj stoji datum američke nezavisnosti, 4.7.1776. Prekrasan pogled na panoramu New Yorka. Cijena 23,50$

Pogled iz helikoptera na kip slobode

  • Brooklyn bridge – Morate odraditi šetnju iz Brooklyna prema Manhattnu preko ovog mosta. Izgrađen davne 1883. godine, dugačak je 1825m, preko njega ide 6 prometnih traka, pješačka i biciklistička staza, a nekada je vozio vlak i tramvaj

Brooklyn bridge

  • Central park – Gradska pluća i odlično mjesto za maknut se iz gradske verve, opustit se, zabaviti, izbor je velik unutar samog parka. I nemojte misliti da ga možete pješke obići!

Central park

  • 9/11 Memorial – Mjesto gdje su srušeni Twin Towers-i danas se nalaze dva ogromna “bazena” s imenima žrtava otvorena na desetu obljetnicu napada, a nekoliko godina nakon toga izgrađen je i muzej.

9/11 Memorial

  • Oculus  – Jedna od najljepših stanica u New Yorku – World Trade Center Transportation Hub, poznat kao The Oculus. Nalazi se odmah do 9/11 Memorial.

Oculus

  • Grand Central Terminal – Željeznički kolodvor s najviše platforma na svijetu, njih 44, a i zgrada koja će vas prebaciti u raznorazne filmove.

Grand Central Terminal

  • Rockfeller centar – vidikovac Top of the Rock – Kad su u pitanju njujorški vidikovci svi odmah pojure na Empire State Building. Mi smo se odlučili za Top of the Rock jer je ulaznica jeftinija i jer pruža pogled na Empire State Building. Cijena je 38 dolara.

Pogled sa Top of the Rock

  • Little Italy – Iz one američke gužve prebaciš se u europski mir, a zapravo si u istom gradu. Jedino kažu da to više nije to, da Little Italy polako umire, kvart se smanjuje, kažu da treba neko vrijeme da tamo čujete talijanski jezik, a kad ga čujete vjerojatno je neki turist, jer većina talijana je odselila iz kvarta. Nekoliko ulica dalje vas čeka i Kineska četvrt.

Little Italy

  • Battery park – Park je prekrasan za šetnju uz obalu, tamo se nalazi i Castle Clinton koji je nekada služio za zaštitu grada. Tu je i House Garden posvećen žrtvama AIDS-a, novoizgrađeni, malo neobičan, ringišpil Seaglass, East Coast Memorial u čijem središtu se nalazi ogroman orao, posvećen svima onima koji su svoje živote izgubili u Atlantskom oceanu za vrijeme Drugog Svjetskog rata

Battery park

Battery park

  • Wall street – Poslovna, odnosno financijska četvrt grada. Prvo će vas dočekati 3,5 metara visok Charging bull, danas simbol Wall streeta. Tu se nalazi i Stock exchange i Trinity church.

Stock exchange

Charging bull

  • High Line – Ovo je odličan primjer kako iskoristiti nešto što se više ne koristi. Stara željeznička pruga pretvorena je u prekrasan park od 2,3km.

High line

  • Roosevelt island – Otok na rijeci East koja prolazi gradom. Otok je dužine 3km, a širine samo 250m. Do njega se može metroom, a možete i uspinjačom. Otokom vozi besplatan bus pa se možete provozati skroz do starog svjetionika.

Roosevelt island

Vožnja uspinjačom

  • Flushing Meadows – Corona Park – Ovdje možete vidjeti ogromnu Unisphere izgrađenu za Svjetsku izložbu 1964./65. godine kao simbol početka tzv. svemirskog doba. Vjerojatno se ne sjećate izložbe, al sigurno se sjećate filmova Ljudi u crnom i IronMan 2 u kojima se Unisphere pojavljuje. Također u blizini možete vidjeti Citi Field, stadion bejzbolskog kluba New York Mets i teniske terene gdje se održava US Open.

Unisphere

  • Edge – Najnoviji vidikovac na visini od 335m sa staklenim podom i odličnim pogledom na New York. Ako kartu kupite online bit će jeftinija nego na licu mjesta. Cijena 36$

The Edge

The Edge – stakleni pod

  • Vessel – Odmah kod Edge-a se nalazi 45 metara visoka umjetnička željezna konstrukcija u obliku saće. Sastoji se od 2.500 stepenica, 80 platoa i lifta. Cijena ulaza je 10$. Ulaz se otvara ujutro u 10:00h i ako rezervirate kartu između 10:00 i 11:00 ulaz će biti besplatan.

Vessel

  • Staten Island Ferry – trajektna linija između St. Georgea na Staten Islandu i Whitehall Street na donjem Manhattanu. Trajekt je besplatan, a imate odličan pogled na grad i Kip slobode. Danas trajekt Staten Island prevozi 22 milijuna ljudi godišnje (70.000 putnika dnevno, ne uključujući dane vikenda).

Staten Island Ferry

  • Time Out Market New York – nalazi se između mostova Brooklyn i Manhattan u povijesnom skladištu Dumbo Empire Stores. Odlično mjesto za nešto prigriznuti.

Time Out Market New York

  • New York Public Library –  sustav javne knjižnice u New Yorku s gotovo 53 milijuna predmeta – druga je najveća javna knjižnica u Sjedinjenim Državama i četvrta po veličini na svijetu. Ulaz je besplatan

New York Public Library

  • Bryant park – Odmah do knjižnice nalazi se Bryant park u kojem možete lagano odmoriti od cjelodnevnog razgledavanja

Bryant park

  • Chelsea market – još jedan odličan market u kojem možete isprobati raznovrsnu kuhinju

Chelsea Market

  • Dumbo – je industrijska četvrt poznata po galerijama, čokolaterijama i restoranima te je jedno je od najposjećenijih mjesta u Brooklynu. Jedan od najboljih pogleda je onaj iz ulice Washington gdje se pruža pogled na Manhattan Bridge i Empire State Building koji je uokviren lukom mosta.

Dumbo

  • Brooklyn Heights Promenade – šetnica uz rijeku East u Brooklynu s pogledom na Brooklyn bridge i Manhattan

  • New Yorker Hotel – Hotel u kojem je živio i umro čovjek koji je promijenio svijet ili možemo slobodno reći najveći znanstvenik, genije i um svih vremena. Čovjek koji je bio ispred svog vremena. U hotelu u podrumu imate maleni muzej s predmetima od Tesle koji možete vidjeti besplatno, a ako budete uporni možda vam i pokažu dvije sobe gdje je živio Nikola Tesla.

New Yorker Hotel – spomen ploča Nikola Tesla

New Yorker Hotel – sobe u kojima je živio Nikola Tesla

  • Little Island – lebdeći park leži na 132 betonska tulipana iznad rijeke Hudson. Izgrađen je na gatu 54 brodarske tvrtke White Star, mjestu gdje su se u travnju 1912. iskrcali preživjeli u brodolomu Titanica. Ulaz je besplatan. Da bi ušli nakon 12:00h, morate napraviti besplatnu rezevaciju na njihovim stranicama.

Little Island

  • Coney Island – poluotok sa zabavnim parkom i besplatnom pješćanom plažom. Ako se nađete u NYC u lipnju tada obavezno posjetiti Coney Island paradu sirena.

  • Flynyon – Let helikopterom s otvorenim vratima iznad New Yorka je atrakcija koju ćete pamtiti cijeli život, a bolji pogled od ovog na New York teško da ćete naći. Ako uhvatite akciju cijena ovakvog leta se može dobiti za cca 150 dolara. Video s našeg leta možete vidjeti –> OVDJE

Lokacije poznatih serija ili filmova 

Ono što je super kod New Yorka, gdje god da krenete nešto će vam uvijek biti poznato i osjećat ćete kao da ste to već negdje vidjeli, a vjerojatno i jeste, na TV-u. Tako možete posjetiti lokacije gdje se snimao Sam u kući, Restoran Tom’s iz legendarne serije Seinfeld, apartman od Carrie iz Sex i grad, te zgradu u kojoj su živjeli prijatelji iz serije Friends…..

Seinfeld – Tom’s restaurant – Lokacija –> OVDJE

Ghostbusters headquarters – Lokacija –> OVDJE

Ghostbusters Public library scena – Lokacija –> OVDJE

Friends – Lokacija –> OVDJE

Apartman od Carrie Bradshaw iz serije Sex and the City – Lokacija –> OVDJE

Stepenice iz filma Joker – Lokacija –> OVDJE

Sam u kući 2 – Izgubljen u New Yorku 

Radio City scena – Lokacija –> OVDJE

Sam u kući 2, Empire Dinner scena – Lokacija –> OVDJE

Sam u kući 2, Gapstow Bridge, Central park – Lokacija –> OVDJE

Sam u kući 2, Bethesda Terrace, Central Park – Lokacija –> OVDJE

Sam u kući 2, Hotel Plaza scena – Lokacija –> OVDJE

Sam u kući 2, Hotel Plaza scena – Lokacija –> OVDJE

Sam u kući 2, Man in Black, Unisphere scena – Lokacija –> OVDJE

Ako misliš da je ovo članak bio koristan i da su ti naši savjeti pomogli i uštedjeli nešto para slobodno nam plati pivu, popit ćemo je na nekom putovanju 🙂 –> OVDJE

Instagram story

Ako ste propustili naše Live priče iz New Yorka, možete ih još uvijek naći na našem instagramu