ESTA – ulazak u Sjedinjene Američke Države bez vize – kako, gdje i zašto?


Hrvatska je formalno imenovana 40-om članicom Programa izuzeća od vize (VWP) u 2021. godini. Elektronički sustav za putnu dozvolu (ESTA) je od tog trenutka postao dostupan za nositelje putovnice Republike Hrvatske.

Foto – Putoholicari – Valley Of The Fire

Ako ste hrvatski državljanin i planirate putovanje u SAD u turističku svrhu sugeriramo korištenje mrežne stranice –> ESTA  umjesto podnošenja zahtjeva za vizu.

Pristojba za podnošenje zahtjeva iznosi 21,00 USD. Odobrenje zahtjeva iz sustava ESTA vrijedi dvije godine ili do isteka putovnice i možete s njom ulaziti u državu neograničeno puta. Preporučuje da se prijavite za ESTA u vrijeme rezervacije putovanja, ali najkasnije do 72 sata prije ukrcaja. Prije putovanja navedena prijava mora biti pregledana i odobrena od strane nadležnih američkih tijela. Hrvatski državljani čiji su zahtjevi putem ESTA-e odbijeni, a koji i dalje žele otputovati u SAD, morat će ispuniti zahtjev za vizu kako je to bilo i prije. 

Ukoliko je putnik bio u Iranu, Iraku, Libiji, Sjevernoj Koreji, Somaliji, Sudanu, Siriji i Jemenu 1. ožujka 2011. godine ili kasnije, Veleposlanstvo SAD u Zagrebu savjetuje da se ne ispunjava ESTA zahtjev nego da se podnese zahtjev za američku vizu jer će ESTA biti odbijena.

Također, ukoliko se utvrdi da je putnik posjetio Kubu (vrijedi ako ste putovali na Kubu od 12.1.2021. na dalje) ili državu koja je označena kao država sponzor terorizma, ne ispunjava uvjete za sudjelovanje u programu ESTA te mora podnijeti zahtjev za vizu za ulazak u Sjedinjene Američke Države.

Hrvatski državljani koji posjeduju prethodno izdanu valjanu B1/B2 vizu, tj. neuseljeničku vizu (non-immigrant visa) i dalje će moći putovati u SAD s tom vizom u svrhu za koju je izdana, te nisu dužni podnositi zahtjev za odobrenje putovanja putem sustava ESTA.

KAKO ISPUNITI ESTA OBRAZAC POGLEDAJTE U VIDEU DOLJE:

Posjetitelji koji ulaze u SAD u sklopu Programa izuzeća od viza (VWP) ne mogu promijeniti status niti produžiti dozvoljeno vrijeme boravka. Putnici koji ulaze u SAD u sklopu VWP programa ne smiju raditi niti studirati. Ako planirate boraviti u SAD-u više od 90 dana, studirati ili raditi, prije putovanja MORATE podnijeti zahtjev za odgovarajuću vizu. Dulji boravak od dozvoljenog može imati rigorozne posljedice, o čemu se trebate informirati prije putovanja. Više informacija možete pročitati na mrežnim stranicama Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a  i Ministarstva vanjskih poslova SAD-a .

Ako ne ispunjavate uvjete za ESTA odobrenje i morate i dalje tražiti vizu za ulazak u SAD, ovdje imate sve informacije kako taj postupak izgleda –> Kako “bezbolno” dobiti američku vizu?

Naravno velika je razlika u cijeni pa tako zahtjev za vizu košta 185USD, a ESTA 21USD.