Vodič za putovanje na Zanzibar


Duško Lokin bi rekao: Povedi me u Zanzibar! Pa ajmo!

Osnovni podaci – Tanzanija

  • Glavni grad: Dodoma
  • Najveći grad: Dar es Salaam (sjedište administrativnih ureda)
  • Površina: 947 303 km2
  • Broj stanovnika: 57 milijuna
  • Jezik: svahili, engleski, arapski (Zanzibar)

Zanzibar je otočje u Indijskom oceanu, a sastoji se od najvećeg otoka Unguji (kojeg često nazivaju Zanzibar), zatim otok Pemba i mnogo manjih otočića. Zanzibar je autonomna regija Tanzanije od koje je udaljena 25-50km. Tanzanija je zapravo nastala ujedinjenjem Tanganjike i Zanzibara i uglavnom je kršćanska zemlja, dok na Zanzibaru prevladava islam. Naime, Zanzibar je dugi niz godina bio dio Omanskog carstva. 

Viza

Za ulazak u Tanzaniju državljanima Republike Hrvatske potrebna je viza. Cijena je 50 dolara i rješava se na granici.  Iako piše da primaju kartice, pripremite si gotovinu.

Restrikcije zbog korona virusa provjerite —> OVDJE

Kako doći na Zanzibar

Zbog cijele situacije s korona virusom i trenutno ne baš dobre povezanosti Hrvatske sa Zanzibarom odlučili smo uzeti Ethiopian Airlines iz Beča. U Beču smo koristili jeftini parking ParkTiger koji se nalazi nekih 5 min vožnje od zračne luke. Iz Zagreba inače dobre cijene zna imati Turksih Airlines pa računajte neku regularnu cijenu oko 500€ za povratnu aviokartu. Ako uhvatite neku akciju ta cijena može biti i ispod 500€.

Još jedna opcija koju možete koristiti je let za Dar-es-Salaam i onda dva sata trajekt do Zanzibara.

Kada putovati na Zanzibar?

Najgori termini za putovanje na Zanzibar su travanj i svibanj zbog velike količine kiše, ostatak godine prevladava vruće čak i sparno vrijeme, pogotovo u prosincu, siječnju i veljači.

Smještaj

Smještaj je raznolik, od hotela, apartmana do privatnih soba, kao i cijene. Airbnb i Booking funkcioniraju bez problema. Zbog korone, odnosno zbog toga što je Tanzanija jedna od rijetkih zemalja otvorenih za turizam, čak nam je bilo teško pronaći slobodni smještaj. Rezervirali bi dan-dva ranije i većina smještajnih jedinica bila je već rezervirana. 

Rentacar

Jedna od najboljih opcija za istraživanje otoka je rentanje auta. Mi smo rentali auto u rentcar agenciji ZanCars. Najjeftinija cijena koju smo uspjeli dogovoriti je 25 dolara po danu. Ako nije full sezona i ako se dobro cjenkate sigurno možete spustiti i na 20 dolara po danu.

Ono bez čega ne možete voziti na Zanzibaru je vozačka dozvola za strance koju vam rješava rentacar i košta 10 dolara. Znači ne vrijedi vam internacionalna vozačka dozvola već isključivo morate izvaditi ovu zanzibarsku za strane državljane. Ono što treba napomenuti da se na Zanzibaru vozi lijevom stranom. Ceste su asfaltirane između naselja, ali su na nekim mjestima pune rupa, kroz sela su neasfaltirane. Cijena litre benzina je cca 0.65€.

Možete rentati i skuter, cijene se kreću oko 20 dolara po danu, ali možete to cjenkanjem skinuti na 15 dolara.

Policija nas je zaustavila svaki dan barem jednom. Ako čitate o Zanzibaru po internetu, svugdje ćete naići na priče o korumpiranoj policiji. Da, ima ih, na svu sreću mi smo susreli samo jednog, u svim ostalim slučajevima tražili bi vozačku i pustili nas. U situacijama kad vam policajac tvrdi da ste napravili neki prekršaj za koji ste uvjereni da niste možete predložiti da idete do policijske postaje i/ili mu ponuditi koji dolar (2-3$ je sasvim dovoljno) ako ne želite gubiti vrijeme, ali u principu ne morate ništa platiti. Samo opušteno, raspričajte ih, pohvalite, okrenite na šalu i sve se da riješiti.

Hrana

Na otoku prevladava morska hrana. Raznolike vrste riba, rakovi, jastozi, škampi po vrlo pristupačnim cijenama. Hrana koja je kod nas dosta skupa ovdje možete dobiti jeftino pa tako npr. jastog možete kupiti za 9€, porciju hobotnice za 3,5€, tuna steak za 3,5€…  Naravno, ima i piletine, pizza, vege opcija… Ono što se nama svidjelo je veliki izbor voća od kojih u svakom baru, restoranu pripremaju koktele ili smoothies. Ostale cijene možete vidjeti ispod na fotkama.

Osiguranje

Putno osiguranje – bez putnog osiguranja se ne odlazi na put, mi koristimo godišnje putno osiguranje od Wiener osiguranja. Jednom godišnje bude akcija za ovu vrstu osiguranja koje vrijedi godinu dana i tada cijena bude oko 35€

Internet i SIM kartica

Zantel je jedan od pružatelja mrežnih usluga u Tanzaniji i ima najbolju pokrivenost na otoku.

Odmah na aerodromu možete kupiti sim karticu za internet što je mrvicu skuplja opcija. Najjeftinija opcija je da u gradu potražite službeni dućan Zantela i tamo kupite karticu. Samo imajte na umu da su vam uzeli otiske prsta u zračnoj luci prilikom ulaska na Zanzibar jer morate biti u njihovom sustavu da bi vam prodali karticu. Cijene paketa možete provjeriti –> OVDJE

Karticu možete kupiti i na nekim od štandova u gradu (ako vam npr. nisu uzeli otiske prstiju) i naravno platiti višu cijenu nego u službenom dućanu Zantela.

Nismo vidjeli ni jedan kafić, restoran i hotel, a da nema wifi, tako da ako sjednete negdje na piće slobodno zamolite za wifi pass. Na nekim mjestima je veza bila dobra, a na nekim užasno spora.

Novac

Službena valuta je Tanzanijski šiling (TZS), ali sve možete plaćati i dolarima. Plaćanje domaćom valutom je naravno bolja opcija jer će vas u dolarima mrvicu zakinuti. Ako ćete mjenjati novce i ako imate dolare starije od 2006. godine neće vam primiti tu novčanicu. Bankomata ima sve više i provizija koju će vam uzeti je cca 5€ (isprobano u zračnoj luci i u Stone Townu).

Novce možete promjeniti u bankama ili mjenjačnicama koje ćete naći u turističkim mjestima.

Ako nađete mjesto gdje nešto možete plaćati karticom u većini slučajeva će vam se dodatno naplatiti 5% –  na Zanzibaru je keš zakon.

Preuzmite si na svoj mobitel neku od aplikacija za lakše preračunavanje lokalne valute u dolare, eure ili kune: 1000 TZS = o,43$ = 0,36€ = 2,70kn

Zdravlje

Cijepljenje nije obavezno osim ako dolazite iz zemlje gdje ima žute groznice, onda morate imati dokaz da ste cjepljeni protiv žute groznice.

Korona virus u Tanzaniji ne postoji, tako će vam reći svaki lokalac kojeg pitate, ali oni su očito jednostavno prestali brojati zaražene. Prilikom našeg boravka na Zanzibaru nikakve mjere nisu bile snazi, maske nisu bile obavezne i nitko ih nije nosio, niti se itko pridržavao distance. Ukoliko trebate korona test, možete ga napraviti jedino u Stone Townu.

Struja

Trebat će vam adapter za ovakvu vrstu utičnice:Jezik

Primarni jezik na Zanzibaru je svahili, ali engleski većina njih dosta dobro govori. U turističkim područjima sigurno nećete imati problema s komunikacijom ako znate neke osnove engleskog jezika. Naučite nekoliko riječi na svahili jeziku i zanzibarci će biti sretni:

  • jambo – bok
  • kwaheri – doviđenja
  • mambo – kako si
  • poa – dobro, cool
  • asante – hvala
  • asante sana – hvala lijepo
  • la asante – ne, hvala
  • habari gana – kako si
  • lala salama – laku noć
  • pole pole – polako
  • pole – oprosti
  • hakuna matata – nema problema

Stone Town

Zanzibar City je glavni grad na otoku, a unutar njega se nalazi Stone Town i prvo mjesto gdje ćete doći kad kročite na otok (bilo avionom ili trajektom). A što posjetiti u gradu:

  • Izgubite se – prošećite lokalnim uličicama i napravite nekoliko fotki vratiju – ako se počnete vrtit u krug samo zamolite lokalce da vas usmjere ili provjerite Google Maps. Navečer pak nemojte preskočiti zalazak sunca, možete sjesti uz plažu ili pak otići u jedan od barova od Africa House hotel pa nadalje, većina ih ima i happy hour taman u vrijeme zalaska sunca.
  • Jaws corner – sjecište uličica gdje su lokalci napravili mali trg i mjesto druženja. Pogotovo predvečer kad se okupe na druženje, igraju domino ili gledaju televiziju.

  • Freddie Mercury Museum – Na početku svoje karijere Freddie Mercury je rekao: “I’m not going to be a star, I’m going to be a legend.”, a prije nekoliko godina Freddie je proglašen za najboljeg vokala svih vremena. Stone Town je njegovo rodno mjesto, ovdje možete vidjeti kuću gdje je živio s roditeljima i maleni muzej koji je napravljen njemu u čast. Ulaznica je 8 dolara. Ako niste fan Fredija ili grupe Queen nemojte ulaziti jer je ulaznica mricu preskupa za ono što nudi.

  • Former Slave Market – Stone Town je grad gdje je 1873. zatvoren posljednji, najveći i najbrutalniji market robova. Nakon toga trgovina robovima djelovala je ilegalno još do 1909. godine. Robove su dovozili s kopna na otok, mnogi nisu preživjeli taj put, a mnogi su dolazili slabi i bolesni. Tu su danima bili zatvoreni u skučenim prostorijama sve dok nije došlo vrijeme za prodaju. Vezali bi ih za drvo i bičevali kako bi “testirali njihove sposobnosti”, najjači su naravno prodani za višu cijenu…
    Danas se na tom mjestu nalazi crkva, u zgradi pokraj je ispričana cijela priča o robstvu, a možete vidjeti i jednu od 15 ćelija gdje su zatvorenici čekali na svoje aukcije. Žalosna je činjenica da robstvo postoji i u današnjem modernom dobu i da 55% robova čine žene, a 26% su djeca mlađa od 18 godina! Ulaz 5$.

  • Forodhani Gardens Food Market – kroz dan miran park, a kroz noć totalna suprotnost, živo i prepuno štandova s hranom – probajte Zanzibar pizzu.
  • Darajani Market – na ovom marketu nema čega nema, prozujite, razgledajte, a možda nešto i kupite
  • Old Fort – nekad utvrda koja je trebala štiti grad od Portugalaca, danas samo još jedno povijesno mjesto, unutar se nalazi amfiteatar, stare zidine i nekoliko suvenirnica
  • Old Dispensary – kao što sam naziv govori, nekada dispanzer, danas je u njemu mali muzej o povijesti Zanzibara. Ono što je zanimljivo kod ove zgrade je zapravo arhitektura, koja je miks indijske, europske, zanzibarske.

 

Prison island (Changuu)

Jedan od najpoznatijih izleta iz Stone Towna je Prison Island ili Changuu. Najjeftinija opcija je da se na plaži dogovorite s nekim lokalnim dečkom da vas preveze preko, treba nekih 20 min vožnje. Vožnju u oba smjera ćete platiti nekih 10$, ili možete izlet uzeti u nekoj od agencija ali ćete onda platiti više. Ulaz na otok morate platiti još 4$. Otok su u početku Arapi koristili kao zatvor za robove pobunjenike, a kasnije je prodan Britancima i u planu je bilo da ostane otok za zatvorenike no pretvorio se u karantenu, tu su dolazili zaraženi na liječenje i u karantenu, od različitih bolesti ali najviše od žute groznice.
Danas pak je to utočište za jedne od najvećih kornjača svijeta – četiri kornjače Aldabra, koje su 1919. bile poklon od Sejšela (Aldabra je atol Sejšela), brzo su se razmnožile do 200 njih, no ljudi kakvi jesu počeli su ih krasti, prodavati i broj je do 1996. pao na njih samo sedam. Vlada je ubrzo uzela stvar u svoje i ruke i danas ih opet možete vidjeti u većem broju. Najstarija ima 194 godine, prepoznati ćete je po oštećenom oklopu.
 
Nakupenda
Izlet na Prison island možete povezati i s Nakupendom do koje će vas lokalci prebaciti za koji dolar više. Pješćani sprud usred oceana čija veličina ovisi o plimi i oseki i vidi se s obale. Nakupenda na svahiliju znači volim te, a tu vas voli i sunce pa pazite da ne izgorite previše.
 

Nama se Stone Town svidio pa smo tamo ostali par dana čim smo došli na otok, taman za aklimatizaciju i par dana prije povratka za šoping i psihičku pripremu na povratak. Iz Stone Towna većina ljudi bira dvije lokacije istok i/ili sjever otoka. Do tih mjesta možete doći autom/skuterom ako ste rentali ili pak s dala dala – dijeljenim taksijem koji su vrlo jeftini za vožnju po otoku, jedino morate biti spremni da nema vozni red i svako malo stoji pa vožnja potraje. Mi smo odlučili provjeriti i istok i sjever, pa ajmo vidjeti u čemu je razlika.
 
PAJE/JAMBIANI – istok otoka
Ono što će vam prvo upasti u oko kad stignete do obale je povlačenje mora/oceana i do nekoliko kilometara. Svaki dan je drugačije pa imate i web stranicu gdje moćete provjeriti kada će biti plima, odnosno oseka. Fora za vidjeti, ne baš fora za kupanje.
Na ovoj strani otoka povlačenja mora/oceana su vrlo intezivna zbog čega većina turista češće bira sjever otoka gdje je ta pojava slabija ili je uopće nema. S druge strane, baš zbog manjeg broja turista, ova strana otoka nama je puno zanimljivija. A zanimljiva je i kite surferima zbog jačeg vjetra.
Ako imate neko prijevozno sredstvo preporučamo da posjetiti cijelo ovo područje od mjesta Michamwi do mjesta  Jambiani, čak i do Kizimkazija. A što vidjeti na ovom području:
  • The Rock restaurant – kad guglate Zanzibar, među prvim fotkama će vam izbaciti ovo mjesto – The Rock! Jedan od najpoznatijih restorana u Tanzaniji, a poznat je po tome što se nalazi na stijeni i sa svih strana je okružen Indijskim oceanom. Naravno to ovisi opet o plimi i oseki. Kad se voda povuče, do njega možete pješke, a kad bude plima treba vam čamac pa se tako može dogoditi da odete pješke na večeru i ako se zadržite malo duže za povratak će vam trebati čamac. Prema ostalim restoranima na otoku ovdje je dosta skuplje, ali možete gore na terasi popiti samo piće kao što smo mi učinili. Uslikali smo vam cijene hrane i pića pa procijenite sami koliko je skupo ili nije.
  • Blue lagoon – Dongwe plaža, uz kućice na oceanu (restoran)

  • Jozani Chwaka Bay – jedini je to nacionalni park na Zanzibaru, a Jozani šuma je poznata po crvenim kolobuzima, rijetkoj vrsti majmuna koja živi samo na Zanzibaru. Ulaz u park je 12$ i u cijenu je uključen vodič/rendžer koji će vas provesti kroz šumu do majmuna, a zatim ispričati nešto i o vegetaciji ovog područja. Osim šume i majmuna tura uključuje i posjet moćvari koja je udaljena nekih 5min vožnje autom.
  • Kuza cave – Ovo mjesto je na stotine godina bilo sveti prostor za lokalno stanovništvo gdje su molili i održavali ceremonije. Ulaz se plaća 10 dolara, a polovica prihoda financira obrazovne programe okolnih sela. Na dnu spilje je maleno jezerce u kojem je dopušteno kupanje.
  • Kizimkazi – malo mjestašce na samom jugu otoka. Ovdje turisti dolaze vidjeti delfine, a tu se nalazi i jedna od najstarijih islamskih građevina na obali Istočne Afrike.

 

NUNGWI/KENDWA – sjever otoka
Na samom sjeveru otoka nalaze se dva mjesta Nungwi i Kendwa, turistički više razvijena nego ostala mjesta. Kendwa je nešto manje krcata turistima nego Nungwi i tu se ocean uopće ne povlači pa je super mjesto za kupanje. Osim kupanja na ovom području možete vidjeti i:
Marine Turtle Mnarani – Utočište za kornjače je dugo uspostavljeni program zaštite, gdje se ozlijeđene morske kornjače liječe i čuvaju u prirodnoj laguni.
Mnemba atol – privatni otok pa na njega ne možete, ali možete oko njega gdje se nalazi koraljni greben pa je je savršeno mjesto za ronjenje.
Tazari caves – nekoliko pećina koje su otkrivene 2013. godine, danas se o njima brinu lokalci iz istoimenog sela.
Farma začina – na putu prema sjeveru otoka nalazi se nekoliko farmi začina. Osim industrijskih farmi, postoje tzv. pokazne farme kroz koje će vas provesti i upoznati vas sa začinima i lokalnim voćem. Farmi ima dosta i sve ture su uglavnom slične, razlika je samo do osoba koje vode ture, mi preporučamo Jambo Spice Farm i vodiča Amosa koji se već vrlo dobro služi hrvatskim nazivima začina i voća o kojima priča na zanimljiv način.
Na plažama će vas često zaustaviti lokalci i nuditi svašta, od suvenira i izleta, a na sjeveru čak i marihuanu ili kokain. Na sjeveru otoka ih ima nešto više i malčice su dosadniji nego recimo u Paje i Jambiani. Ako ih lijepo odbijete brzo će odustati, ako pak se upustite u razgovor onda će ići za vama po plaži i biti nešto dosadniji.
TROŠKOVI
Troškovi su individualna stvar i ovo su neke okvirne cijene koje smo mi plačali

Avionska karta: 580€ po osobi

Rent a car: 25$x11 dana = 275$ + 10$ (vozačka)

Viza: 50$ po osobi

SIM kartice: 74 000 TZS (30$) za dvije osobe

Benzin: 60 000 TZS (25$)

Ulaznice – ovu su cijene koje smo mi platili za dvije osobe

  • Freddie Mercury: 16$
  • Old Slave Market: 10$
  • Prison Island: 15$ + 8$
  • Jozani forest: 24$
  • Kuza cave: 40 000 TZS (16$)
  • Jambo spice farm: 15$
  • Nakupenda: 15$

Smještaj  – cijena je za dvije osobe s uključenim doručkom

  • Stone Town – Blue House (Airbnb) noćenja: 60€
  • Paje – Duara House (Booking), noćenje: 52€
  • Paje – Khulala Ocean Blue, ovaj hotel nam drži prijatelj pa smo ga dobili free
  • Nungwi – Babalao (Booking), 1 noćenja: 80€
  • Stone Town – Africa House Hotel (Agoda),noćenje: 55€

*cijene smještaja su bile više jer smo putovali oko Nove Godine, inače budu jeftinije.

Suveniri (cijene ovise o vašim sposobnostima cjenkanja):

  • slika: 40 000 TZS
  • drveni masai ratnik: 30 000 TZS
  • magnetići: komad cca 3000 TZS
  • začini: ovisno o vrsti začina od 3000 TZS

Ako misliš da je ovo članak bio koristan i da su ti naši savjeti pomogli i uštedjeli nešto para slobodno nam plati pivu, popit ćemo je na nekom putovanju 🙂 –> OVDJE

Spremljene priče i video zapise s ovog putovanja možete naći na našem instagramu pod sekcijom highlihts