Životinje kao turističke atrakcije


„ Mentalitet i stupanj razvoja određenog naroda najbolje se vidi u ponašanju prema životinjama“

Napisala: Ana Marija Ilić – ana-travels.com

Kada je u veljači 2016. godine slon ubio britanskog turista Gareth Crowea, svjetske medije su preplavile priče i slike o mučenju slonova i ostalih divljih životinja u svrhu turističke zarade. Odjek je bio toliko snažan da su iduće godine Škotska, Irska, Italija, Rumunjska i Gvatemala zabranile cirkus sa životinjama, Indija je oslobodila najduže držanog slona u zatočeništvu ( 50 godina) te je nagovijestila uvođenje zakona koji zabranjuje držanje slonova u zatičeništvu, SAD je zabranio korištenje životinja u treninzima obalne straže, a Francuska je zabranila plivanje s dupinima.

Kampanja World Animal Protection je pokrenuta u suradnji najvećih udruga za zaštitu životinja s ciljem da se turiste informira o tretmanu životinja prije nego se bukiraju „atrakcije“. Mike Baker, glava organizacije World Animal Protection je izjavio: „ Ako životinja čini nešto što u divljini nikako ne čini, to nikako nije ispravno i moralo se nešto učiniti da se promjeni prirodno ponašanje životinje“.

Danas je 16000 slonova u zatočeništvu, 5000 tigrova u SAD-u, 8000 lavova u JAR-u, 1600 dupina, sve isključivo zbog profita koje većinom donose turisti. Iz tog razloga donosimo detaljan popis najčešće zlostavljanih životinja uz savjete gdje izbjeći sudjelovanje u takvom ophođenju te alternativne izbore gdje iste životinje vidjeti u uvjetima kojima njima odgovaraju.

1. Slonovi u zatočeništvu

S obzirom da se slonovi teško razmnožavaju u zatočeništvu, neprestno se lovi mladunčad slonova kako bi postali dio cirkusa, zološkog vrta ili turističkog prijevoza.

Video o mučenju slonova da postanu taxi slonovi

Vodeća organizacija za zaštitu životinja

Alternativa: Elephant Nature Park, Elephant Sanctuary, Burm and Emily’s Elephant Sanctuary, The Surin Project

2. Tigrovi i lavovi u zatočeništvu

Tigrovi i lavovi su rano odvojani od majke kako bi se navikli na život na lancu. Svrha njihova zatočeništva je slikanje turista s „pripitomljenim“ zvijerima. Kad narastu, koriste se za šetnje s turistima. Nikad se ne mogu vratiti u divljinu.

Video života tigra u zatočeništvu

Vodeća organizacija

Alternativa: Safari Park Open Zoo, Tiger reserve

3. Dupini i kitovi u cirkusu, plivanje s dupinima

Dupine dugo naganjaju brzim gliserima prije nego ih povuku na brodove ili uhvate u mreže. Za mnoge je taj stres prevelik pa veliki broj dupina umre prije dolaska u delfinarij. One koji stignu do delfinarija ili se rode u zatočeništvu čeka život prepun patnje. Cijeli život provedu u malom, potpuno restriktivnim bazenu koji su tretirani s klorom koji izaziva bolove na koži dupina i očnu iritaciju. Dupini također pate od opeklina od sunca jer ne mogu pobjeći u oceansku dubinu. Život u neprestanom stresu često dovodi do srčanog udara i želučanih problema.

Video o dupinima u zatočeništvu

Vodeća organizacija

Alternativa: Promatranje dupina s broda, dozvolu imaju Whale Sense i Dolphin Smart u organiziranju tura u cijelom svijetu

4. Medvjedi u zatočeništvu

Među turistima su poznati medvjeđi parkovi; mjesto gdje se više medvjeda drži u malom iskopanom prostoru. Ti prostori su premali za više medvjeda, a s obzirom da je medvjed samotnjačka životinja često dolazi do sukoba i smrtonosnih ozljeda. Visok stres u nehigijenskim uvjetima često dovodi do bakterijskih infekcija koje se šire na cijelu skupinu medvjeda. Ako se medvjedi obučavaju za cirkuske trikove, neprestano ih se izgladnjuje i tuče dok ne ispune zahtjev zlostavljača.

Video u medvjedima u zatočeništvu

Vodeća organizacija

Alternativa: Katmai National Park, Tweedsmuir Provincial Park, Sepilok bear sanctuary, Wild Taiga, Pindos, Spitzbergen

5. Mučenje kornjača

Na otočju Cayman nalazi se posljednja farma kornjača na svijetu. Na farmi turisti mogu držati kornjače, slikati se s njima te ih naposljetku i pojesti. Držanje kornjače u rukama njoj uzaziva veliki stres, u strahu neprestano pokušavaju pobjeći služeći se perajama što često dovodi do fraktura i iščašenja. Turistima kornjače često ispadnu iz ruke zbog čega oklop kornjače puca, a ona radi toga umire. Stres također slabi imunitet i povećava rizik od bolesti.

Video o farmi kornjača

6. Majmuni

Majmuni su česta turistička atrakcija, od selfija do uličnih zabavljač, posebno su popularni majmuni koji hodaju u štiklama i nose šminku kao ljudi. Majmuni se agresivno treniraju od svoje mladosti, cijeli život provedu u lancima. S obzirom da se lanci urezuju kako majmuni rastu, često oboljevaju od infekcija i bolesti.

Video o treniranju majmuna

Vodeća organizacija

Alternativa: Jigokudani Monkey Park, Monkey Island, Monkey sanctuary

7. Deve, konji i magarci

Ova skupina životinja se najčešće koristi za prijevoz, no u većini turističkih mjesta životinje se previše opterećuju, ne dobivaju dovoljno hrane i vode te su konstantno izložene zlostavljanju. Kad ove životinje imaju neku tkaninu na ustima, znači da su zbog godina zlostavljanja izrazito agresivne te mogu napasti ljude.

Vodeća organizacija

Alternativa: SPANA

100 % turizma koji se temelji na iskorištavanju životinja, temelji se na zlostavljanju životinja. Jedan čovjek neće promijeniti svijet, ali manja potražnja smanjuje ponudu, pa ukoliko ne budemo zatvarali oči kroz neko vrijeme možemo iskorijeniti ovu granu turizma. Ne morate voljeti životinje, ali ih ne smijete mučiti.