Etiopija: Zemlja gdje godina ima 13 mjeseci


Etiopija ima jedinstveni vremenski sistem koji izaziva znatiželju posjetitelja iz cijelog svijeta. Zemlja poznata po svojoj bogatoj povijesti, kulturnoj raznolikosti i arheološkim blagima, dom je kalendara koji se značajno razlikuje od onog na koji smo navikli. Sa svojih 13 mjeseci, etiopski kalendar je fascinantna anomalija koja priča priču o vremenu, tradiciji i identitetu.

Naslovna foto – by Peter Wieser

Etiopski kalendar: Vrijeme koje teče drugačije

Etiopski kalendar sastoji se od 12 mjeseci po 30 dana, nakon kojih slijedi trinaesti mjesec, Pagumē, koji ima 5 ili 6 dana, ovisno o tome je li godina prijestupna. Ova jedinstvena konfiguracija ne samo da označava značajne vjerske i društvene festivale, već i odražava duboko ukorijenjenu vezu između etiopskog naroda i njihovog shvaćanja vremena. Nova godina u Etiopiji, poznata kao Enkutatash, slavi se 11. ili 12. rujna, signalizirajući završetak kišne sezone i dolazak proljeća.

Foto by 12019

Utjecaj na kulturu i svakodnevni život

Ovaj kalendar ne samo da utječe na način na koji Etiopljani mjere vrijeme, već ima i duboki utjecaj na njihovu kulturu, religiju i svakodnevni život. Festivali poput Timkata (pravoslavni kršćanski festival krštenja) i Meskel (otkrivanje pravog križa na kojem je Isus bio razapet) obilježavaju se prema etiopskom kalendaru, čineći ga temeljem društvenog i religijskog života.

Foto by Hervé Clootens

Etiopija: Zemlja kontrasta i drevnih tajni

Osim svog jedinstvenog kalendara, Etiopija je poznata i po svojim spektakularnim krajolicima, od visokih planina do dubokih, tajanstvenih dolina. Dom je jednom od najstarijih mjesta ljudske civilizacije, s arheološkim nalazištima poput Lucy, jednog od najstarijih poznatih primjeraka hominida. Etiopija je također zemlja koja je zadržala svoju neovisnost tijekom kolonijalnog razdoblja, čuvajući svoju bogatu baštinu i tradicije.

Foto by Marco Torrazzina

Etiopija ostaje zemlja koja izaziva divljenje i znatiželju, zemlja gdje vrijeme teče drugačije, a povijest i modernost se isprepliću na jedinstven način. Njezin kalendar sa 13 mjeseci samo je jedna od mnogih značajki koje čine ovu zemlju neobičnom, mističnom i nezaboravnom destinacijom za sve koji je odluče istražiti. U Etiopiji, vrijeme nije samo mjerilo; to je priča o identitetu, naslijeđu i neiscrpnoj ljudskoj duhovnosti.

Foto by Heiss