Na put u Afriku s Davorom Rostuharom


U zajedničkoj organizaciji Davora Rostuhara i agencije Perzepolis kreću pripreme za prvo u nizu putovanja po Africi koje je najavljeno na izložbi „Put oko svijeta u pola sata”.

Za Novu godinu 2013. vode vas u Etiopiju, među slikovita plemena doline rijeke Omo, jedno od posljednjih kutaka na kugli zemaljskoj gdje ljudi još uvijek žive na razini kamenog doba. Ovo neobično zanimljivo područje nastanjuju neka do najfascinantnijih afričkih plemena, a to što ćete ovdje vidjeti nije kreirano za turiste, već je doista iskonsko i fascinantno.

Siromašna zemlja s niskim postotkom nezaposlenosti i bogatim prirodnim ljepotama zaokuplja pažnju istinskih pustolova. U rogu Afrike, na istoku Crnog kontinenta – smjestila se Etiopija. Prostire se na oko 1,1 milijun četvornih kilometara od čega polovicu teritorija zauzima Etiopska visoravan. Etiopija nema izlaz na more, a omeđena je Eritrejom, Zapadnim i Južnim Sudanom, Kenijom, Somalijom i Đibutijem. Iako siromašni, Etiopljani imaju izrazito nisku stopu nezaposlenosti (5 posto), a najjaču gospodarsku granu čini poljoprivreda kojom se bavi čak 80 posto stanovništva od sveukupno 73 milijuna.

U 11 dana putovanja u Etiopiju prvi dan dolazi se u grad Addis Ababa usred noći. Drugi dan kreće se prema Arba Minchu – gradu koji se smjestio na obali rijeke te ćete putem posjetiti arheološko nalazište Melka Kunture. Treći dan dolazi se do planinskog sela Dorze gdje ćete upoznati njihov način života. Naime, pleme je karakteristično po visokim nastambama koje mogu dosezati i 12 metara, no koje se s vremenom snižavaju kako ih s dna izjedaju termiti. Njeguju stari način terasaste sadnje, čime se štite od prevelike erozije tla. Čeka vas i vožnja brodom po lijepom jezeru Chamo, gdje ćete vidjeti krokodile, nilske konje i razne vrste vodenih ptica, posebno pelikane te ćete posjetiti i šaroliku tržnicu plemena Konso i selo plemena Tsemay te upoznati njihove domaćine. Četvrti dan putovanja dočekat ćete Novu godinu u Jinku.

Također, posjetit ćete selo plemena Mursi, čije su žene prepoznatljive po velikim diskovima koje nose u svojim donjim usnama. Muškarci su oskudno odjeveni, iako sve češće koriste pamučne prekrivače. Proći ćete i kroz Nacionalni park Mago gdje ćete imati priliku vidjeti brojne ptice, antilope, gazele, dik-dikove i slično. Šesti dan dolazi se do grada Turmi gdje ćete se uputiti do rijeke Omo i sela u kojem živi pleme Karo, poznato po oslikavanju tijela i žrtvovanju. Žene žrtvuju svoja prsa kako bi bile ljepše, dok ožiljci na muškim prsima označavaju da je ubio neprijatelja ili opasnu životinju. Ožiljke stvaraju nožem ili žiletom, kamo zatim utrljavaju pepeo. Oko grada Turmija se nalazi i nekoliko sela plemena Hamer, plemena koje je prepoznatljivo po svojim frizurama i pravoj umjetnosti u ukrašavanju tijela. Svaki detalj ima svoje značenje pa tako npr. naušnice označavaju koliko muškarac ima žena.

Deseti dan vraćate se prema Addis Ababi gdje ćete proći kraj jezera velike doline Rift. Ova dolina nalazi se iznad velikog rasjeda koji cijepa Afriku na dva dijela i uzrokuje česte potrese. Po dolasku u Addis Ababu čekat će vas tradicionalna oproštajna večera s lokalnim plesovima, a zatim krećete prema zračnoj luci odakle ćete poletjeti za Europu.

Želite li putovati u Etiopiju, nemojte očekivati opuštajući odmor, već putovanje koje će pokrenuti i vas i sva vaša osjetila. Zemlja izgubljene kulture nekad bogatog carstva svakome obogaćuje duh svojim kulturnim blagom. Budite sigurni, bit će to putovanje za pamćenje, iskustvo koje će vas promijeniti. Pridružite se Davoru na njegovim putešestvijama i postanite dio njegove ekipe na putu kroz Etiopiju!

Agencija Perzepolis vam nudi 11 dana putovanja u Etiopiju, vođenog od iskusnog putopisca Davora Rostuhara. Sve ostale informacije kao i ponuda putovanja dostupna vam je na službenim stranicama agencije Perzepolis.

Izvor: Moja putovanja