Sve ceste vode do užitka: Upoznajte se s čarima ZAGREBAČKE ŽUPANIJE


Plešivica, raj na tek tridesetak kilometara od metropole

 

Želite se odmoriti? Zabaviti, a opet ne provesti sate putujući do destinacije? Znate li da se tek kojih tridesetak kilometara od Zagreba smjestilo Jastrebarsko, popularno zvan Jaska, s oko 15 tisuća stanovnika. Jastrebarsko i njegova okolica omiljeno su izletište Zagrepčana i garantirano ćete se zaljubiti u čarobne krajolike, vinorodne brežuljke, prirodne rezervate te brojne kulturno-povijesne spomenike ovog čarobnog mjesta.U okolici Jastrebarskog nekoliko je atraktivnih izletničkih destinacija: Ornitološki rezervat Crna Mlaka, Plešivička vinska cesta i najviši vrh Samoborske gore – Japetić. U ovaj slikoviti kraj ne dolazi se samo radi vina – vinske ceste mogu se dobro kombinirati s planinarskim i biciklističkim stazama, a ovuda prolazi i Cesta sira zagrebačke regije. Na plešivičkim brežuljcima često ćete u zraku vidjeti jastrebove, koji su se u srednjem vijeku uzgajali za lov, pa je i grad Jastrebarsko, u podnožju Plešivice, dobio ime po njima. Mjesto duge povijesti već stotinama godina prirodno je središte ovoga područja i početna točka za izlete po okolici.

PLAN ZA ODLIČAN VIKEND

Započnite svoje jutro šetnjom prekrasnim perivojem dvorca Erdödy dok padaju prvi jesenji listovi i uživajte u savršenim bojama ovog bajkovitog dvorca. Utjecaj velikaške obitelji Erdödy ostavio je veliki trag, i gospodarstveno i kulturno, na ovo malo, pitoreskno mjesto gdje su gospodarili preko 400 godina. Uz dvorac se prostire stari gradski park, koji je proglašen hortikulturnim spomenikom.

Za ljubitelje vina zanimljiv će biti posjet bačvarskoj zbirci obitelji Golub prepunoj starih fotografija tradicionalnog načina izrade bačava i drvenog posuđa korištenog u procesu proizvodnje vina. Zbirka je od Ministarstva kulture 2014. godine dobila status kulturnoga dobra Republike Hrvatske. Zanimljivo je spomenuti kako je za izradu samo jedne bačve potrebno i do 11 sati rada. Ova mala manufaktura sve bačve proizvodi od hrvatskoga hrasta lužnjaka i kitnjaka čime vina iz skladištena u njihovim bačvama dobivaju u potpunosti autohtoni okus. O kvaliteti i vrhunskoj izradi najbolje govore podrumi vrhunskih vinarija s vinogradarskog područja Plešivice, Zagorja, okolice Zagreba, ali nerijetko i oni u Americi, Italiji, Crnoj Gori i Hercegovini.

PLEŠIVICA ILI HRVATSKA CHAMPAGNE REGIJA

Svega sedam kilometara udaljena od Jaske, prostire se  Plešivica.  Iako najmanja vinska regija u Hrvatskoj, južne padine Plešivice jedno su od naših najpoznatijih i najuspješnijih vinogorja, s tradicijom uzgoja vinove loze koja se mjeri ne u stoljećima, nego u tisućljećima.

Vinarstvo ovdje ima dugu tradiciju, a vinogradarski krajolik, sunčane padine i kvalitetne sorte vina koje se njeguju, kao i znanje i iskustvo vinogradara i vinara, jamče doista plemenitu kapljicu. Iz plešivičkih podruma izlaze znana i cijenjena vina: graševina, rajnski rizling, traminac, bijeli pinot, chardonnay i druga, a sve se više njeguje i mlado vino portugizac. Zato i nije čudno što je Plešivica poznata po svojim vinskim svečanostima, po seoskom i vikend turizmu. Plešivica je ujedno i regija s nekim od najboljih pjenušaca Hrvatske. Svatko tko se jednom uputi u ovaj kraj, poznat i kao hrvatska Champagne regija, zasigurno će mu se vraćati još godinama, kao što su se na čašu portugisca vraćali i pripadnici svjetskog jet seta s početka 20. stoljeća Charlie Chaplin i Isadora Duncan.

ODLIČNA JELA UZ BAJKOVIT POGLED

Duž vinske ceste mnoge vinarije uz kušanje po dogovoru nude i hranu, pa tako gastro ljubitelji svakako moraju krenuti u obilazak Vinogradarstva i vinarstva Roberta Braje gdje ih čeka stručna prezentacija domaćih gastro proizvoda, specijaliteta i vina. Obavezno isprobajte  autohtoni lokalni specijalitet plešivički copanjek – slani kolač od svježega kravljeg sira i koprive. Sve bogatstvo plešivičkih vinara i pjenušaca iskušajte u vrhunskim vinarijama Jagunić, Kolarić, Kurtalj i Ivančić,  a možda vas iznenadi i posjet uzgajalištu pastrva “Ribnjaci Vrabac” u Parku prirode Žumberak.

Vinska tradicija jaskanskih obitelji Tomac, Šember i Korak nadaleko je poznata. Zahvaljujući njihovim naporima i njihovim izvrsnim vinima, Plešivica se danas nametnula kao ozbiljna vinska regija koji proizvodi dva zahtjevna tipa vina – pjenušci i prirodna vina. Plešivička tradicija i kreativna visoka kuhinja s autorskim potpisom susreću se u restoranu u sklopu vinarije Korak gdje glavnu riječ vodi mladi kulinarski virtuoz, Bernard Korak. Svakodnevno ljepota netaknute prirode Plešivice biva savršenom kulisom te inspiracijom za mnoge njegove kulinarske pothvate. Bernard Korak koristi isključivo sezonske sastojke što mu omogućuje da hranu ponudi “izravno s polja na tanjur” jer kod Bernarda vrijedi nepisano pravilo; ako nije u sezoni, nije ni na stolu.