Semafori su za slabiće – pogledajte kako to rade Etiopljani!


Znate za onaj veliki kružni tok koji se nalazi na Dubrovačkoj aveniji u Zagrebu, i kakve nesnosne gužve znaju nastati na njemu. A tek kad ulete prometnici i kontroliraju promet – počnu nam rasti grančice iz ušiju! No, to je lipov čaj za ono što se događa na jednom raskrižju u Etiopiji, odnosno Adis Ababi. Gledajte i uživajte

 

Znate da u vrijeme najvećih gužvi moraju intervenirati prometni policajci kako bi promet mogao teći bez problema. E, sad si probajte zamisliti da nema tog kružnog toga i da je obično križanje bez semafora i prometnih policajaca, ali s istim protokom vozila na sat. Nemoguća misija. Mi Hrvati poznati smo kao jako živčani vozači a srednji prst kroz prozor i spominjanje majke ostalim sudionicima u prometu nam je isto kao i dobar dan susjedu. Koliko god nam se Etiopija činila kao daleka i, u usporedbi s nama, zaostala država mogli bismo ponešto naučiti o prometu iz njihovog ponašanja.

Addis Ababa postao je prvi grad u Etiopiji koji je prestao koristiti semafore na križanjima i sjecanjima prometnica. Gradske glavešine jednog su se dana odlučili maknuti sve semafore i vidjeti kako će promet funkcionirati bez njih. Čak su i postavili nadzorne kamere iznad najprometnijeg križanja kako bi u svakom trenutku mogli vidjeti kakva je situacija. U sljedećem videu možete vidjeti kako izgleda prometovanje izrazito prometnim križanjem bez semafora.

 

Izvor: punkufer