Apijeva cesta u Rimu – sagrađena 312. pr. Kr i danas je još uvijek u upotrebi


Jeste li znali da se Rim može pohvaliti jednom od najranijih europskih cesta, koja postoji i danas? Pogledajte Apijevu stazu, poznatu na talijanskom kao Via Appia Antica.

Vjerojatno najstarija preživjela cesta na svijetu, Apijeva cesta bila je vitalna žila kucavica starog Rima, služeći i kao vojna i gospodarska arterija. Također se vjeruje da je odigrala ulogu u nadahnuću poznate izreke “Svi putovi vode u Rim”.

Danas je to jedna od najboljih atrakcija u Rimu koja ne samo da vam omogućuje da uživate u sunčanom rimskom vremenu, već vas i vraća u prošlost.

Apijeva cesta bila je ključna cesta za Rimsko Carstvo. Povezivala je Rim s nekim od njegovih najudaljenijih naselja. Cestu koju je izvorno izgradio Apije Klaudije Cekus, tadašnji rimski cenzor, povezivala je Rim s Capuom u blizini Napulja.

Cesta je izvorno izgrađena pretežno u vojne svrhe, što znači da je Julije Cezar hodao njome zajedno s tisućama drugih vojnika, vođa i konzula. Kršćanski obraćenici pokapani su duž puta, a slavni vođa robova Spartak razapet je na Via Appia 71. pr. Kr.

Na kraju se proširila na više od 300 milja do Brindisija, što je čini najširom i najdužom cestom koja je postojala u to vrijeme. Nazvana “Kraljicom cesta”, njezina je izgradnja bila doista značajna, posebno ako se uzme u obzir da je sagrađena 312. pr. Kr

Čak i u usporedbi s mnogim drugim najboljim atrakcijama u Rimu, Apijeva je cesta nevjerojatno dobro očuvana. Napravljen je od velikog, ravnog kamenja, koje je čvrsto učvrstilo tisuće godina kiše, kotača i nogu koje su prolazile preko njih. Kad ih dodirnete, hodate stopama rimskih careva, trgovaca, svetaca, a možda čak i svetog Petra.

Prvih deset milja Apijeve ceste, poznate po svom povijesnom značaju i slikovitoj ljepoti, uključeno je u regionalni park pod nazivom Parco dell’Appia Antica, osiguravajući očuvanje i zaštitu ceste i spomenika koji je okružuju.

Gdje se nalazi?

Iako je to jedna od najboljih atrakcija u Rimu, veći dio Apijeve ceste nalazi se izvan grada. Cesta počinje na jugoistočnom rubu Rima i proteže se prema jugu, prolazeći kroz krajolik rimske Campagne. Ide sve do Albano Laziale, oko 16 kilometara (10 milja) od centra Rima, i nastavlja prema jugu, povezujući gradove i arheološka nalazišta.

Nemojte se brinuti što nije u samom centru grada. Uz malo planiranja i malo strpljenja uz rimski sustav javnog prijevoza, lako možete pronaći put do Apijeve ceste.

Kako doći do Apijeve ceste?

Najlakši načini da dođete ceste je javni prijevoz ili Uber.

Ovisno o autobusu kojim idete, stajalište može malo varirati, ali neće biti daleko od ulaza u park. Slobodno provjerite s vozačem ili upotrijebite kartu svog telefona za potvrdu.

Metro i autobus:
Opcija 1: Idite metroom do stanice Circo Massimo i zatim uhvatite autobus 118
Opcija 2: Idite metroom do stanice San Giovanni i zatim presjednite na autobus 118, 218, 660 ili 663
Nedjeljom je cijeli park bez prometa, što ga čini idealnim danom za posjet. U ovom dijelu tjedna zateći ćete Rimljane na pikniku, dok turisti istražuju spomenike, katakombe i obližnje kafiće. To je najbolje vrijeme za vožnju biciklom, šetnju i druga istraživanja budući da su drugi dani u tjednu obično zagušeni u prometu.

No, imajte na umu da nedjeljom prometuje manje autobusa, pa prema tome planirajte svoje putovanje!

Današnja Via Appia Antica počinje kod Porta San Sebastiano, samo tri milje južno od Koloseuma. Od Porta San Sebastiano, krenite niz cestu do crkve Domine Quo Vadis iz 9. stoljeća. Legenda kaže da je ovo mjesto gdje je Petar vidio viziju Krista dok je bježao od Neronovog progona 64. godine. Pitao je Krista: “Domine, quo vadis?” ili “Gospodine, kamo ideš?” Isus je odgovorio da ide u Rim da bude ponovno razapet, što je Petra potaknulo da prihvati svoju sudbinu i vrati se u Rim kako bi postao mučenik. Unutar crkve nalazi se kamen na kojem se navodno nalaze otisci Isusovih stopa. Tu je i freska Petra na lijevom zidu i Isusa na desnom.

Dvije glavne kršćanske katakombe nalaze se neposredno iza crkve: katakombe San Sebastiano i nešto veće katakombe San Callisto. Oni su mjesta ukopa mnogih ranih papa i same po sebi neke od najboljih atrakcija u Rimu.

U blizini se nalazi i ogromna grobnica Cecilije Metelle, snahe najbogatijeg čovjeka Rima. Malo dalje od Cecilijinog mauzoleja nalazi se Circus Maxentius, jedan od najbolje očuvanih rimskih carskih cirkusa. Velika je to arena u kojoj su se nekad održavale utrke dvokolica, tik uz ostatke velike vile cara Maksencija.

Odavde možete hodati ili voziti bicikl kilometrima po starorimskoj autocesti, prolazeći pokraj prekrasnih polja prošaranih povijesnim grobnicama i drevnim rimskim ruševinama, gotovo nepromijenjenim od 4. stoljeća.

Iako se na kraju oko 30 drugih cesta proširilo iz Rima (što je uistinu dalo značenje izreci “svi putovi vode u Rim”), drevni Apijev put bio je prvi i najveći, još jedan preživjeli dokaz moćnog Rimskog Carstva.