Misterija kuće u stijeni napuštene prije više od 100 godina


Visoko u planinskom lancu Dolomita u Italiji, iz stijene strši izolirana kuća pod nazivom “Buffa Di Perrero”. Ostaje gotovo kamuflirana u smeđem, krševitom planinskom terenu. Ovu zabačenu kuću često nazivaju i “Najusamljenijom kućom na svijetu”.

S ulaznim vratima na visini od 2700m ova kuća definitivno ima jedan od najboljih pogleda. Buffa Di Perrero nalazi se na rubu planine na mjestu kojem je gotovo nemoguće pristupiti. Ali ovo bizarno mjesto već godinama intrigira penjače i istraživače. Kuća je stara više od 100 godina i zrači aurom misterije.

Nepraktična lokacija ove prazne kuće možda je najfascinantnija činjenica o njoj. Prije jednog stoljeća, penjanje na ovu osamljenu, visoku točku u planinama bilo bi moguće samo korištenjem ljestvi od užeta i privremenih žičara za prijevoz građevinskih zaliha.

Danas ovu kuću u stijeni mogu vidjeti i doživjeti samo najiskusniji, vješti planinari koji su dovoljno hrabri da krenu izuzetno teškom stazom Via Ferrata. 

Dok su se ljudi pitali zašto je itko izgradio ovu ludu kuću, povjesničari vjeruju da je trebala biti mjesto za odmor talijanskih vojnika tijekom prvog svjetskog rata na grubom planinskom terenu. Kuća je navodno služila kao neka vrsta skrivenog zaklona ali i za skladištenje zaliha, skrivanje od neprijatelja. Ova im je kuća, također pružala zaštitu od surovih vremenskih uvjeta u planini.

Kuća je dobila ime po pukovniku Carlu Buffa di Perreru, ratnom heroju čija ga je strast prema planinama navela da zatraži premještaj u korpus Alpini. Poginuo je na prvoj liniji od neprijateljske granate. Krov kuće Pererro bio je potpuno uništen u snježnim olujama no u spomen i čast Buffa Di Perrera, kuća je zajedno s krovom obnovljena.

Kako izgleda put do ove kuće – pogledajte video u nastavku: