Još nema ni dvije godine, a već je proglašena putnikom godine


U svijetu putovanja postoje oni koji samo sanjaju o nekim dalekim destinacijama, a onda postoje i oni koji ne čekaju da snovi postanu stvarnost.

Na Hrvatskom Festivalu Putnika mala Nala proglašena je za “Putnika Godine”. Ono što ovu priču čini posebnom jest činjenica da malena Nala još nema ni dvije godine

Nala je mala avanturistica koja je sa svojim roditeljima dokazala da se velike stvari mogu postići i u malim godinama. Kroz svaku svoju avanturu, ona je pokazala hrabrost, znatiželju i spremnost na istraživanje svijeta oko sebe. Iako je njezino putovanje tek započelo, njezina strast prema otkrivanju novih mjesta i kultura već je očarala mnoge.

Nala nije samo inspiracija zbog svoje mladosti, već i zbog načina na koji nas uči da je svijet prepun čuda koja čekaju da budu otkrivena. Bez obzira na svoje godine, Nala nas podsjeća da je svaki korak na putovanju prilika za učenje i rast.

Njezina priča nas također podsjeća na važnost podrške i inspiracije koju roditelji mogu pružiti svojoj djeci i koliko je važno putovati s djecom.

Dokazano je da djeca koja putuju i upoznaju nove kulture postaju tolerantnija te imaju više poštovanja te su spremnija učiti i isprobavati nove stvari. To će im koristiti u učinioci, ali i na igralištu ili u dječjem parku. Kažu da su djeca koja putuju samostalnija, imaju više samopoštovanja, lakše se prilagođavaju i osjećajnija su. Više vole vrijeme provoditi vani od djece koja praznike provode kod kuće. Pozitivan utjecaj, tvrde, nemaju samo daleka putovanja, već i ona u obližnje gradove koja također mogu potaknuti dijete na učenje i razumijevanje.

Mama Nada Bekavac je to opisala ovako: ‘Nala je odlučila doći na planet Zemlju pred zalazak sunca, baš na prvi dan godine, 01.01.2022. Pokucala je rano ujutro, točno u 06.00, najavivši svoj dolazak plaho kucajući tog prohladnog zimskog jutra.

Od tada do današnjeg trenutka, u svojih godinu i pol, htijući ili ne, putovala je mnogo.

Tražila je medu Paddingtona po Londonu. Kupovala martinke u Camden-u. Iz udobnosti nosiljke odradila prvi 8k trail na Vlašiću (poslije se zaredalo još nekoliko).

Bila počasna gošća na prvom festivalu putnika u Banja Luci. Prst umakala u vino s Ivom i Brankom iz Putoholičara. Sudjelovala na svjetskim igrama nomada na World nomad games u Turskoj. Spavala u jurti. Žvrnjala simit na Taksimu. Glasno plakala u Mdini, malteškom gradu tišine. Dobila osip po licu daveći se mozzarellom u Italiji. Stajala pred muralom Maradonne u Napulju izustivši svoju drugu riječ, upirući prstom u Maradonnu, ponavljajući gromoglasno TATA, TATA!

Mrštila se na sladoled od limuna na Amalfiju pa napravila prvi samostalni trk na Vezuvu. Slušala Slavenove priče o nevjerojatnim putovanjima biciklom. Crtala murale s Kapovićem u Opuzenu. Zen, zen, Opuzen!

Prepuzala i okusila uzduž i poprijeko sarajevski, splitski i zagrebački aerodrome te stekla odličan imunitet.

Vukla mačke za rep po bazaru u Skopju. Cjenkala se za pokvaren plastični bager u Šutki. Imala karte za Izrael nadajući se još jednom zabavnom putovanju za pamćenje, no mama je fasovala upalu pluća pa su karte propale. Mama je bila tužna što se razboljela baš tada. Tata je bio sretan što je mama ozdravila, jer, bit će putovanja.

Jučer dobila karte za Vilnius (držite fige da mama i tata uspiju pobjeći iz ralja kapitalizma i odvedu čudesnu djevojčicu na put da i te karte ne propadnu)

U svojih, do danas, 560 dana na planetu Zemlji putovala je puno, priznajte. No, to je tek početak.

Nada se još većim avanturama dok usput, u slobodno vrijeme, priprema trail utrke po lokalnim planinama i otocima.’

Eto, jedna lijepo priznanje i motivacija za sve roditelje da nije baš svijet tako velik i strašan.

Činjenica da i u putovanju kroz odrastanje možemo puno naučiti od svoje djece.

Video dodjele nagrade:

Svi dobitnici nagrade Dijana Klarić na ovogodišnjem 12. po redu Croatian Travel Festivalu :

Najbolji putopis : Vedran Buble

Najbolja putopisna fotografija : Željko Krnčević

Najbolji putopisni film : Nikola Horvat 

Najbolji projekt : Kristina Antolić

Putnik godine 2023. : Nala Tomić

Natječaj je dobio ime po Dijani Klarić (12.12.1986. – 28.03.2013.), mladoj Šibenčanki koja nas je nažalost prebrzo napustila. I ova nagrada je pokrenuta u znak sjećanja na mladu šibensku putnicu i fotografkinju čiji su život i djelo bili vezani uz putovanja, umjetnost i radost življenja. Nagradu i ove godine pokreće Hrvatski klub putnika i obitelj Dijane Klarić, a dodjeljuje se se jednom godišnje prilikom Festivala putnika u Šibeniku.