Ovo su najmočnije putovnice na svijetu za 2023. godinu


Dok ulazimo u novu godinu, najnoviji rezultati Henley Passport Indexa pružaju fascinantan uvid u svijet koji karakteriziraju izniman preokret i nude pogled na ono što je pred nama.

Već petu godinu za redom Japan je na samom vrhu prema ekskluzivnim podacima Međunarodne udruge zračnog prometa (IATA) i rangira svih 199 putovnica svijeta prema broju odredišta kojima njihovi vlasnici mogu pristupiti bez prethodne vize.

Građani Japana sada mogu posjetiti nevjerojatna 193 odredišta od 227 bezviznih odredišta, dok građani Južne Koreje i Singapura, koji su izjednačeni na 2. mjestu, uživaju rezultat bez vize/viza po dolasku od 192. Njemačka i Španjolska su zajednički 3., s bezviznim pristupom 190 odredišta diljem svijeta. Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD ostaju na 6. i 7. mjestu, s rezultatima od 187, odnosno 186, i čini se da je sve manje vjerojatno da će vratiti prvo mjesto koje su zajedno držali prije gotovo deset godina.

Afganistan je i dalje čvrsto na dnu Henley Passport Indexa s rezultatom od samo 27. Predsjednik Henley & Partnersa, dr. Christian H. Kaelin, kaže da najnovije istraživanje tvrtke o vezi između putovanja bez viza i globalnog ekonomskog pristupa razotkriva što moć putovnice znači u konkretnom financijskom smislu. „Za građane svijeta, bolja mjera ekonomske mobilnosti i fiskalnih mogućnosti koje im pružaju njihove putovnice jest promatranje postotnog udjela u globalnom BDP-u koji im je dostupan bez viza. Naše najnovije istraživanje o tome koliko globalnog ekonomskog pristupa pruža svaka putovnica koristan je alat za ulagače i daje novi uvid u sve veću nejednakost i nejednakost u bogatstvu koja definira naš svijet.”

Na makro razini, nova studija Henley & Partners otkriva da samo 6% putovnica u svijetu svojim vlasnicima daje bezvizni pristup više od 70% globalnog gospodarstva. A samo 17% zemalja svojim vlasnicima putovnica daje bezvizni pristup više od četiri petine od 227 svjetskih odredišta.

Japanska putovnica omogućuje bezvizni pristup u 85% svijeta i zajedno, ove zemlje čine nevjerojatnih 98% globalnog gospodarstva (doprinos Japana u BDP-u je oko 5%). Nasuprot tome, nigerijska putovnica na donjem kraju indeksa omogućuje bezvizni pristup samo 46 odredišta (20% svijeta), koja čine samo 1,5% globalnog BDP-a. Najniže rangirana afganistanska putovnica omogućuje bezvizni pristup samo 12% svijeta i manje od 1% globalne gospodarske proizvodnje.

Profesor Trevor Williams, bivši glavni ekonomist u Lloyd’s Bank Commercial Banking, kaže da istraživanje dokazuje uzročnu vezu između mogućnosti putovanja, stranih ulaganja u zemlju, povećane trgovine i gospodarskog rasta. “Ove veze se međusobno osnažuju i aglomeriraju. Vještine i talent idu tamo gdje postoji mogućnost rada, ulaganja i putovanja, privlačeći druge koji žele učiniti isto i stvarajući pozitivnu petlju.”

Foto by Joshua Woroniecki