Putoholičari o 2. Croatian travel festivalu u Šibeniku


Proteklog vikenda održan je drugi po redu Croatian travel festival u Šibeniku u organizaciji Hrvatskog kluba putnika. Prošle godine bili smo spriječeni pa nismo mogli prisustvovati festivalu, zato si ove godine to nismo dopustili i unaprijed rezervirali termin za Šibenik. Donosimo vam naše viđenje festivala, fotografije i priče.

Festival je počeo u četvrtak i to sa lokalnim šibenčanima, Šibenčani po svitu, o svojim putovanjima pričali su: Ivo Mikuličin, Maja Klarić, Goran Subašić i Marica Mihaljević.

Dvina Meler CTFJutarnji program u petak smo također propustili jer smo stigli tek popodne taman na predavanje Dvine Meler. Dvina nam je predstavila svoju novu knjigu koja uskoro izlazi “Nepodnošljiva lakoća putovanja” gdje su njezina putovanja prikazana kroz 50 priča, a svaka od njih na kraju daje savjet budućim putnicima. Ukratko nam je prepričala neke djelove knjige, odnosno neke priče sa putovanja i jedva čekamo da knjiga izađe.

Nakon Dvine predavanje na Medulićevom trgu održao je Jasen Boko koji nam je pričao o svojim putovanjima i o najljepšem mjestu na svijetu.

Večer smo proveli u klubu Azimut, koji moramo priznati je jedan od zanimljivijih klubova koje smo posjetili, nećemo previše pisati o njemu, najbolje da ga posjetite i sami se u to uvjerite. U Azimutu smo zaradili i majicu nakon uspješnog rješavanja mozgalice. 🙂

Morana Jandrek CTFU subotu u jutro u gradskj knjižnici Juraj Šižgorić volonterke iz udruge “Kolajna ljubavi” pričale su o sirotištu u Tanzaniji, a nakon njih je nastupila Morana Jandrek. Morana nam je ispričala kakav je pravi život na Kubi i moramo priznat podigla nam je Kubu vrlo visoko na našoj ljestvici zemalja koje želimo posjetiti.

Nakon Kube preselili smo se u Azimut gdje nas je već spreman čekao Vedran Bađun. Klub je bio prepun što je nagovještalo da će predavanje biti zanimljivo. Vedranovo predavanje nosilo je naziv: U potrazi za ZION-om, kako će se zvati i njegova knjiga. Predstavio nam je neka svoja putovanja koja mnogi od nas sigurno neće nikada iskusiti kao što je na primjer život u brazilskim slamovima.

Vedran Bađun CTFCTF Šibenik

Kratki odmor do slijedećeg predavanja iskoristili smo za lutanje i istraživanje Šibenika. O samom gradu morat ćemo napisati poseban članak jer jednostavno to zaslužuje.

Stipe Božić CTF

Opet smo u Azimutu, a o Indiji i Aziji nam priča Juraj Bubalo.

Preselili samo na Medulićev trg gdje nas je dočekala legenda, Stipe Božić. Stipe nam je ispričao svašta, kako je osvojio sve najviše vrhove na svakom kontinentu, kako je najopasnija životinja polarni medo i kako se boji potresa. Koliko je Stipe zanimljiv i cijenjen pokazao je i veliki odaziv na trgu.

Miro Aščić CTF

Miro Aščić pričao nam je o Africi i zašto se uporna vraća tamo. Saznali smo da sa Afrikancem ne možeš biti prijatelj jer svatko gleda samo za sebe, naravno, zbog velikog siromaštva. Pričao nam je i kako se ponekad morao izvlačiti iz opasnih situacija i zašto mu je Afrika toliko prirasla srcu.

Subotu smo priveli kraju na koncertu Let 3 i u klubu Azimut.

Ribafish CTF

Nedjelja u jutro nakon koncerta nije zahvalan termin, ali ubrzo smo zaboravili na jutro i mamurluk kada je počeo pričati Domagoj Jakopović Ribafish. Sam naziv njegovog predavanja “Kako sam pojeo sve insekte i popio sva piva Indokine” te mora privući. Ribafish je nedavno bio u Indokini gdje se trudio probati svu egzotičnu hranu i dočarati nam kakav okus imaju skakavci, cvrčci, krokodil, kornjača ili tarantula, a donio nam je na degustaciju i salamu od slonetine koja i nije baš nešto. Kako je Ribafish dopredsjednik Društva ljubitelja pive jedan bitcoin mining radeon 6670 od njegovih ciljeva putovanja je i isprobati sve pive zemlje u koju putuje. Moramo priznati da mu cilj uopće nije loš.

Šibenik CTFNakon Ribafisha mi smo se morali vratiti na kontinent pa nismo uspjeli čuti Hrvoja Jurića koji je pričao o svom putu na biciklu i novoj knjizi Marijanov put, Sinišu Glogoškog koji je kroz priču i slike ekipu odveo u Bangladeš i Petra Rikića koji ih je odveo u Amazonu i Ande, sigurni smo da su bili vrlo zanimljivi.

Smiljan - Nikola TeslaPo povratku iz Šibenika posjetili smo Smiljan i rodnu kuću Nikole Tesle. Za velikog čovjeka kao što je bio Nikola isto ćemo izdvojiti dragocjeno vrijeme i napisati poseban članak.

Na kraju što reći o festivalu. S obzirom na program, čini nam se da je prošle godine bio mrvicu bolji, ostale su nam u sjećanju razne radionice koje su ove godine izostavljene (svahili, foto, volontiranje). Ali moramo pohvaliti Hrvatski klub putnika i njihovog predsjednika Nikolu Baraku, koji su svoj posao stvarno napravili vrhunski. Doveli su velike putnike, od kojih se puno toga može naučiti i koji ti samo pojačavaju želju i volju za daljnja putovanja, za napraviti korak u “ekstremnija” putovanja.

Pohvale organizatorima i svim predavačima. Vidimo se na 3. Croatian Travel Festivalu 2014.! 😉

P.S. Zahvaljujemo  Crnom Jaju, što nam je sponzorirao smještaj u hotelu Jadran, koji je na odličnoj poziciji, uz more i odmah do centra. Bacite pogled na ponude Crnog Jaja imaju za svakog ponešto! 😉

Hotel Jadran ŠibenikCrno Jaje