Želite li ovo ljeto štedjeti ili se prepustiti luksuzu? Ovo su odlična odredišta uz plažu za svaki džep


Blaženstvo je stanje uma, a spokoj i radost mogu se naći jednako često u skromnom okruženju kao i u ekstravagantnom. Dok 63% svjetskih putnika planira biti štedljivije kako bi dobili najviše za svoj novac na odmoru ove godine, 43% njih planira otpustiti sve kočnice i uživati u vrhunskom doživljaju.

Putnike koji žele uživati u posteljini najviše kvalitete, vrhunskoj usluzi i ležaljkama s baldahinom na plaži, očekuje razmetno putovanje. Za one koji još uvijek žele istražiti svijet, ali s ograničenim sredstvima, postoji mnogo boravaka s besplatnom opremom i aktivnostima koji samo čekaju da ih se otkrije. S namjerom da potakne putnike da uravnoteže zabavu i financije ovog ljeta, Booking.com dijeli nekoliko odredišta uz plaže za sve proračune, odabranih na temelju vlastitih informacija o odredištima u kojima je došlo do pada cijena i s ponudama dostupnima tijekom ljetnih mjeseci, a koja još uz to imaju i plažu*.

ZA ONE KOJI ŽELE UŽIVATI U LUKSUZU

Porto Cervo, Sardinija

Elegantni primorski grad na sjeveru Sardinije spaja glamur s opuštenom ležernošću i može se pohvaliti nekim od najljepših plaža na svijetu. Ovaj pomodni resort na Smaragdnoj obali Sardinije stvorio je tijekom 1960-ih godina princ Karim Aga Khan, a sada je okupljalište filmskih zvijezda i slavnih osoba, prepuno ekskluzivnih jahti, restorana nagrađenih Michelinovom zvjezdicom i vrhunskih hotela. Putnici mogu provesti dane u kupovini na šetalištu Promenade du Port, igrajući golf u vrhunskom golf klubu Pevero ili uživajući u degustaciji vina i ukusnim jelima. Ipak, njegova su najveća vrijednost plaže, pa se oni koji traže samo najbolje mogu uputiti na rajsku plažu Spiaggia del Pevero, gdje mogu roniti s bocama ili s maskom i disaljkom u prozirnom moru. Posjetite bijelu crkvu na brdu s prekrasnim pogledom na marinu, u kojoj se ljeti održavaju koncerti klasične glazbe, ili se uputite u bar na plaži Phi i promatrajte zalazak sunca prije nego što se zvijezdama ispuni nebo nad noćnim klubom na otvorenom. Sam grad Porto Cervo i okolica pogodni su za kretanje pješice, ali za istraživanje šire okolice putnici će trebati unajmiti automobil. Ako se odvezete do obližnjeg Palaua, možete se odlučiti za Cjelodnevni obilazak brodom u pratnji vodiča otočja Maddalena i diviti se prekrasnim otocima od ružičastog granita i jedinstvenom ružičastom pijesku koji pokriva plažu Rosa na otoku Budelliju.

Gdje boraviti: Hotel Cala di Volpe, A Luxury Collection Hotel nalazi se na kratkoj udaljenosti od Porto Cerva i golf-terena Pevero. Objekt odiše lepršavom boho vibrom, a otmjene sobe, koje izgledaju poput špilja, zrcale okolni morski krajolik. Brodice prevoze goste do obližnje privatne hotelske plaže, pješčane uvale u obliku polumjeseca s ležaljkama i suncobranima te ekskluzivnim klubom na plaži. Ovaj luksuzni hotel s Booking.com-ovim certifikatom ‘Održiva putovanja’ organizira aktivnosti lokalnih vodiča, uključujući satove kuhanja sardinijskih jela. Ostali sadržaji uključuju bazen s morskom vodom u obliku lagune, osvijetljene teniske terene, spa centar Shiseido koji spaja istočne i zapadne filozofije, te nagrađivani restoran na obali.

Montauk, New York, Sjedinjene Američke Države

Polovica (49%) putnika koji planiraju biti opušteniji u svojim navikama trošenja dok su na odmoru, kako bi nadoknadili nedostatak putovanja tijekom posljednjih nekoliko godina, može se uputiti u regiju Hamptons, gdje se Njujorčani okupljaju svakog ljeta, bježeći iz grada na božanski svilenkasti pijesak. Bezbrižnu atmosferu pružit će Montauk na najistočnijoj točki Long Islanda. Poznat je kao „kraj svijeta“ i po svojim moćnim valovima, lijepim pogledima te prekrasnim plažama u zaljevu i na obali oceana. Gosti se mogu opustiti i ljenčariti ili uživati u raznim vodenim sportovima, od joge na dasci za veslanje do surfanja i vožnje kajakom. Ako više dana na plaži zaredom počne biti dosadno, državni park Montauk Point s impresivnim svjetionikom dobar je za šetnje po vjetru i promatranje tuljana, a plaža Kirk Park pogodna je za kratko pješačenje preko spektakularnih dina, odakle posjetitelji ljeti mogu gledati kitove kako izranjaju iz mora. Putnici mogu kupovati u vrhunskim buticima, opustiti se u slanoj špilji u Montauku, što predstavlja idiličan način opuštanja i rješavanja stresa, ili plesati cijelu noć u hotelu Surf Lodge koji nudi glazbu uživo i ugošćuje međunarodne umjetnike. Posjetite bilo koji bar u Montauku i osvježite se spritz koktelom na bazi votke, Le Grand Fizz, a potom krenite u ekskluzivni restoran Duryea’s i kušajte ludo dobre rolice od jastoga.

Gdje boraviti: Hotel Marram smješten je na privatnoj plaži s panoramskim pogledom na Atlantski ocean, na pješačkoj udaljenosti od glavne ulice s kafićima, restoranima i buticima u Montauku. Ovaj objekt u sklopu Booking.com-ova programa ‘Održiva putovanja’ nudi opuštenu šik atmosferu i potiče goste da se ponovno povežu s prirodom kroz ekološke materijale, bazen sa slatkom vodom i raskošne zelene površine. Minimalistički je uređen u toplim tonovima terakote, s vidljivom bijelom hrastovinom i ručno tkanim tepisima. Za one koji se žele isključiti, dobro je znati da u hotelu nema ekrana te da nudi dnevne satove meditacije i joge, šetnje prirodom u pratnji vodiča kroz državni park Shadmoor i besplatne bicikle, a u sumrak i sljezove kolačiće uz otvoreno ognjište.

LUKSUZ KOJI SI MOŽETE PRIUŠTITI

Provincetown, Massachusetts, Sjedinjene Američke Države

Iako su putovanja i dalje prioritet za polovicu (50%) putnika, štedljiviji pristup također je ključan za 68% onih koji traže više za svoj novac uz luksuzna putovanja s ograničenim budžetom. Mali primorski gradić Provincetown smješten je na vrhu rta Cape Cod u Massachusettsu i poznat je po pješčanim obalama, prijateljskoj LGBTQ+ zajednici i aktivnoj umjetničkoj sceni. Nekada muza Edwardu Hopperu, jedna od najstarijih umjetničkih kolonija u Americi i dalje obiluje galerijama, studijima te kreativnim mještanima i posjetiteljima. Šetnja kroz dine Provincetowna sigurno će nadahnuti umjetnički nastrojene putnike da stvore vlastite uspomene na krajolik. Posjetitelji Provincetowna mogu se opustiti na jednoj od četiri gradske javne plaže ili se otisnuti na more u potrazi za kitovima u sklopu organiziranog obilaska okolice.

Gdje boraviti: Za one koji na svojim putovanjima traže kraljevski tretman po povoljnim cijenama Queen Vic Guest House nudi upravo to. Ovaj gostoljubivi smještaj s doručkom i dom nekadašnjeg morskog kapetana dobiva pohvale u Booking.com-ovim recenzijama zbog ljubaznih domaćina, odličnih sadržaja i izvrsne lokacije, na samo nekoliko koraka od plaže. Svakog se jutra poslužuje besplatan obilan doručak prije nego što gosti odu u grad uživati u gradskoj umjetničkoj atmosferi, a u večernjim satima putnici mogu uživati u piću po povoljnim cijenama u baru u sklopu objekta.

Sokcho, Gangwon-Do, Južna Koreja

Ovaj prekrasni živahni grad smješten je u dalekom sjeveroistoku regije Gangwon-Do i popularno je mjesto za putnike koji žele posjetiti istočnu obalu Južne Koreje. Sokcho je udaljen samo nekoliko minuta vožnje od obližnjeg Nacionalnog parka Seoraksan, što ga čini odličnom bazom za one koji žele istražiti prirodne ljepote i hramove u okolici. Putnici koji traže opušteniji luksuzni plan puta, žičarom mogu brzo doći do vrha. Obližnji termalni izvori pružaju prirodni luksuzni spa-centar za putnike koji žele vrhunski odmor uz ograničena sredstva. Grad, koji je smješten na razini mora, nudi obilje kulture, ukusna jela domaće kuhinje u vlastitoj „gastronomskoj četvrti“ te plažu od žutog pijeska i čisto plavo more.

Gdje boraviti: Putnici koji traže tretman dostojan slavnih osoba po prihvatljivoj cijeni doći će na svoje u lijepo uređenom objektu Lotte Resort Sokcho. Ovaj prekrasan resort s pogledom na more nudi sve što gosti mogu poželjeti, uključujući vodeni park, infinity bazen i fitness centar, a sve na samo nekoliko minuta vožnje od plaže. U restoranu Natural Soul Kitchen u okviru objekta poslužuju se nevjerojatna jela korejske kuhinje po povoljnim cijenama, a u krovnom baru goste očekuje happy hour. Ovaj hotel također je uključen u Booking.com-ov program ‘Održiva putovanja’, te nudi obilaske i aktivnosti koje organiziraju lokalni vodiči – idealno za one koji žele istražiti nacionalni park i sudjelovati u vodenim sportovima na plaži.

POVOLJNIJI IZBOR

Agadir, Maroko

Sa svojim dugim pješčanim plažama, beskrajnim suncem i niskim cijenama ovaj živahni primorski grad u Maroku ove se godine ističe kao ljetno odredište koje nudi sjajnu vrijednost za novac. Troškove se može dodatno smanjiti kupnjom voća, povrća, začina i drugih proizvoda na lokalnim tržnicama kao što je Souk El Had, s više od 6000 štandova gdje se preporučuje cjenkati. Glavnu plažu Agadira oplakuju valovi Atlantika i popularno je mjesto za surfere i obitelji koje se ovdje mogu opustiti te uživati u čistom moru, uz spasioce koji su na dužnosti tijekom cijelog ljeta. Šetalište uz obalu puno je kafića, restorana i barova s pristupačnim cijenama, a utvrda kazba na vrhu brda pruža nevjerojatan pogled na grad. Putnici koji žele iskustvo spa centra po povoljnim cijenama, mogu posjetiti hamam, tradicionalnu marokansku parnu kupku, a umjesto odlaska na plažu mogu uživati u mirnom danu u Nacionalnom parku Souss-Massa, udaljenom samo nekoliko minuta vožnje. U parku se nalaze močvare, šume i valovite dine poput saharskih, a ovamo se dolaze pariti egzotične ptice, uključujući plamence i pustarke.

Gdje boraviti: Topli i svijetli privatni smještaj uz plažu Surf and Salsa House nudi izvrsnu lokaciju bez pretjerane cijene. Ovaj objekt smješten je na obali oceana u berberskom ribarskom selu Tamraghtu, na kratkoj udaljenosti od Agadira, a poznat je po vrhunskom surfanju i plažama s mekim pijeskom. U sklopu objekta dostupni su bazen na krovu s pogledom na ocean, zajednički roštilj i kuhinja za goste te besplatan bife doručak s ukusnim domaćim specijalitetima, kao što je msemen (četvrtasti kruh poput palačinke) koji se poslužuje s medom i mekim sirom. Ovaj objekt uključen je u Booking.com-ov program ‘Održiva putovanja’, a organizira obilaske u pratnji lokalnih vodiča, te nudi dodatni veganski jelovnik i jela pripremljena od lokalnih namirnica.

Ulcinj, Crna Gora

Zaputite se u Ulcinj, najjužniji grad na crnogorskoj obali u blizini albanske granice, na blaženi odmor uz plažu po povoljnim cijenama. Ovaj povijesni grad smješten je na jadranskoj obali i poznat je po svojim prekrasnim pješčanim plažama. Štoviše, ima jednu od najduljih paža u Europi: Veliku plažu. Putnici koji žele uživati u suncu i moru naći će suncobrane, more boje topaza i trgovine koja prodaju najnovije artikle za napuhavanje i zabavu na plaži. Palmama obrubljena riva obiluje različitim restoranima, barovima i kafićima koji nude povoljna osvježenja, a oni od njih koji imaju pogled na more pružaju panoramski pogled na Jadransko more. Ulcinj je prepun bogate povijesti, a na kratkoj pješačkoj udaljenosti od plaže putnici mogu istraživati kamene ulice lijepog starog grada. U neposrednoj blizini ima mnogo prilika za istraživanje raznolike kulture, krajolika i aktivnosti po pristupačnim cijenama. Udaljite se od obale i krenite na povoljan Obilazak Skadarskog jezera brodom, tijekom kojega ćete istražiti jedno od najvećih jezera južne Europe i imati priliku vidjeti razne ptice, s planinama u pozadini.

Gdje boraviti: Residence Apartments nalazi se na korak od pješčane plaže te nudi svijetle i moderno uređene smještajne jedinice sa svim dodatnim pogodnostima. Ova tiha mala oaza uz plažu u boho stilu ima prostranu krovnu terasu za sunčanje sa separeima, hidromasažnu kadu i pruža jedinstveni pogled na more. Gosti mogu posjetiti restoran u sklopu objekta koji nudi povoljne cijene ili istražiti lokalne trgovine i kuhati sami u potpuno opremljenoj kuhinji. Osim toga, moguće je uštedjeti novac i poštedjeti okoliš u ovom objektu u sklopu Booking.com-ova programa ’Održiva putovanja’, koji umanjuje dio njihovog ugljičnog otiska i ulaže napore na smanjenju rasipanja hrane.

Za putnike koji planiraju ljetni bijeg na plažu, Booking.com ima Sezonske ponude. Popusti kreću od 15% u objektima koji sudjeluju i koji imaju oznaku ‘Sezonska ponuda’, a vrijede za boravke s odjavom najkasnije 28. rujna 2023. Također, Booking.com gostima olakšava da iskušaju novu razinu putovanja uz Genius. Program vjernosti Booking.com-a osmišljen je kako bi uz njega svako putovanje donijelo bolje iskustvo, a potpuno je besplatan, lako dostupan i članstvo u njemu traje cijeli život. Dok putnici rezerviraju putem ove platforme, bilo da se radi o najmu automobila za obiteljski izlet ili obalnoj kućici za odmor na plaži, Genius im pomaže ostvariti još više nagrada za doživotne popuste koji nikada ne istječu. Putnici jednostavno trebaju kreirati besplatan Booking.com korisnički račun ili se prijaviti na postojeći kako bi ostvarili sve više nagrada koje će im pomoći da poboljšaju svoje iskustvo putovanja – od besplatnog doručka do besplatnih prijelaza u bolju jedinicu, te uz popuste već od 10% na određeni najam automobila i smještaj.