TOP 5 lokacija u okolici Murtera koje morate obavezno posjetiti


Okolica Murtera nudi raznolike aktivnosti i lokacije koje će zadovoljiti različite interese, bilo da tražite opuštanje na plaži, istraživanje prirode ili uronjavanje u lokalnu kulturu.

Foto naslovna – Olivia Green Camping

Bliži se kraj ljeta, vrućina je još uvijek tu, gužve su se smanjile, idealno vrijeme za pobjeći negdje u prirodu i napuniti baterije prije zime. Mi smo se ove godine opet odlučili istražiti okolicu Murtera pa vam u nastavku donosimo pet lokacija koje su nama zapele za oko.

Murterske uvale: Otok Murter obiluje prekrasnim uvalama i plažama. Uvala Slanica i uvala Čigrađa posebno su popularne. Uvala Slanica poznata je po svojoj pješčanoj plaži i kristalno čistoj vodi, dok uvala Čigrađa pruža mir i tišinu te je idealna za opuštanje. Plaža koju bi preporučili je plaža Podvrške.

Plaža Podvrške 

Raduč: Na otoku Murteru nalazi se sedam brežuljaka, a jedan od njih je Raduč, najviša točka otoka, s kojeg se pruža prekrasan pogled od 360 stupnjeva. Tu se nalazi i stari vojni kompleks s tunelima za one željne istraživanja.

Raduč

Betina: Ovo malo ribarsko mjesto poznato je po svojoj bogatoj tradiciji izrade drvenih brodova. Možete posjetiti Muzej betinske drvene brodogradnje i saznati više o ovoj zanatskoj vještini koja se prenosi generacijama. Također, šetnja uskim ulicama s tradicionalnim kućama pruža posebnu atmosferu.

Grad Murter: Glavno naselje otoka, grad Murter, također je vrijedan posjeta. Imate priliku istražiti stari grad s uskim ulicama, crkvom sv. Mihovila, lokalnim trgovinama i restoranima. Također, u blizini se nalazi i ACI Marina, gdje možete vidjeti prekrasne brodove i jahte.

Tisno: Ovo slikovito ribarsko naselje smješteno je na uskom kanalu koji dijeli otok Murter od kopna. Šetnja po starom dijelu grada i uživanje u ribljim specijalitetima svakako su iskustva koja treba doživjeti.

Smještaj preporučamo u Olivia Green Campingu koji je samo 2,5km udaljen od Tisna što vam daje mir, a opet niste predaleko. Kamp se sastoji od prekrasnih, luksuznih vila koje se temelje na očuvanju okoliša. Naime, sve je izgrađeno od recikliranih materijala, hrana se dobavlja od lokalnih proizvođača, koriste se solarni paneli, pročišćivači vode i za svaku vašu rezervaciju posade jedno drvo. Sve vile imaju pogled na more, a neke imaju i bazen. Olivia Green je otvorena do sredine listopada, taman da napunite baterije prije zime, a možete se i priključiti berbi maslina koje rastu diljem kampa.

BONUS – Vidikovac Kamenjak: Nama jedan od najljepših pogleda u Hrvatskoj. Do samog vidikovca koji se nalazi na 283m možete doći pješke ili autom. Pogled se prostire na Vransko jezero i mnogobrojne otoke u daljini, a posebno je divno za vrijeme zalaska sunca. Dio je Parka prirode Vransko jezero pa se naplaćuje ulaznica.

Vidikovac Kamenjak

Fotogalerija: