Arctic Fox Inicijativa 2020


Fjällräven, riječ na kojoj gotovo svi osim Šveđana lome jezik, označava polarnu lisicu. Taj lukavi predator zna se pobrinuti za sebe u vrlo surovim polarnim uvjetima, a kao zanimljivost zgodno je istaknuti da je riječ da je riječ o jedinoj životinjskoj vrsti koja mijenja boju dlake u skladu s godišnjim dobima.

Tako su polarne lisice u proljeće i ljeto smeđe, dok se zimi jedna vrsta odijeva u plavo, a druga u potpuno bijelo krzno. No osim tog doslovnog značenja, postoji još jedno, vrlo važno preneseno značenje. Naime u Švedskoj se zaljubljenike u prirodu, prekaljene pustolove naziva „pravim polarnim liscima“. I to je sve što je Åke Nordin, osnivač  Fjällräven  ikada htio biti – pravi polarni lisac, pa ne čudi što je svoje životno djelo nazvao baš tako. Ali legendarna lisica na logu nije tu samo kako bi se oslikalo ime, nego i funkcija Fjällrävena. Naime karakteristična poza lisice koja jezikom krije njuškicu priča sljedeću priču: kada polarnoj lisici zimi krzno postane bijelo, njuškica je zapravo jedini znak koji lisicu razaznaje od polarne bjeline, dakle rep je tu kako bi skrio liju od neželjenih pogleda predatora. A osim toga naravno valja i ugrijati njušku na tim stravično niskim temperaturama. Dakle zaštita od hladnoće i ostalih nepogoda od kojih se moramo štititi u prirodi kako bi se u njoj osjećali dobro i sigurno: upravo to je glavna misija Fjällrävena od njegova osnutka i to će zauvijek ostati.

Veliki problemi zahtijevaju velika rješenja

Polarna lisica je zahvaljujući klimatskim promjenama danas ugrožena vrsta, a njezin imenjak Fjällräven od svojih početaka zaštitu prirode i održivost svrstava u svoje temeljne vrijednosti. Ne čudi da su navedene okolnosti dovele do osnivanje Arctic Fox inicijative, dobrotvornog fonda kroz koju Fjällräven na godišnjoj razini donira sredstva neprofitnim organizacijama i projektima koji za cilj imaju očuvanje prirode i divljeg života, ukazuju na klimatske promjene te potiču ljude na povratak prirodi. U ovoj smo godini više nego ikada prije shvatili blagodati koje provođenje vremena u prirodi ima na naše mentalno i tjelesno zdravlje. U trenutku kada nam je postala nedostupna, shvatili smo koliko nam priroda znači. Bez prirode smo ništa, ta nedvojbena spoznaja utkana duboko u Fjällrävenov DNK-a poslužila je kao orijentir u izboru tri projekata kojima će donirati sredstva. Osim tri organizacije o kojima detalje donosimo u nastavku,  Fjällräven će s 35 tisuća € i iduće godine doprinijeti financiranju pozicije doktora znanosti na Sveučilištu Stockholm, za daljnje proučavanje razmnožavanja i ponašanja svoje neodoljive imenjakinje.

Projekt zaštite polarne lisice s finskim WWF-om

Članovi WWF Finska uspješno su postavili hranilišta za polarne lisice u finskom dijelu Laponije. Njihove će napore Arctic fox inicijativa u 2020. godini biti poduprijeti s donacijom od 40 000 €, koja će prvenstveno biti usmjerena u obuku volontera koji će promatrati populaciju polarne lisice. Premda u Finskoj mladunčadi polarne lisice nije bilo 24 godine, slični programi hranjena i nadgledanja u Švedskoj i Norveškoj doveli su do rasta populacije, što je svakako veliko ohrabrenje.

Power to Be

Power to Be će dobiti 25 tisuća € iz fonda Arctic Fox za 2020. godinu. Ova organizacija bazirana u SAD-u pomaže u prirodne pustolovine uključiti ljude s kognitivnim, tjelesnim i drugim poteškoćama. Ovaj posvećeni tim mladih entuzijasta Kroz čitav niz programa potpore omogućuje ljudima svladavanje ograničenja provođenjem vremena u prirodi.

Školovanje planinarskih vodiča u suradnji s njemačkom udrugom ramblera

Njemačka udruga ramblera (izraz za ljude koji uživaju u šetnjama prirodom) podupire promociju i educiranje o outdoor aktivnostima kao dio nacionalnog kurikularnog programa za djecu i mlade. S 15 tisuća € dobivenih od Arctic Fox inicijative školski planinarski vodiči stvorit će alternativnu priliku za učenje u prirodi i s prirodom za mnoge učenike narednih godina.  

Više informacija o dobitnicima sredstava iz Arctic Fox inicijative potražite na ovom linku:  Arctic Fox 2020 recipients

Kako (se) vratiti prirodi

U Skandinaviji su zbog negativnog utjecaja klimatskih promjena polarne lisice na rubu izumiranja posljednjih 100 godina. Arctic Fox Initiative izvorno je nastala iz desetljeća  Fjällrävenovog podupiranja istraživanja svoje imenjakinje na sveučilištu u Stockholmu. 2019. godine fond je proširen s ciljem podrške više projekta na globalnoj razini, odabrane su tri neprofitne udruge, a rezultati su već sada obećavajući. Više informacija o prijašnim primateljima donacija potražite ovdjeovdjeovdje. Svatko od nas može učiniti mnogo, ali zajedno možemo mnogo više. Inicijativa Arctic Fox se financira kroz 1 % doprinosa od prodaje odabranih Fjällräven proizvoda, a to su jedinstveni Kånken Art i Kånken Rainbow, posebna izdanja najvoljenijeg svjetskog ruksaka. U 2020. godini prikupljeno je ukupno 115 000 € s ciljem podupiranja neprofitnih organizacija i projekata koji dijele misiju i viziju s Fjällrävenom, a ona je vrlo jednostavna: vratimo se prirodi jer bez nje smo ništa.