Srednjovjekovni viteški turnir na Papuku: Putovanje kroz srednji vijek


U subotu i nedjelju, 2. i 3. rujna, Park prirode Papuk bit će domaćin jednog od najuzbudljivijih događaja koji će posjetitelje provesti kroz vremensku kapiju ravno u srednji vijek – Srednjovjekovni viteški turnir međunarodnog karaktera koji se po prvi puta ove godine odvija na vratima Papuka  – u bajkovitom Slatinskom Drenovcu.

U ovogodišnjem izdanju, više od deset viteških udruga pružit će nezaboravno iskustvo autentične srednjovjekovne atmosfere, stvarajući sadržaj koji će oduševiti kako djecu tako i odrasle posjetitelje.

Srednjovjekovni viteški turnir na Papuku postao je jedan od najiščekivanijih događaja u kalendaru, privlačeći posjetitelje iz različitih dijelova zemlje i svijeta, a po prvi puta, ove godine manifestaciji se pridružuje i udruga Agentura Hector iz Slovačke, odnosno vitezovi konjanici, koji će napraviti pravi srednjovjekovni spektakl.

Povratak u Prošlost: Miris baruta, zveket mačeva i oklopa u srednjovjekovnoj bitki iz 16. stoljeća. Kršćani i Turci bore se za utvrdu Klak koja je pod osmanlijskom okupacijom bila 150 godina.

Posjetitelji će imati priliku zaroniti u povijest, gdje će svaki detalj biti pažljivo rekonstruiran kako bi se dočarala autentična srednjovjekovna atmosfera. Deseci viteških udruga iz različitih krajeva će demonstrirati vještine i borbe koje su bile karakteristične za to doba. Oklopi, mačevi, lukovi i strijele, tehnike borbe te oblačenje u autentične kostime bit će sveobuhvatni elementi koji će posjetitelje povesti na putovanje kroz vrijeme.

Ova manifestacija pružit će nevjerojatne prilike za edukaciju i zabavu. Posjetitelji će moći prisustvovati demonstracijama borbe vitezova, oživjeti svijet tržnica s rukotvorinama i srednjovjekovnim delicijama te se upustiti u interakciju s članovima viteških udruga kako bi saznali više o povijesti, tehnologiji i načinu života srednjeg vijeka.

Organizatori su posebno osmislili sadržaj kako bi privukli sve generacije. Djeca će imati priliku iskusiti čaroliju srednjeg vijeka kroz prilagođene aktivnosti i igre koje će ih uvući u svijet viteških pustolovina. Također, odrasli posjetitelji bit će zahvaćeni ozračjem prošlosti dok će svjedočiti hrabrim vitezovima u borbi za čast i slavu.

Program manifestacije

Subota 02.09.2023.

11:00 – Otvaranje viteških tabora

14:00 – Streličarski turnir za zlatnu strijelu Papuka

15:00 – Nastup gostujućih viteških skupina

16:00 – Viteški program za djecu

17:00 – Viteški turnir konjanika

18:00 – Nastup plesnih skupina

19:30 – Noćna bitka za utvrdu Klak

20:30 – Vatreni show

Nedjelja 03.09.2023.

11:00 – otvaranje viteških tabora

13:00 –  Nastup gostujućih viteških skupina

14:00  – Demonstracija viteškog oružja

14:30 – Mala škola mačevanja

15:00 – Viteški turnir konjanika

16:00 – Nastup plesnih skupina

17:00 – Bitka za utvrdu Klak

Sudionici: Red Vitezova Ružice grada, Družba vitezova Zlatnog kaleža, Dubovački streličari, Kliški Uskoci, Koprivnički mušketiri i  haramije, Red Srebrnog zmaja, Udruga Grofice Konjski, Vitezovi vranski, Viteški red sv.Nikole, Streličari Krvavog mosta, Udruga sv. Juraj Đurđevac, Agentura Hector

Praktične Informacije i dolazak

Cijena ulaznice za posjetitelje ovog spektakla iznosi 4 eura za odrasle i 3 eura za djecu. Za posjetitelje koji dolaze iz drugih dijelova regije, osiguran je parking.  Organizatori Srednjovjekovnog viteškog turnira na Papuku su Park prirode Papuk, Turistička zajednica Vrata Papuka, Općina Čačinci te Red vitezova Ružica grada iz Orahovice.

Za više informacija posjetite službene internetske stranice Turističke zajednice Vrata Papuka tzp-vratapapuka.hr.